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  Re:  Regulation 4.10(d) and Section 1a(5) of the Act 
 
Dear    : 
 
 This is in response to your letter dated July 1, 2009, to the Division of Clearing and 
Intermediary Oversight (“DCIO” or “Division”) of the Commodity Futures Trading Commission 
(“Commission”), as supplemented by your email dated July 15, 2009 (“correspondence”).  By 
the correspondence, you request the Division to confirm your interpretation that The 
(“Foundation”) would not be a commodity “pool” as that term is defined in Commission 
Regulation 4.10(d)1 and, accordingly, that no “Foundation related party”2 would be a commodity 
pool operator (“CPO”) as that term is defined in Section 1a(5) of the Commodity Exchange Act 
(“Act”)3 if the Foundation trades commodity interests.4 
 

                                                 
1      Commission regulations referred to herein are found at 17 CFR Part 1 (2009).  They can be 
accessed through the Commission’s website, www.cftc.gov. 
 
2      The correspondence defines this term to include “without limitation, any member, director 
or officer of the Foundation acting in such capacity.”  “A”, a director and officer of the 
Foundation and the sole member of the investment committee of the Board of Directors of the 
Foundation, authorized the filing of the request.  The other member of the Board of Directors is 
“B”.  
 
3      7 U.S.C. 1a(5) (2006).   The Act similarly can be accessed through the Commission’s 
website.    
 
4      Alternatively, you request a “no-action letter” from DCIO stating that the Division will not 
recommend that the Commission commence any enforcement against any Foundation related 
party for failure to register as a CPO in the event the Foundation trades commodity interests.  In 
light of the position taken below, it has been unnecessary for the Division to separately consider 
this alternate request. 
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 Based upon the representations made in the correspondence, we understand the relevant 
facts to be as follows:  The Foundation is qualified as a charitable organization under Section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986 (“Section”), with its purpose being to make 
grants to charitable, educational, scientific or literary organizations which themselves qualify 
under the Section (“Charitable Organizations”).  It has been primarily funded through charitable 
contributions by three siblings (“Donors”), although it may in the future receive contributions 
from other sources.  No Donor, or any other source who may make contributions in the future, 
will, under any circumstance, be entitled to receive any of the assets, net earnings, income or 
profits of the Foundation.  Similarly, no Charitable Organization has any entitlement on an 
annual or other basis to a contribution from the Foundation.  While it is possible that the 
Foundation would elect in its discretion to give the same Charitable Organization a contribution 
more than once, as a rule, the recipients of contributions from the Foundation vary from year to 
year. 
 
 The Foundation is authorized to invest its assets in securities and commodities (including 
commodity interests).  To date, it has not, however, traded commodities. 
 
 Regulation 4.10(d)(1) defines the term commodity “pool” to mean “any investment trust, 
syndicate or similar enterprise operated for the purpose of trading commodity interests.”  Section 
1a(5) of the Act defines the term “commodity pool operator” to mean “any person engaged in a 
business that is of the nature of an investment trust, syndicate, or similar form of enterprise and 
who, in connection therewith, solicits, accepts or receives from others, funds . . . for the purpose 
of trading [commodity interests]. 
 
 In Lopez v. Dean Witter Reynolds, Inc.5 the Court noted that those (other) courts which 
had raised the issue of what criteria were necessary to find that a trading vehicle was a 
commodity pool required, among others, the following factors to be present: (1) an investment 
organization in which the funds of various investors are solicited and combined into a single 
account for the purpose of investing in commodity futures contracts; and (2) participants share 
pro rata in accrued profits or losses from the commodity futures trading.  Neither of these criteria 
is present in the instant case.  Indeed, there are no pool “participants,” as that term is defined in 
Regulation 4.10(c), in the Foundation inasmuch as no person has any direct financial interest in 
the Foundation, as a limited partner or otherwise. 
 
 Accordingly, based upon the representations you have made to us, the Division believes 
that the Foundation would not be a commodity pool if it traded commodity interests and that no 
Foundation related party would be a CPO thereof. 
 
 This letter is applicable to the Foundation and the Foundation related parties solely in 
connection with a determination of whether they come within Regulation 4.10(d)(1) or Section 
1a(5) of the Act, respectively.  It does not excuse the Foundation or any Foundation related party 

 
5     805 F.2d 880 (9th Cir. 1986).  



Page 3 
 
 
from compliance with any other applicable requirements contained in the Act or in the 
Commission’s regulations issued thereunder. For example, the Foundation remains a “person” 
for purposes of the Act and the regulations and, as such, is subject to all of the antifraud 
provisions of the Act and the Commission’s regulations and to the reporting requirements for 
traders set forth in Parts 15, 18, and 19 of the regulations. 
 
 This letter is based upon the representations made in the correspondence. Any different, 
changed, or omitted material facts or circumstances might render the interpretations taken in this 
letter void. You must notify us immediately in the event that the operations or activities of the 
Foundation or any Foundation related party change in any material way from those represented 
to the Division. Moreover, this letter represents an interpretation of the Division only and does 
not necessarily represent the views of the Commission or any other division or office of the 
Commission. 
 
 If you have any questions regarding this letter, please contact Barbara S. Gold, Associate 
Director, DCIO, at (202) 418-5450. 
 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ananda Radhakrishnan 
       Director 


