
00-05

CFTC Letter No. 00-05 

December 30, 1999 
Exemption 
Division of Trading & Markets 

Re: Rule 4.7 – Request for Exemption from the QEP Criteria of Rule 4.7(a). 

Dear : 

This is in response to your letter dated December 10, 1999, as supplemented by the 
electronic mail message of your associate, sent December 22, 1999. By your 
correspondence, you request on behalf of “X”, a registered commodity pool operator 
(“CPO”), that the Division permit “X”, in connection with its operation of the “Fund”, to 
treat certain persons as if they satisfy the qualified eligible participant (“QEP”) criteria of 
Rule 4.7(a). 

Based upon the representations made in the correspondence, we understand the facts to be 
as follows. “X” serves as the CPO of the Fund. Pursuant to a Notice of Claim for 
Exemption under Rule 4.7(a),1 interests in the Fund may be sold only to QEPs. “X” now 
seeks an exemption to permit the following persons (the “Non-QEPs”) to participate in the 
Fund: 

1. “A”, who is an “accredited investor” pursuant to Rules 50l(a)(5) and 501(a)(6) under the 
Securities Act of 1933.2 Since 1994, “A” has worked at “Y”, where he is an analyst/trader 
for “Y’s” risk arbitrage investment vehicles. 

2. “B”, who is an “Executive Officer” of the Fund and a “knowledgeable employee” as 
those terms are defined in Section 3c-5 under the Investment Company Act of 1940. Since 
January 1999, “B” has been employed as Technology Manager by “X”. Previously, from 
June 1992 through December 1998 “B” worked in the Financial Services Division of 
Integrated Business Systems, most recently as Manager of Systems Implementation. 

The purpose of Rule 4.7 is to “reduc[e] unnecessary regulatory prescriptions for CPOs 
offering pool participations only to persons who, based upon the qualifying criteria in the 
rule, do not appear to need the full protections offered by the Part 4 framework.”3 While 
neither “A” nor “B” meet the QEP criteria of the rule, as noted above: (1) “A” is an 
accredited investor and he has been employed as a securities analyst/trader for at least the 
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past two years; and (2) “B” is an Executive Officer and a knowledgeable employee of “X” 
since January of this year. 

Based upon the foregoing representations, it appears that granting your request would not 
be contrary to the public interest or the purposes of Rule 4.7(a). Accordingly, by the 
authority delegated under Rule 140.93(a)(1), the Division hereby grants “X” an exemption 
permitting it to treat the Non-QEPs as QEPs and to continue to claim relief pursuant to 
Rule 4.7(a) with respect to the Fund, notwithstanding the Non-QEPs’ investment in the 
Fund. 

This letter does not excuse “X” from compliance with any other applicable requirements 
contained in the Commodity Exchange Act4 (the “Act”) and the Commission’s regulations 
issued thereunder. For example, “X” remains subject to all of the antifraud provisions of 
the Act and the Commission’s regulations, the reporting requirements for traders set forth 
in Parts 15, 18 and 19 of the Commission’s regulations and all otherwise applicable 
provisions of Part 4. Moreover, this relief is applicable to “X” solely in connection with its 
operation of the Fund, as discussed above. 

This letter, and the exemption granted herein, are based upon the representations you have 
made to us. Any different, changed or omitted material facts or circumstances might 
render the exemption void. You must notify us immediately in the event the operations or 
activities of “X” or the Fund, including the composition of investors in the Fund, change 
in any material way from those as represented to us. 

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Barbara S. Gold, 
Assistant Chief Counsel, at (202) 418-5450. 

Very truly yours, 

John C. Lawton 

Acting Director 

1 “X” filed a Notice of Claim of Exemption pursuant to Rule 4.7(a) with respect to its operation of the 
Fund on ____________. 

2 “A” has a net worth in excess of $1,000,000 and he has had income in excess of $200,000 in each of 
the two most recent years and has a reasonable expectation of reaching the same income level in the 
current year. 

3 57 Fed. Reg. 3148 at 3150 (January 28, 1992). Among other things, Part 4 specifies disclosure, 
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reporting and recordkeeping requirements for CPOs. 

4 7 U.S.C. §1 et seq. (1994). 
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