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Division of Clearing and Intermediary Oversight 
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20 S. Wacker Dr. 
Chicago, IL   60606 
 
Re: Request for Guidance Regarding CFTC Regulations 1.17,1.20, 1.25, and Part 30  
 
Dear Ms. Kokal: 
 
 This is in response to your letter dated September 24, 2008, to the Division of Clearing and 
Intermediary Oversight (“Division”) of the Commodity Futures Trading Commission 
(“Commission”), written on behalf of the Joint Audit Committee (“JAC”),1 as supplemented by 
telephonic communications with Division staff.  By your letter, you request guidance concerning 
regulatory reporting requirements applicable to futures commission merchants (“FCMs”) with 
investments in the Reserve Primary Fund, a regulated money market mutual fund (“MMMF”).  We 
understand the following information to be relevant to your request. 
 
 As required by Section 4d(a) of the Commodity Exchange Act

 
and Commission Regulation 1.20, 

FCMs must segregate and separately account for the funds of their commodity and option customers.2  
Commission Regulation 1.25 specifies requirements for investments of customer funds, and includes as 
“permitted investments” interests in MMMFs that meet the criteria set forth in the regulation.  Part 30 of 
the Commission’s regulations requires “secured amount” accounts for foreign futures and options 
customers as defined in Part 30, and also permits investments in MMMFs.  Whether held as investments 
for their customers or as proprietary assets of the FCM, CFTC regulations require interests in MMMFs 
to be reported at market value, and CFTC Regulation 1.17 further requires a deduction of two percent 
(2%) of the total market value when calculating the adjusted net capital of the FCM.          
 

 As noted in your letter, the Reserve Primary Fund had issued recent announcements stating that 
(1) its net asset value is below $1.00 a share, and (2) an order issued by the Securities and Exchange 

 
1 The JAC is a voluntary, cooperative organization comprised of representatives of the financial surveillance staff of 
designated contract markets and the National Futures Association and was formed for the purpose of coordinating the 
monitoring and examination of common members of such entities. 

2 The Commodity Exchange Act (“Act”) is codified at 7 U.S.C. §1 et seq. (2007). Commission regulations referred to in this 
letter may be found at 17 C.F.R. Ch. 1 (2008). 
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Commission (“SEC”), dated September 22, 2008, permits the fund to temporarily suspend redemptions 
and postpone payments.  The SEC order includes a finding that such action is necessary for protection of 
the fund’s security holders.  The SEC based its determination on representations by the fund, including 
those “relating to the current extraordinary market conditions.”  Other representations by the fund 
include that it will create a plan for the orderly liquidation, which shall be subject to SEC supervision. 
  
             In light of the SEC order, you have requested, as Chairman of the JAC, guidance on the 
application of Commission regulations to investments in the Reserve Primary Fund.  Your request is 
made on behalf of any FCM that may hold shares of the fund, either as proprietary assets or as 
investments held in accounts governed by Section 4d of the Act or Part 30 of the Commission’s 
regulations.  As stated in your letter, enabling FCMs to include investments in the fund at a conservative 
net asset value would be appropriate in light of current market conditions.                
 
 In view of all the facts and circumstances presented, the Division believes that your 
request has merit.  Accordingly, the Division hereby provides guidance that FCM calculations required 
for purposes of compliance with capital, segregation, and secured amount reporting requirements may 
include their investments in the Reserve Primary Fund, with the condition that the net asset value be 
reduced appropriately in light of currently available information.  Based on such information, Division 
staff has determined that FCMs should report their investments in the fund at the following maximum 
net asset values, effective as of the following dates: 
 

• $0.94 as of September 29 and September 30 
• $0.93 as of October 1 and October 2 
• $0.92 as of October 3 and thereafter.3           

 
 In addition to applying the net asset values described above, FCMs must continue to apply the 
2% capital deduction required by Regulation 1.17.  Furthermore, should the Reserve Primary Fund or 
the SEC report a lower net asset value at any time, the lower net asset value must be applied instead.     
 
 Division staff will continue to monitor developments related to the Reserve Primary Fund and to 
provide further guidance in accordance with such developments.  The Division further states that this 
letter is applicable solely to regulatory reporting requirements with respect to investments in the Reserve 
Primary Fund.  It does not excuse any FCM from compliance with any other applicable requirements 
contained in the Act or in the Commission’s regulations issued thereunder.  
 
 This letter is based upon the representations made to the Division to date.  Any different, 
changed, or omitted material facts or circumstances might render this letter void.  Moreover, this letter 
represents the position of the Division only and does not necessarily represent the views of the 
Commission or those of any other division or office of the Commission.  If you have any questions 
concerning this correspondence, please contact Thelma Diaz, Associate Director, at (202) 418-5137. 
 
       Very truly yours, 
 
 
       Ananda Radhakrishnan  
                   Director 

 
3 These net asset values apply to all FCMs, regardless of whether an FCM’s redemption request was made before the 3:00pm 
deadline specified in the press release issued by the Reserve Primary Fund on September 16, 2008. 


	CFTC Letter No. 08-17
	September 24, 2008
	Other Written Communication

