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March 11, 2005

Richard Shilts

Commodity Futures Trading Commission
Three Lafayette Centre

1155 21st Street NW

Washington, DC 20581

Re:  Follow up Questions Regarding CME's Interpretation of Rule 432.D
Dear Mr. Shilts:

Your letter to CME states: “The antitrust arguments put forward by LIFFE imply
that CME’s Interpretation may have caused a significant entry barrier in a relevant
antitrust market. These questions are designed to help determine what the relevant
market is, and whether or not the rule creates a significant barrier to entry.” The
arguments made by LIFFE, however, are not sufficient to “imply a significant entry
barrier in a relevant antitrust market.” Moreover, unless a barrier to entry is the result of
an unreasonable restraint of trade, it is not a matter of concern for any government
agency.

CME’s rule interpretation is simple and straight forward. CME’s interpretation
clarifies that its rule prohibiting wash trades prohibits both intra-market and inter-market
wash trades. The Commodity Exchange Act (“CEA”) is unequivocal: CME is obligated
to adopt rules that permit it to enforce the CEA’s prohibition against wash trading. CEA
Section 5(d)(18) (Core Principle 18—Aantitrust Considerations) provides that “Unless
necessary or appropriate to achieve the purposes of the Act (emphasis added), the
board of trade shall endeavor to avoid-(A) adopting any rules or taking any actions that
result in any unreasonable restraints of trade (emphasis added). . . .”

L. Is the prohibition necessary and appropriate to achieve the purposes of the Act?

We believe our prohibition of illegal wash trades is necessary and
appropriate to achieve the purposes of the Act. A wash trade, whether it is completed on
a single exchange or across multiple exchanges is prohibited because it constitutes a
sham transaction which distorts the information provided to market participants. Neither
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Liffe nor the CFTC has argued that the means chosen by CME to bar inter-market wash
trading is inappropriate. Unless the Commission has made findings (1) that inter-market
wash trading is permissible under the Act and (2) that CME is barred from regulating
such conduct in the absence of a prohibition in the Act, this inquiry should be ended. To
the best of my knowledge, neither the Commission nor the staff has made a finding that
inter-market wash trading is permissible. Consequently, there is no basis for your
inquiry.

LIFFE ignores the introductory clause of Core Principle 18 “Unless necessary or
appropriate to achieve the purposes of the Act” as well as the stated purpose of CME’s
Interpretation and asserts that the Interpretation operates as a prohibited restraint on
competition. We believe that Liffe should first demonstrate that CME’s actions are not
necessary or appropriate to achieve the purposes of the Act.

11. Does the prohibition constitute an unreasonable restraint of trade?

Even if LIFFE is able to satisfy the burden of showing that CME’s Interpretation
is not necessary or appropriate to achieve the purposes of the Act, CME’s action does not
- constitute an “unreasonable restraint of trade.” Furthermore, LIFFE has provided no
evidence that there has been an unreasonable restraint of trade.

Nothing in CME’s Interpretation precludes any person from trading Eurodollars at
LIFFE or clearing those trades at the London Clearing House. No CME rule stops CME
customers from closing open positions and reestablishing them at LIFFE. LIFFE asserts
that CME’s Interpretation should be regarded as a refusal to permit transfer of CME’s
book of business to another clearing house because it requires customers to take some
market risk and incur some costs to liquidate and reestablish the positions. LIFFE seems
to contend that this constitutes an impermissible barrier to entry. LIFFE has cited no
principle of antitrust law that requires a successful business to make it easier to transfer
its open book of business to a third party (LCH) to assist a competitor (LIFFE). Failure
to give up business is not a violation of the antitrust laws. The standard in the antitrust
laws and the CEA is “unreasonable restraint of trade” not “refusal to assist a competitor.”

