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RE: Staff Interpretation Regarding Tangible Net Worth Net Capital Computation and 

Financial Reporting for Swap Dealers and Major Swap Participants 
 

  

The Market Participants Division (“Division”) of the Commodity Futures Trading 

Commission (“Commission”) is issuing this interpretation to clarify certain elements of 

Commission regulations 23.100 and 23.101,
1
 which impose net capital obligations on swap 

dealers and major swap participants that are not subject to capital requirements of a “prudential 

regulator” (“non-bank SDs” and “non-bank MSPs,” respectively).
2
  The Division is also issuing 

this interpretative guidance to clarify the application of certain financial reporting requirements 

contained in Commission regulation 23.105 that are applicable to non-bank SDs and non-bank 

MSPs.  Specifically, this interpretation clarifies the Division’s views that: 

 

(1) Non-bank SDs utilizing the tangible net worth method of calculation of net capital set 

forth in regulation 23.101(a)(2) may satisfy the 15% revenue and 15% asset tests in the 

definition of “predominantly engaged in non-financial activities” under regulation 23.100 

by applying the tests at either the non-bank SD entity level or at the level of the ultimate 

consolidated parent of the non-bank SD. 

 

(2) Non-bank SDs and non-bank MSPs permitted under regulation 23.105(b) to maintain 

books and records in accordance with International Financial Reporting Standards 

(“IFRS”), and permitted under regulation 23.105(d) and (e) to file financial reports in 

accordance with IFRS, may substitute IFRS for generally accepted accounting principles 

                                                 
1
 The Commission’s regulations may be found at 17 CFR Chapter I, and also are available through the 

Commission’s website, www.cftc.gov. 

 
2
 The term “prudential regulator” is defined in regulation 1.3 (17 CFR § 1.3) to mean the Board of Governors of the 

Federal Reserve System, the Office of the Comptroller of the Currency, the Federal Deposit Insurance Corporation, 

the Farm Credit Administration, and the Federal Housing Finance Agency, as applicable to the SD.  SDs and MSPs 

subject to capital requirements of a prudential regulator are referred to in this interpretation as “bank SDs” and 

“bank MSPs,” respectively. 
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as adopted in the United States (“U.S. GAAP”) in the definition of both “tangible net 

worth” and “predominantly engaged in non-financial activities” set forth in regulation 

23.100. 

 

(3) Non-bank SDs utilizing the tangible net worth method for calculation of net capital and 

non-bank MSPs may satisfy the additional positions and counterparty financial reporting 

requirements of regulation 23.105(l) on a quarterly basis instead of monthly basis. 

 
Regulatory Background 

 
The Commission on July 24, 2020, adopted capital requirements for non-bank SDs and 

non-bank MSPs, and also adopted financial reporting requirements for bank SDs, bank MSPs, 
non-bank SDs, and non-bank MSPs.

3
  The capital and financial reporting requirements were 

adopted pursuant to Sections 4s(e) and (f), respectively, of the Commodity Exchange Act 
(“Act”),

4
 and have a compliance date of October 6, 2021. 

 
The final capital rules permit certain qualifying non-bank SDs to use a regulatory capital 

approach that is based on the firm’s tangible net worth.
5
  In order to qualify, a non-bank SD 

must be “predominantly engaged in non-financial activities.”  The term “predominantly engaged 
in non-financial activities” is defined in regulation 23.100, and effectively provides that a non-
bank SD, or its parent entity, does not receive more than 15% of its respective consolidated 
revenue from financial activities or hold financial assets in an amount that exceeds 15% of its 
respective total consolidated assets.

6
  A non-bank SD that chooses to use the tangible net worth 

method and meets the “predominantly engaged in non-financial activities” definition is required 
to compute its tangible net worth as the total amount of its assets (excluding goodwill and other 
intangible assets) less the total amount of its liabilities, with assets and liabilities computed in 
accordance with U.S. GAAP.

7
   

   
The Commission’s final rules also impose regulatory capital requirements on non-bank 

MSPs.  Regulation 23.101(b) requires each non-bank MSP to maintain positive tangible net 
worth at all times.  Regulation 23.101(b) also incorporates the definition of the term “tangible 
net worth” set forth in regulation 23.100, which requires a non-bank MSP to compute its 

                                                 
3
 The capital and financial reporting rules were published in the Federal Register on September 15, 2020.  See 

Capital Requirements of Swap Dealers and Major Swap Participants, 85 FR 57462 (Sept. 15, 2020). 

 
4
 7 U.S.C. § 1 et seq. The Act may also be accessed through the Commission’s website.  

 
5
 See 17 CFR § 23.101(a)(2).  The tangible net worth capital approach requires a non-bank SD to maintain tangible 

net worth in an amount equal to or greater than the highest of (1) $20 million, plus the non-bank SD’s market risk 

charges and credit risk charges associated with the firm’s swap dealing and related hedging activities, (2) 8% of the 

initial margin for each uncleared swap position of the non-bank SD, or (3) the amount of capital required by the 

National Futures Association. 

