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John McKinlay      

Director, Assistant General Counsel    

CME Group       

20 South Wacker Drive    . 

Chicago, IL 60606      

 

Re:  Request for Interpretation Regarding the Applicability of Sections 2(h)(1) and 

2(h)(8) of the Commodity Exchange Act and Related Commission Regulations to Swap 

Transactions Executed in Connection with Default Management Processes 

 

Dear Mr. McKinlay: 

 

This letter responds to CME Group’s (“CME”) request for an interpretation by the 

Division of Clearing and Risk and the Division of Market Oversight (collectively, the 

“Divisions”) regarding Sections 2(h)(1)
1
 and 2(h)(8)

2
 of the Commodity Exchange Act (the 

“CEA”) and Commodity Futures Trading Commission (the “Commission”) regulations 

thereunder.  By letter dated July 30, 2020, CME requested an interpretation addressing whether 

“Default Management Transactions,” as defined below, are subject to the clearing or trade 

execution requirements set forth in Sections 2(h)(1) and 2(h)(8) of the CEA, respectively.      

 

Background 

 

 Clearing and Trade Execution Requirements 

 

 Section 2(h)(1)(A) of the CEA prohibits a person from engaging in a swap that is 

required to be cleared unless that person submits such swap for clearing to a derivatives clearing 

organization (“DCO”) that is either registered or exempt from registration under the CEA (the 

“Clearing Requirement”).  Regulation 50.4
3
 enumerates classes of swaps that are required to be 

cleared.  

                                                 
1
 7 U.S.C. § 2(h)(1). 

2
 7 U.S.C. § 2(h)(8). 

3
 17 C.F.R. § 50.4. 
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 Section 2(h)(8) of the CEA requires that swap transactions that are subject to the clearing 

requirement must be executed on a designated contract market or a swap execution facility that is 

either registered or exempt from registration under the CEA, unless no such entities make the 

swap available for trade or the relevant swap transaction is subject to the clearing exception 

under CEA Section 2(h)(7)
4
 (the “Trade Execution Requirement”).   

 

 Default Management  

 

Commission regulations require a registered DCO to use risk control mechanisms to 

“limit [the DCO’s] exposure to potential losses from defaults by its clearing members.”
5
  In 

particular, a DCO is required to adopt rules detailing the actions it may take upon a default, 

“which shall include the prompt transfer, liquidation, or hedging of the customer or house 

positions of the defaulting clearing member.”
6
   

 

CME has rules permitting it to enter into swaps transactions, including hedges, 

liquidations, offsets, porting, and similar such transactions, whether by auction, sale, book-entry 

or other means, to reduce and manage the risk associated with a clearing member default 

(“Default Management Transactions”).  The instruments and processes used to manage a 

particular default are determined by CME’s rules, the circumstances at the time of default, and 

the composition of the defaulted clearing member’s portfolio. 

 

According to CME’s representations, Default Management Transactions are conducted 

with a willing counterparty for the purpose of flattening or mitigating market risk in furtherance 

of CME’s risk management functions.  Default Management Transactions are not entered into by 

two third parties and subsequently cleared by CME, nor are they a direct result of the novation of 

a swap submitted to CME for clearing.  Because Default Management Transactions may include 

classes of swaps that are required to be cleared under Regulation 50.4, they potentially implicate 

the Clearing and Trade Execution Requirements.   

 

Discussion 

 

 The Divisions have previously interpreted Section 2(h)(1) to not require the clearing of 

certain swaps that originate with a DCO.  In CFTC Letter No. 15-51,
7
 the Divisions considered 

swaps resulting from a “firm or forced trades” process, in which a DCO requires its clearing 

members to submit bid and ask prices for certain swaps, and then, under certain conditions, 

requires a clearing member to buy or sell a swap at a price based on the clearing member’s 

                                                 
4
 7 U.S.C. § 2(h)(7). 

5
 17 C.F.R. § 39.13(f); see also 17 C.F.R. § 39.16(c)(1) (a DCO “shall adopt procedures that 

would permit [it] to take timely action to contain losses and liquidity pressures and to continue 

meeting its obligations in the event of a default on the obligations of a clearing member to the 

[DCO]”).   

6
 17 C.F.R. § 39.16(c)(2)(ii). 

7
 CFTC Letter No. 15-51 (Sept. 18, 2015) available at https://www.cftc.gov/node/213981. 

https://www.cftc.gov/node/213981
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submitted price.  This process, which results in the creation of a new swap between the DCO and 

its clearing member, is a price discovery mechanism allowing a DCO to pay or collect the 

appropriate amount of variation margin, as required by Commission regulations, for certain 

swaps for which pricing data may not be readily available or reliable.  The Divisions noted that 

“the fact that the DCO itself is a counterparty to the swap means that the swap cannot be 

submitted to the DCO for clearing,” and that as a result, “such swaps cannot logically be subject 

to the [C]learing [R]equirement.” 

 

 Similar logic applies with respect to Default Management Transactions.  Here, a DCO 

enters into swaps transactions to flatten or mitigate the risks it faces following a clearing member 

default.  Regardless of the specific type of Default Management Transaction at issue, the 

transaction is initiated by the DCO, which guarantees performance in its capacity as such.  

Because the DCO is a counterparty to the swap upon inception and immediately guarantees 

performance, the swap cannot be subsequently submitted to the DCO for clearing.  Therefore, as 

with the firm or forced trades addressed in CFTC Letter No. 15-51, such swaps cannot logically 

be subject to the Clearing Requirement.  Because the Trade Execution Requirement only applies 

to swaps subject to the Clearing Requirement, it therefore is also inapplicable. 
 

Conclusion    

  

 Accordingly, based on the facts presented by CME and its representations to the 

Divisions as discussed above, the Divisions do not interpret Sections 2(h)(1) and 2(h)(8) of the 

CEA as subjecting Default Management Transactions to the Clearing and Trade Execution 

Requirements.   

 

This letter represents the position of the Divisions only and does not necessarily represent 

the views of the Commission or those of any other division or office of the Commission.  Any 

different, changed, or omitted material facts or circumstances may require a different conclusion 

or render this letter void.  As with all interpretative letters, the Divisions retain the authority to 

condition further, modify, suspend, terminate, or otherwise restrict the interpretation provided 

herein, in its discretion.  Should you have questions regarding this matter, please contact Brian 

Baum, Special Counsel, Division of Clearing and Risk (bbaum@cftc.gov, 202-418-5654), 

Theodore Polley, Associate Director, Division of Clearing and Risk (tpolley@cftc.gov, 312-596-

0551), or Roger Smith, Associate Chief Counsel, Division of Market Oversight 

(rsmith@cftc.gov, 202-418-5344). 

 

Sincerely, 

 

 

 

Clark Hutchison   

Director    

Division of Clearing and Risk 

  Dorothy DeWitt 

Director 

Division of Market Oversight 
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