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Re: Request for Relief from Rule 4.7 

Dear 

This is in response to your letter dated October 26, 1993, 
as supplemented by telephone conversations with Division staff, 
in which, on behalf of "X", a registered commodity pool operator 
("CPO") and commodity trading advisor ("CTA"), you request relief 
from certain requirements of Rule 4.711 in connection with the 
operation of the "Pool". 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
"X" is the managing general partner of the Pool, a general 
partnership. The Pool's participants are currently employed by 
"X" in various executive or trading positions. You represent 
that each such participant: (1) is knowledgeable about the 
commodity interest and securities markets and understands the 
nature of an investment in the Pool; (2) is familiar with "X"'s 
operations; (3) has daily access to all information concerning 
thg, Pool and its investments; and (4) is in regular contact and 
consults with "X" concerning the Pool.l1 

The Pool is a qualified eligible participant ("QEP"), as 
defined in Rule 4.7(a) (1) (ii), but not all participants in the 
Pool are QEPs. The Pool, a fund of funds, currently has approx­
imately $118 million in assets, nine percent of which is invested 
in Rule 4.7 exempt pools. By letter dated March 23, 1992, the 
Division exempted 11 X11 from compliance with Rules 4.21, 4.22 and 

11 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch. I ( 19 9 3) . 

:?:.I You note that the only exceptions to the foregoing are: 
(1) existing family members of a partner, and (2) trusts formed 
for the benefit of a family member of a partner who may become a 
partner at some point in the future. 
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4.23(a) (10) and (a) (11) in connection with its operation of the 
Pooll1 • 

Rule 4.7(a) (ii) (B) (xi) provides, among other things, that a 
pool may not invest more than ten percent of its assets in Rule 
4.7 exempt pools unless all participants in the pool are QEPs. 
You claim that many of the best investment opportunities avail­
able today are in Rule 4.7 exempt pools, and that without relief 
from this restriction the Pool will not be accepted as a limited 
partner in other Rule 4.7 exempt pools because some of the Pool's 
participants are not QEPs. Accordingly, you request relief from 
the ten percent limitation on investments in Rule 4.7 exempt 
pools by the Pool ("Investee Pools"). 

Based on the foregoing, the Division believes that your 
request has merit. Rule 4.7(a) (ii) (B) (xi) imposes a ten percent 
limitation on investment in Rule 4.7 exempt pools by commodity 
pools in which some participants are not QEPs because "partici­
pants in such entities may not be QEPs and thus could not invest 
in an exempt pool based on their own financial qualifications and 
investment sophistication 11 .~./ In granting the prior Part 4 
relief to 11 X11

, the Division acknowledged that, because of their 
investment acumen, close relationship to "X" and ready access to 
information about the Pool's operations, the Pool's participants 
did not need the full protection of Part 4 of the Commission's 
regulations. Accordingly, the Division will not recommend that 
the Commission take any enforcement action against 11 X" or the CPO 
of any Investee Pool if the Pool invests more than ten percent of 
its assets in Investee Pools. This position is, however, subject 
to t~e condition that prior to making an investment for the Pool 
that would bring the Pool's assets invested in Investee Pools to 
over ten percent, "X" notifies the Pool's participants who are 
not QEPs of its intention to do so and gives them an opportunity 
to redeem their interests in the Pool within ten days from 
receipt of the notice. 

This letter is based on the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. In this connection, 

11 When the Division's letter was issued, there were 14 partic-
ipants in the Pool, whose qualifications were further described 
in that letter. Subsequent to the Division's letter, by letters 
dated September 30, 1992 and January 19, 1993, you advised the 
Division that on two separate occasions a new participant had 
been admitted in the Pool and the Division confirmed in each case 
the applicability of the relief previously granted. 

57 Fed. Reg. 34853 at 34856 (August 7, 1992). 
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we request that you notify us immediately in the event the 
operations or activities of "X" in connection with the Pool 
change in any way from those as represented to us. Further, this 
letter is applicable to "X" solely in connection with its opera­
tion of the Pool and to the CPOs of Investee P0ols solely in 
connection with the Pool's investment in them. 

We note that this letter relieves "X" and the CPOs of the 
Investee Pools solely from certain requirements of Rule 4.7 and 
does not excuse them from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act, 7 U.S.C. 
§ 1 et seq. (1988 & Supp. 1992) ("Act"), or in the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, each rem~ins subject 
to the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. 
§ 6Q (1988 & Supp. 1992), to the reporting requirements for 
traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's 
regulations, 17 C.F.R. Parts 15, 18 and 19 (1993), and to all 
other provisions of Part 4. 

Further, this letter represents the views of this Division 
only and does not necessarily represent the views of the Commis­
sion or of any other office or division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or France M.T. Maca, an attorney on my staff, 
at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Andrea M. Corcoran 
Director 


