
 
U.S. COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 

Three Lafayette Centre 
1155 21st Street, NW, Washington, DC 20581 

Telephone: (202) 418-5430 
Facsimile: (202) 418-5547 
aradhakrishnan@cftc.gov 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Division of Clearing and 
Intermediary Oversight Ananda Radhakrishnan 

 Director 
 

 
CFTC Letter No. 10-05 
No-Action 
March 16, 2010 
Division of Clearing and Intermediary Oversight 
 
 

Re: Regulation 1.35(a-1)(1)  
Request for relief from requirement to provide specific customer account 
identifiers to an IB’s clearing FCM at or prior to order entry                       
 

Dear     : 
 

This is in response to your letter dated October 29, 2009, to the Division of Clearing and 
Intermediary Oversight (the “Division”) of the Commodity Futures Trading Commission (the 
“Commission”) (the “correspondence”).  By the correspondence, you request, on behalf of “A”, 
confirmation that the Division will not recommend that the Commission commence enforcement 
action against “A” based solely on the failure of “A” to provide specific customer account 
identifiers to “A’s” clearing futures commission merchant (“FCM”) at or prior to order entry.  
We understand that your request has been prompted by an audit of “A” by the National Futures 
Association (“NFA”). 

 
Based upon the representations made in the correspondence, we understand the relevant 

facts to be as follows.  “A” is registered with the Commission under Section 4d of the 
Commodity Exchange Act (the “Act”)1 as an introducing broker (“IB”).  It has numerous 
customers for which it transmits orders to the FCM.  These customers have subscribed to third 
party newsletters, or have purchased computer-based trading systems, and they have executed 
letters of direction to “A” to trade their accounts pursuant to the newsletters or trading systems.  
When alerts are issued by the newsletters, or signals generated by the trading systems, “A” 
transmits orders to the FCM, based on the customers’ respective trading specifications or 
parameters.2   

                                                 
1  7 U.S.C. §6d (2006).  The Act can be found at the Commission’s website, at:  
http://www.cftc.gov/. 
2  Although your request arises in the context of customers executing letters of direction for 
an intermediary to trade their accounts pursuant to third-party-developed computer systems or 
software, we are restricting our response to the specific request for relief from the requirements 
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As is set forth more fully in the correspondence, “A” uses a Microsoft Excel spreadsheet 
to keep track of trade allocations among its customers in accordance with their selected trading 
parameters.  You represent that “A” has been unable to find a way to provide the trade allocation 
information in its Excel spreadsheet to the clearing FCM in a manner that complies with 
Regulation 1.35(a-1) without risking missed customer trades or price “slippage.”  Specifically, 
you claim that because of the number of customers, the number of newsletters and trading 
systems those customers use, the frequency with which signals are generated and the practice of 
some customers of switching from one trading system to another during the day, requiring “A” to 
comply with the requirements of Commission Regulation 1.35(a-1)(1)3 is unduly burdensome 
and would harm “A’s” customers by interfering with efficient filling of their orders. 

 
Regulation 1.35(a-1) specifies, among other things, the conditions upon which specific 

customer account identifiers for accounts included in bunched orders need not be recorded at the 
time of order placement.  Regulation 1.35(a-1)(5)(i) specifies that only specified “eligible 
account managers” can engage in post-execution allocation of bunched orders.4  As a registered 
IB, “A” is not an “eligible account manager,” and therefore is not permitted to engage in post-
execution allocation under Regulation 1.35(a-1).   

 
After careful consideration of the detailed presentation of your position in the 

correspondence, the Division is not persuaded that “A” should be relieved from the requirement 
to provide specific customer account identifiers at or before the time of order transmittal.  This is 
because when the Commission amended Regulation 1.35(a-1)(5)(i) to include among eligible 
account managers CTAs that are exempt or excluded from registration, it specifically declined to 
include those CTAs that are exempted from registration pursuant to Regulation 4.14(a)(6) 
because they are registered as IBs.5   

 
Neither the Act nor Commission regulations specify the business plan that an IB must 

adopt or employ, although the Act does prohibit fraudulent dealings with customers and the 
regulations impose certain trading standards.  “A” has developed its own unique business model, 
and in carrying out that plan appears to have encountered difficulties meeting certain 

 
of Regulation 1.35(a-1).  Thus, we are not addressing, and we take no position at this time with 
respect to, the registration requirements, if any, applicable to the third-party trading system 
developers whose signals “A” accepts. 
3  Commission regulations referred to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. I (2009).  
Like the Act, the regulations can be found at the Commission’s website, at:  
http://www.cftc.gov/. 
4  The list includes a registered commodity trading advisor (“CTA”) or a CTA who is 
excluded or exempt under Commission regulations except Regulations 4.14(a)(3) or (a)(6); a 
state or federally registered investment adviser; a bank, insurance company, a trust company or a 
savings and loan; or a foreign adviser who only exercises discretion over non-U.S. accounts. 
5  See, 68 Fed. Reg. 34790, 34791 (Jun. 11, 2003) and 68 Fed. Reg. 12319, 12321 (Mar. 14, 
2003), both of which can be found at the Commission’s website. 
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requirements under Commission regulations.  The Division believes, however, that the inability 
of “A” to find a software system that would readily permit compliance with Regulation 1.35(a-1) 
without any change to “A’s” chosen business model is not sufficient justification for granting the 
requested relief.  Moreover, the Division is informed by NFA staff that the situation described in 
your correspondence is very rare.  Accordingly, your request is denied. 

 
 If you have any questions concerning this correspondence, please contact me or 
Christopher W. Cummings, Special Counsel, at (202) 418-5445. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ananda Radhakrishnan 
       Director 


