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Dear 

This is in response to your e-mail message to the Secretary of the Commodity Futures Trading 
Commission (the "Commission") dated October 9, 2001, which was referred to the Division of Trading 
and Markets ("Division") for reply. In your message, you ask what disclosures you are required to 
include on a website you propose to set up, and where and how those disclosures should be displayed. 
You contemplate that your website would provide subscribers with a general daily forecast regarding the 
S&P 500 futures contract (and possibly of other major index futures contracts). Any response to your 
question depends upon the nature of the activities of the person or persons operating the website. Since 
the website you describe is under contemplation and not yet set up, it is not possible to say with certainty 
what the regulatory requirements affecting the website will be. 

Notwithstanding the foregoing, we can offer you the following by way of guidance. As a general 
principle, one who provides commodity interest trading advice to another for compensation (monetary 
or otherwise) is required to register with the Commission as a commodity trading advisor (“CTA”) and 
to comply with the Commission’s regulations affecting CTAs. There is, however, an exemption 
available under Commission Rule 4.14(a)(9) to CTAs that provide advice on an impersonal basis that is 
not tailored to any client’s particular circumstances (see "Exemption from Registration as a Commodity 
Trading Advisor," 65 Federal Register 12938 (March 10, 2000) (http://www.cftc.gov/foia/fedreg00/
foi000310a.htm)). You should read that release to determine whether the activities that you contemplate 
will fit within the criteria for the registration exemption. 

Regardless of whether a CTA is required to register with the Commission, the Commission retains 
jurisdiction over the CTA in matters involving fraud or manipulation of the commodity interest markets. 
In that connection, although the Commission has not required CTAs who avail themselves of the 
registration exemption of Rule 4.14(a)(9) to display prescribed disclosures on websites, any such CTA 
would be well advised to display clearly all material information, whether or not it is expressly required 
to be disclosed. Such information would include, without limitation, some of the items you mention in 
your message, such as the nature and rules of the trading system you plan to use, the fact that the trend 
and strength rating would be your opinion, the fact that your results are based on past data and are not 
the result of actual trading, and the fact (if true) that you do not intend that any subscriber use your 
opinion as his or her sole reason to enter or exit commodity interest markets. You should also consult 
Commission Rule 4.41 regarding advertising by CTAs, particularly with respect to the presentation of 
any simulated or hypothetical performance results. 

In the absence of prescribed content or format for disclosures by CTAs who are exempt from the 
registration requirement, it would be up to you to make a reasonable determination of what information 
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is material and the manner of presenting that information. If, however, your website as ultimately set up 
does not fall within the exemption provided by Rule 4.14(a)(9), you would be required to comply with 
the disclosure and recordkeeping requirements of Rules 4.31 and 4.33 through 4.36. (With respect to 
delivery of required disclosures, in the context of electronic media such as websites, you would want to 
refer to "Interpretation Regarding Use of Electronic Media by Commodity Pool Operators and 
Commodity Trading Advisors for Delivery of Disclosure Documents and Other Materials," 62 Federal 
Register 39104 (July 22, 1997)). 

You should consult legal counsel concerning the applicability of various provisions of the Commodity 
Exchange Act and Commission rules to you and your website, in light of the particular activities you 
intend to conduct. A great deal of information may be found at the CFTC's Internet website (http://www.
cftc.gov), including official statements by the CFTC that may address your concerns. You may reply to 
this e-mail message if you have additional questions. 

Sincerely, 
 
 
Christopher W. Cummings 
Staff Attorney 
Division of Trading and 
Markets 
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