An easy thought experiment may help with this analysis. First, assume that
CME’s rule had not been adopted in support of the CEA’s prohibition against wash
trades, but instead had taken the form of a naked refusal to enter into a mutual offset
system with the London Clearing House or a refusal to make its contracts fungible with
the contracts traded on LIFFE. It is clear that the CEA drew very narrow limits around
the obligations of a DCM or DCO to enter into arrangements with other clearing houses
and that there is no obligation. Congress effectively determined that such offset
arrangements are not mandatory.
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Second, even if the CEA offered no insight into the circumstances when clearing
houses might be required to enter into cooperation or offset agreements, LIFFE has
offered no evidence or argument, direct or by implication, that CME’s Interpretation
created any unreasonable restraint in any market, let alone a relevant antitrust market.
The only cost that CME has imposed on any customer is the cost of obeying the law.
Customers with positions at CME are free to execute two independent, non contingent
block trades and effectively transfer those positions to LCH. LIFFE has offered no
showing or cogent argument that its inability to pay customers to engage in wash trades
has in any way impaired its ability to compete. It has offered no information as to the
number of contracts that are likely to be transferred in the absence of the prohibition on
wash trading and has offered no information or evidence as to how such presumed
transfers would affect its competitive posture. LIFFE currently has an open interest of
almost 200,000 Eurodollar contracts, it has made no showing that its inability to
encourage wash trading has hurt its prospect of success.

The focus of your inquiry and LIFFE’s arguments on a barrier to entry is
misplaced. A “barrier to entry,” although it makes it more difficult to enter a market,
does not constitute an “unreasonable restraint of traded” and is not an antitrust violation.
CME Globex is the market-leading electronic trading platform because of its breadth of
products, range of functionality, global distribution, 23.5 trading hour day, reliability and
capacity. Those superior features create a barrier to entry: but that barrier, no matter how
high, is not an antitrust violation. I can’t use my United miles on Jet Blue: this impedes
Jet Blue’s market entry. It does not violate the antitrust laws.

III. Questions Posed by the CFTC.

We believe that the questions you asked us to answer are premature and raise a
number of serious concerns. With respect to the “switching” questions (4, 7, 8, & 9),
securing the necessary data to provide an accurate response would be an enormously
costly, time-consuming process. We believe it would be misleading to respond to this
inquiry based on conjecture or hypothesis. We hope that you will reject any responses
from others that are not clearly grounded in sound research and analysis. We previously
provided substantial anecdotal evidence of massive switching between exchange markets
and the OTC markets. Recent congressional testimony suggested a reversal of this
business flow. We could also supply you with healthy conjecture respecting switching
between Eurodollars futures and various government security futures. We are not
prepared to hire the economists and conduct the research necessary to answer these
questions, however, until it becomes relevant.

In order to accurately report on changes in user costs (question 5) over the last
five years, we would need to chart, in addition to CME’s transaction and clearing fees,
changes in the bid/offer spread for each of 40 separate Eurodollar contracts and all the
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combinations; execution, clearing and brokering fees; trader costs; error costs;
communication costs, front end costs, back office costs, etc. This may not be possible to
do, and even if it were possible, could not be completed prior to March 15, 2005.

Question 1’s focus on floor trading is misplaced when approximately 75% of
CME Eurodollar futures are traded electronically. Moreover, the wash trades that Liffe is
sponsoring involve prearranged block trades, not open outcry floor trading. We do not
understand Question 2. CME has not increased prices nor has it imposed a cost on
moving open positions. It has confirmed its prohibition on a form of illegal conduct.
Question 3 also assumes that CME has imposed a cost on moving open positions between
CME and LCH. It has not. Nor do we understand your reference to “LIFFE’s potentially
lower costs . . .” Finally, with respect to Question 6, CME is constantly innovating with
respect to its business model, product offering and technology. It is not possible to
isolate improvements and enhancements made in response to the particular “competitive
threat from LIFFE.” CME constantly responds to competition from other futures
exchanges, the OTC market.

I believe the next step should be to determine whether CME’s Interpretation
meets the “necessary or appropriate” test. If there is any question on that issue, we would
be happy to provide you with the information necessary to satisfy your inquiry.

Very truly yours,

errold E. Salzman
JES:raf

cc: Pat McCarty
David R. Merrill
Andrew Kleit
Riva Adriance
Gabrielle A. Sudik



