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COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 

1120 CONNECTICUT AVENUE N. W. 

WASHINGTON, D. C. 20036 

February 13, 1976 

.. 
Re: Approval of Cash Rules Pursuant to 

Section 5a(l2) of the Commodity Exchange Act 

This is in response to your letters of September 17, 
1975, and January 5, 1976, in which you submitted, pursuant 
to section 5a(l2) of the Commodity Exchange Act, as amended 
("Act"), proposed amendments to Board of Tr.ade of Kansas City, 
Missouri, Inc. ("Exchange") Rules 1710. 24 and 17 23 and the · 
proposed d'e1etion of Chapter 26 from the Exchange's rules. 
All of the rules in question herein appear to relate exclu­
sively to cash commodity transactions, rather than commodity 
futures t'ransactions. Rules 1710.24 and 1723 relate to 
shipping terms in contracts for cash sales of grain; Chapter 
26 of·the E':x:change's rules relates to the regulation of the 
employment ·and use by Exchange members. of non-member solici­
tors and brokers in cash rather than futures transactions. 

In your letter of January 5, 1976, you question 
"whether, absent manipulation (actual or attempted), the 
CFTC h~s statutory authority to approve or disapprove rule 
changes, . such as this, in the cash sector." As you are 
aware, the Commission's Advisory Committee on Market 
Regulation is considering the scope of section 5a(l2) of 
the Act. ·After reviewing the report and recommendation of 
the AdvisQry Committee, the Commission will be making its 
determinatibn with respect to the scope of section 5a(l2). 
At that time, the Commission may decide whether the scope 
of section 5a(l2) covers cash market rules. 
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Because of the uncertainty of this issue, the 
Division has determined that it will not recommend to the 
Commission· at this time that it review for approval or dis­
approval, pursuant to section Sa(l2) of the Act, those con­
tract market rules relating exclusively to the cash market. 
Nor will the Division recommend that the Commission institute 
.enforcement action against a contract market for failure to 
submit .such cash market rules for Commission approval, should 
it later be determined by the Commission that cash market 
rules are within the scope of section Sa(l2) of the Act. 
Nevertheless, ·contract market rules relating to cash trans­
actions must be submitted to the Commission pursuant to 
section 5a(l) of the Act. 

Very truly yours, 
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~_....-., ' /-:.___ 
Thomas A.,·. Russo 
Director 
Division of Trading and Markets 


