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Re: Request to Treat Foundation as a Qualified Eligible 
Participant Under Rule 4.7 

Dear 

This is in response to your letter dated January 24, 1994, 
as supplemented by telephone conversations with·Division staff, 
in which you request confirmation that "X", a registered commodi­
ty ~~ol operator ("CPO"), may continue to claim relief under Rule 
4.7- in connection with its operation of the "Pool" in the 
event that the Foundation, a charitable foundation, which is not 
a qualified eligible participant ("9EP") as defined in the rule, 
becomes a participant in the Pool.~ You also request confir­
mation that the Foundation may be treated as a QEP of the Pool 
for the purposes of Rule 4.7 . .. 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts .to be as follows. 
The Foundation is an organization satisfying the criteria set 
forth in section 501(c) (3) of the Internal Revenue Code, with 
approximately $1,000,000 in assets. All distributions of the 
Foundation's income are made to charities. It was created by "A" 
and "B" who, with their adult children and their adult children's 
spouses (collectively the "C" Family"), serve as directors and 
officers of the Foundation. The "C" Family has·assets in excess 
of $100 million. All investment decisions for the Foundation are 
made by "D", "A"' s brother. "D" is a QEP, an equity partner in 
"X", has forty-four years of investment experience and was the 

1./ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) .. 

~/ The Pool currently has as participants a few trusts and a 
charitable foundation which are non-QEPs. Pursuant to discus­
sions between "X'''s counsel and Division staff and correspondence 
from "X'"s counsel to the Division dated December 28, 1992 and 
January 4, 1993, "X" was permitted to continue to claim relief 
under Rule 4.7 despite the investment of these trusts and the 
charitable foundation in the Pool. 
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chief executive officer of "X" until 1990. The Pool permits the 
admission of new limited partners on a quarterly basis. It is 
anticipated that the Foundation will become an investor in the 
Pool during the second quarter beginning on April 1, 1994. 

Relief under Rule 4.7 is available with respect to pools 
that, among other things, have only QEPs as participants. Pur­
suant to Rule 4.7, an organization described in section 501(c) (3) 
of the Internal Revenue Code is a QEP if: (1) it meets the port­
folio requirement set forth in Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~); and (2) 
it has total assets in excess of $5 million. Because the Founda­
tion has approximately $1,000,000 in assets, it meets neither the 
portfolio requirement of Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) nor the $5 mil­
lion total assets requirement of Rule 4. 7 (a) ( 1) ( ii) (B) (~) (vii) . 

However, based on the foregoing and subject to the condi­
tions set forth below, the Division will not re~ommend that the 
Commission take any enforcement action against "X" for failure to 
comply with the QEP criteria of Rule 4.7 with respect to the 
Foundation if "X" allows the Foundation to invest in the Pool and 
treats the Foundation as a QEP. This position is subject to the 
conditions that: (1) "D", the individual responsible for making 
all investment decisions for the Foundation, consents to the 
Foundation being treated as a QEP; and (2) "A" and "B'', their 
adult children and their adult children's spouses, as directors 
and officers of the Foundation, consent to the Foundation being 
treated as a QEP. This position is based on the representations 
made in your letter, as supplemented and, in particular, your 
representations that: (1) "D" is a QEP; and (2) the "C" Family 
has a net worth in excess of $100 million. Any different, 
changed or omitted facts or circumstances might require us to 
reach a different conclusion. In this connection, we request 
that you notify us immediately in the event the operations or 
activities of "X" or the Foundation change in any way from those 
as represented to us. 

We note that this letter relieves "X" solely from the QEP 
criteria of Rule 4.7 with respect to the Foundation's partici­
pation in the Pool and does not excuse it from compliance with 
any other applicable requirements contained in the Commodity 
Exchange Act, 7 U.S.C. § 1 et ~· (1988 & Supp. IV 1992) 
("Act"), or in the Commission's regulations promulgated thereun-
der. For example, "X" remains subject to the antifraud provi­
sions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. § 6Q (1988 & Supp. IV 
1992), to the reporting requirements for traders set forth in 
Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, and to all 
other provisions of Part 4. Further, this letter is applicable 
to "X" solely in connection with its operation of the Pool. 
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This letter represents the views of this Division only and 
does not necessarily represent the views of the Commission or of 
any other office or division of the Commission. If you have any 
questions concerning this correspondence, please contact me or 
Mary Cademartori, an attorney on my staff, at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