 
6
 See 17 CFR § 23.100 for the definition of “predominantly engaged in non-financial activities.”   

 
7
 See 17 CFR § 23.100 defining the term “tangible net worth.” 
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tangible net worth as its total assets (excluding goodwill and other intangible assets) less the 
total amount of its liabilities, all computed in accordance with U.S. GAAP.

8
 

 
The final financial reporting requirements for non-bank SDs and non-bank MSPs are set 

forth in regulation 23.105.  Regulation 23.105(d) requires each non-bank SD that uses the 
tangible net worth capital approach and each non-bank MSP to file unaudited financial reports 
with the Commission on a quarterly basis.  In addition, regulation 23.105(l) requires each non-
bank SD that uses the tangible net worth capital approach and each non-bank MSP to file certain 
position information and credit exposure information with the Commission on a monthly basis.  
The position information and credit exposure information are set forth in schedules contained in 
Appendix B to Subpart E of Part 23.   

 
 

Staff Interpretation 

 The Division is issuing this interpretation in response to questions raised by market 

participants regarding the tangible net worth capital approach and certain financial reporting 

requirements.  

 

a. Non-Bank SDs Meeting the “Predominantly Engaged in Non-Financial Activities” 

Conditions 

 

The Division clarifies that a non-bank SD satisfies the definition of “predominantly 

engaged in non-financial activities” under regulation 23.100, and is permitted to use the tangible 

net worth capital approach, if either (1) the non-bank SD directly meets the 15% revenue test and 

the 15% assets test, or (2) if the non-bank SD’s ultimate consolidated parent entity meets the 

15% revenue test and the 15% assets test.   

 

As proposed by the Commission, a non-bank SD was required to meet the 15% revenue 

test and 15% assets test directly in order to qualify under the definition of “predominantly 

engaged in non-financial activities” to use the tangible net worth capital approach.
9
  In the final 

rulemaking adopting the non-bank SD capital rules, however, the Commission expanded the 

definition of “predominantly engaged in non-financial activities” to permit a SD to meet the 15% 

revenue test and 15% assets test directly or through its ultimate consolidated parent entity.
10

  The 

modification was a response, in part, to comments received that entities that are primarily 

engaged in non-financial (i.e., commercial) activities may establish non-bank SDs in order to 

“ring-fence” certain financial activities, including swap dealing activities, from the commercial 

operations of the entity.
11

  The text of the final definition in regulation 23.100, however, did not 

                                                 
8
 Id. 

 
9
 See Capital Requirements of Swap Dealers and Major Swap Participants, 81 FR 91252, 91263 (Dec. 16, 2016). 

  
10

 Id.  See, also 17 CFR § 23.100 defining the term “predominantly engaged in non-financial activities.” 

 
11

 See 85 FR 57464 at 57501-57502. 
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fully make clear that the 15% revenue test and 15% asset test could be applied at either the non-

bank SD entity level or the level of the non-bank SD’s consolidated parent.  Specifically, the 

final rule text could be interpreted to provide that a non-bank SD that was part of a consolidated 

group could only qualify for the tangible net worth capital approach if the non-bank SD’s 

ultimate consolidated parent entity satisfied the 15% revenue test and the 15% assets test. 

 

The Division believes that the preamble to the final rules supports permitting non-bank 

SDs to satisfy the 15% revenue and 15% asset tests at either the non-bank SD level or at the non-

bank SD’s ultimate consolidated parent level.  In this regard, the Commission stated in adopting 

the final regulations that the “modifications to the definition of the term ‘predominantly engaged 

in non-financial activities’ will permit a covered SD that either directly satisfies the 15% Assets 

Test and the 15% Revenue Test, or is a subsidiary of an ultimate parent entity that satisfies the 

15% Assets Test and the 15% Revenue Test, to elect the Tangible Net Worth Capital 

Approach.”
12

  This statement, along with the Commission’s stated objective of expanding the 

definition of “predominantly engaged in non-financial activities” to address commercial firms 

establishing separate legal entities to ring-fence swap dealing activities, indicate that the final 

rule was intended to provide flexibility for certain corporate structures to qualify to use the 

tangible net worth capital approach and was not intended to narrow the availability of the 

tangible net worth capital approach by requiring a non-bank SD’s parent entity to meet the15% 

revenue test and the 15% assets test.  

 

b. Use of IFRS by Non-Bank SDs and Non-Bank MSPs to Calculate Tangible Net Worth  

 

The Division clarifies that non-bank SDs and non-bank MSPs permitted to use IFRS for 

maintaining current books and records and for purposes of submitting financial reporting to the 

Commission under regulation 23.105 are also permitted to use IFRS in lieu of U.S. GAAP in 

computing “tangible net worth” under regulation 23.101.   

