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CFTC Letter No. 02-27 
March 21, 2002 
Interpretation 
Division of Trading and Markets 

Re: Section 4e of the Commodity Exchange Act 

Dear: 

This is in response to your letter dated December 4, 2001, to the Division of Trading and Markets 
("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"). By your correspondence, 
you request, on behalf of the “X”, acting for the benefit of its members, confirmation that "X” individual 
traders and “X” executing brokerage firms meet the requirements of Sections 4k(5) and 4f(a)(3) of the 
Commodity Exchange Act (the "Act"),[1] respectively, and are, therefore, exempt from the registration 
requirements of Section 4e of the Act.

Section 4e of the Act provides that any person acting as a floor broker ("FB") or floor trader ("FT") must 
be registered as such with the Commission.[2] Section 4k(5) of the Act provides that any associated 
person of a registered securities broker or dealer ("BD")[3] that limits its "solicitation of orders, 
acceptance of orders, or execution of orders, or placing of orders on behalf of others involving [futures 
contracts] or any option on such a contract, on or subject to the rules of any contract market or registered 
derivatives transaction execution facility to security futures products, shall be exempt from . . . [Section 
4e of the Act]."[4] Section 4f(a)(3) of the Act provides that an FB or FT is exempt from the registration 
requirements of Section 4e of the Act if: (1) the FB or FT is a registered securities BD; (2) the FB or FT 
limits its activities on behalf of others involving futures contracts to security futures products; and (3) 
the FB's or FT's registration with the Securities and Exchange Commission ("SEC") is not suspended 
pursuant to an order of the SEC.[5]

Individual Traders 

In your letter, you described “X” individual traders as composed of floor traders, retail floor brokers, and 
executing floor brokers. You represented that “X”: (1) floor traders trade for their own account or on a 
proprietary basis on behalf of a “X” market maker or designated primary market maker firm ("DPM"); 
(2) retail floor brokers execute customer and proprietary orders on behalf of brokerage firms that carry 
customer accounts; and (3) executing floor brokers execute orders on behalf of an executing brokerage 
firm for BD accounts, for customer or proprietary accounts of brokerage firms, for market maker 
accounts, and for the accounts of institutional and other customers that generally trade large size orders. 
You represented that these traders are all associated persons of BDs registered with the SEC.

If these traders are associated persons of registered BDs, as you have represented, and limit their 
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solicitation, acceptance, execution, or placing of orders on behalf of others involving futures contracts, 
or options thereon, to security futures products, then they meet the requirements of Section 4k(5) of the 
Act and, therefore, are exempt from, among other provisions, Section 4e of the Act. 

Executing Brokerage Firms 

In your letter, you represented that “X” executing brokerage firms are registered with the SEC as BDs 
and execute agency orders for BD accounts, for customer or proprietary accounts of brokerage firms, for 
market maker accounts, or for the accounts of institutional and other customers that generally trade large 
size orders. Further, you represented that these executing brokerage firms will limit their solicitation, 
acceptance, execution, or placing of orders on behalf of others involving futures contracts to security 
futures products. Moreover, you have represented that your request for confirmation is limited to firms 
whose registration is not suspended by an order of the SEC.

In your letter, you represented that these executing brokerage firms fall within the definition of an FB 
under Section 1a(16) of the Act because they are "associations, that through their associated persons, 
execute orders, on or subject to the rules of a contract market, for other persons." While it has been the 
experience of the Commission that FBs in the futures industry are generally natural persons, as you 
correctly noted in your letter, the definition of FB under the Act includes non-natural persons.[6] 
Accordingly, these executing brokerage firms, even though they are associations, fall within the 
definition of an FB.

If, as you have represented, these executing brokerage firms are BDs registered with the SEC and such 
registration has not been suspended pursuant to an order of the SEC and they limit their activities on 
behalf of others involving futures contracts to security futures products, then they meet the requirements 
of Section 4f(a)(3) of the Act and, accordingly, they are exempt from the registration requirements of 
Section 4e of the Act.

The opinions expressed in this letter relate only to “X” individual traders and executing brokerage firms 
regarding registration as FBs or FTs under Section 4e of the Act. This letter and the opinions expressed 
herein are based upon the representations you have made to us. Any different, changed, or omitted facts 
or conditions might change the opinion of the Division. Moreover, this opinion is solely that of the 
Division and does not necessarily represent the opinion of the Commission or any other division or 
office of the Commission.

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Lawrence B. Patent, Associate 
Chief Counsel, or Michael A. Piracci, an attorney on my staff, at (202) 418-5430.

Very truly yours, 
 
 
John C. Lawton 
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Acting Director 

[1] 7 U.S.C. § 1 et seq. (2000). 

[2] A floor broker is defined as "any person who, in or surrounding any pit, ring, post, or other place 
provided by a contract market or derivatives transaction execution facility for the meeting of persons 
similarly engaged, shall purchase or sell for any other person any commodity for future delivery on or 
subject to the rules of any contract market or derivatives transaction execution facility." 7 U.S.C. § 1a
(16); see also 17 C.F.R. § 1.3(n). A floor trader is defined as "any person who, in or surrounding any pit, 
ring, post, or other place provided by a contract market or derivatives transaction execution facility for 
the meeting of persons similarly engaged, purchases, or sells solely for such person’s own account, any 
commodity for future delivery on or subject to the rules of any contract market or derivatives transaction 
execution facility." 7 U.S.C.  § 1a(17); see also17 C.F.R. § 1.3(x).p 

[3] A broker is generally defined as "any person engaged in the business of effecting transactions in 
securities for the account of others." Section 3(a)(4) of the Securities Exchange Act of 1934, 15 U.S.C. 
§ 78c(a)(4). A dealer is generally defined as "any person engaged in the business of buying and selling 
securities for such person's own account through a broker or otherwise." Section 3(a)(5) of the Securities 
Exchange Act of 1934, 15 U.S.C. § 78c(a)(5). An associated person of a BD is "any partner, officer, 
director, or branch manager of such [BD] (or any person occupying a similar status or performing 
similar functions), any person directly or indirectly controlling, controlled by, or under common control 
with such [BD], or any employee of such [BD]." Section 3(a)(18) of the Securities Exchange Act of 
1934, 15 U.S.C. § 78c(a)(18).

[4] 7 U.S.C. § 6k(5). 

[5] 7 U.S.C. § 6f(a)(3). 

[6] See Section 1a(28) of the Act, 7 U.S.C. § 1a(28), defining the term "person" to include "individuals, 
associations, partnerships, corporations, and trusts." 
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