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Dear: 

This is in response to your e-mail dated October 23, 2001, which has been forwarded to the Division of 
Trading and Markets (the “Division”) for response, as supplemented by telephone conversations with 
Division Staff. Section 2(c)(2)(B) of the Commodity Exchange Act (the “Act”), makes clear that 
offering foreign currency futures and options contracts, other than those that are executed or traded on 
an organized exchange ("off-exchange"), to retail customers is unlawful unless the counterparty is a 
regulated entity enumerated in the Act. (A copy of the Act is available on the Commission’s web site at: 
www.cftc.gov/files/ogc/comex060601.pdf ). The counterparties enumerated include persons that are 
registered with the Commission as futures commission merchants (“FCMs”) and certain affiliated 
persons of FCMs. The other enumerated counterparties are: (1) financial institutions; (2) registered 
broker-dealers; (3) associated persons of registered broker-dealers; (4) insurance companies or affiliates 
thereof; (5) financial holding companies; and (6) investment bank holding companies. (See Section 2(c)
(2)(B)(ii)). A "retail customer" is a person that does not fall within the definition of an “eligible contract 
participant" as defined in Section 1a(12) of the Act. If the off-exchange foreign currency transaction is 
being entered into with an “eligible contract participant,” then the Act is not applicable to, and the 
Commission does not have jurisdiction over, the transaction. 

In your e-mail, you indicated that your firm is a “fund management company.” Generally, a firm that, 
for compensation or profit, advises others as to the value of or advisability of trading in futures or 
options contracts, or issues analyses or reports concerning the foregoing, is a commodity trading advisor 
(“CTA”) and must register as such. (See 7 U.S.C. 1a(6)). Advising others includes exercising 
discretionary trading authority over a customer’s account. Generally, a person employed by a CTA to 
solicit discretionary accounts must register as an associated person (“AP”) of the CTA. However, it is 
the opinion of the Division that, with respect to a firm that manages the funds of retail customers that are 
held by a registered FCM acting as a counterparty under Section 2(c)(2)(B)(ii) of the Act for the 
purposes of off-exchange foreign currency trading, the firm is not required to register with the 
Commission as a CTA, and its employees are not required to register as APs, but may voluntarily do so. 
This opinion is solely that of the Division and does not necessarily represent the opinion of the 
Commission or any other division or office of the Commission and is not binding on the Commission. 
(To the extent that your inquiry pertains to managing the funds of retail customers that are held by one 
of the enumerated counterparties other than an FCM, you will have to contact the appropriate regulatory 
body for a response, e.g., a broker-dealer is registered with the Securities and Exchange Commission). 

Although your firm and the person soliciting discretionary accounts in the U.S. may not be required to 
register with the Commission, you both may remain subject to all relevant antifraud provisions of the 
Act, including Section 4b, and CFTC Rules 4.30 (prohibiting CTAs from handling client funds) and 4.41 
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(prohibiting deceptive advertising and requiring representations concerning hypothetical performance 
results). Additionally, if the counterparty to the retail customer is not one of those enumerated under the 
Act, then the transaction is unlawful and, in addition to the counterparty being liable for violating the 
Act, persons involved with the intermediation of the transaction, such as managing the funds of the 
customers or soliciting for such transactions, may be held liable for aiding and abetting a violation of the 
Act. 

I hope you find this e-mail responsive to your inquiry. If you have any questions concerning this 
correspondence, please contact Michael A. Piracci, an attorney on my staff, at (202) 418-5430. 

Lawrence B. Patent, 
Associate Chief Counsel, 
Division of Trading and Markets, 
U.S. Commodity Futures Trading Commission 
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