 

Although not discussed in the final rules, non-bank SDs permitted to use the tangible net 

worth capital approach under regulation 23.101(a)(2) and non-bank MSPs required to maintain 

positive tangible net worth under regulation 23.101(b) are also permitted to utilize IFRS for 

maintaining current books and records and for complying with all financial reporting obligations 

under regulation 23.105, if they are not otherwise required to use U.S. GAAP.
13

  However, the 

                                                 
12

 Id. 

 
13

 Regulation 23.105(b) requires each non-bank SD and each non-bank MSP to maintain financial ledgers or other 

similar records which show or summarize, with appropriate references to supporting documents, each transaction 

affecting the non-bank SD’s or non-bank MSP’s asset, liability, income, expense, and capital accounts, and in 

which all of the non-bank SD’s or non-bank MSP’s asset, liability, and capital accounts are classified in 

accordance with U.S. GAAP.  Regulation 23.105(b) further provides, however, that a non-bank SD or a non-bank 

MSP may prepare and keep records of the above transactions in accordance with IFRS in lieu of U.S. GAAP if the 

non-bank SD or non-bank MSP is not otherwise required to prepare financial statements in accordance with U.S. 

GAAP.  In addition, regulation 23.105(d) and (e) requires each non-bank SD and each non-bank MSP to file 

financial reports prepared in accordance with U.S. GAAP with the Commission, unless the non-bank SD or non-



RE:  Tangible Net Worth Net Capital Computation for Swap Dealers 

Page 5 

 

 

 

definition of “tangible net worth” in regulation 23.100 only references U.S. GAAP without 

contemplating the inconsistency that would be derived from maintaining current books and 

records and submitting financial reporting in accordance with IFRS, while requiring U.S. GAAP 

for the computation of tangible net worth.  The Division clarifies that qualifying non-bank SDs 

and non-bank MSPs that maintain books and records in accordance with IFRS in lieu of U.S. 

GAAP, and file financial reports with the Commission prepared in accordance with IFRS in lieu 

of U.S. GAAP, may use IFRS to compute tangible net worth.  An alternate approach would 

effectively require a non-bank SD or non-bank MSP to maintain two sets of accounting records 

nullifying the Commission’s authorization for such firms to maintain books and records in IFRS 

in lieu of U.S. GAAP. 

 

c. Filing of Appendix B Financial Information by Non-Bank SDs and Non-Bank MSPs 

   

The Division clarifies that non-bank SDs that use the tangible net worth capital approach 

and non-bank MSPs may file the financial information required under Appendix B to Subpart E 

of Part 23 on a quarterly, as opposed to monthly, basis with the Commission. 

 

The Commission proposed to require each non-bank SD and each non-bank MSP to file 

unaudited financial reports and other financial information, including the position information 

and counterparty exposure information required by Appendix B to Subpart E of Part 23, with the 

Commission on a monthly basis.
14

  In response to comments, and based upon the Commission’s 

reconsideration of the issues, the Commission adopted final financial reporting regulations 

requiring monthly reporting of these items only with respect to non-bank SDs that utilize a 

capital approach other than the tangible net worth capital approach.
15

  With respect to non-bank 

SDs that qualify for, and elect, the tangible net worth capital approach and with respect to non-

bank MSPs, the final regulations require such firms to file unaudited financial reports on a 

quarterly basis.
16

  The Commission, however, did not revise regulation 23.105(l) to reflect 

quarterly filing of Appendix B of Subpart E for non-bank SDs using the tangible net worth 

capital approach or for non-bank MSPs. 

 

Division staff views the inconsistency in the quarterly financial report filing requirement 

and the monthly Appendix B filing requirement for non-bank SDs using the tangible net worth 

capital approach and non-bank MSPs as a technical oversight in the drafting of the final 

regulations.  The Appendix B financial information supplements the unaudited financial reports 

and, as noted above, the Commission finalized the financial reporting rules to require only 

                                                                                                                                                             
bank MSP prepares its financial reports in accordance with IFRS and the non-bank SD or non-bank MSP is not 

otherwise required to prepare financial reports in accordance with U.S. GAAP. 

 
14

 See 81 FR 91252 at 91319. 

 
15

 See 17 CFR §§ 23.105(d) and (l). 

 
16

 Id. 
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quarterly reporting from non-bank SDs that use the tangible net worth capital approach and non-

bank MSPs.   

 

 This interpretation represents the views of the Division only and does not necessarily 

represent the views of the Commission or those of any other Division or office of the 

Commission.  The staff statements herein have no legal force or effect:  they do not alter or 

amend applicable law, and they do not create any enforceable rights or new or additional 

obligations for any person.  Questions regarding this interpretation may be directed to Jennifer 

Bauer, Special Counsel, 202-418-5472 or jbauer@cftc.gov; Josh Beale, Associate Director, 202-

418-5446 or jbeale@cftc.gov; or Tom Smith, Deputy Director, 202-418-5495 or 

tsmith@cftc.gov. 

  

        Very truly yours, 

 

 

        Amanda L. Olear 

        Acting Director 

 

 

 

 

 

cc: National Futures Association 

      

 




