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DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Gary A. DeWaal 
c/o Futures Industry Association 
2001 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Suite 600 
Washington, D.C. 20006 

Q1-53 

Re: No-Action Request Pending Final Action on Generic Risk 
Disclosure 

Dear Mr. DeWaal: 

This is in reference to your letter to the Division of Trading 
and Markets ("Division") of the Commodity Futures Trading 
Commission (the "CFTC" or "Commission") dated May 31, 1994 on 
behalf of the Futures Industry Association ("FIA") requesting that 
the Division confirm that it will not recommend any enforcement 
action against those firms that after July 1, 1994 continue to use 
the separate rule 1.55 and rule 30.6 risk disclosure statements to 
comply with relevant risk disclosure obligations. In particular, 
you have requested that for a period not to exceed sixty days after 
a determination by the CFTC whether or not to adopt the proposed 
generic risk disclosure statement, 1./ firms be permitted to use 
either the consolidated rule 1.55 risk disclosure statement (which 
incorporates the rule 30.6 disclosure statement) II or the 
unconsolidated rule 1.55 and rule 30.6 risk disclosure statements. 
You also asked that the Division confirm that during this interim 
period, firms may use the procedure in amended rule 1.55(d) for the 
single signature acknowledgement by the customer and that the 
separate acknowledgement of 190.10 (c) (1) (ii) is no longer required. 

On March 30, 1993, the Commission issued final rules' 
consolidating the risk disclosure statement previously required by 
rule 1. 55 for domestic futures transactions with the statement 
required by rule 3 0. 6 for foreign futures and foreign options 
transactions. Although the rule amendments became effective on 
July 1, 1993, the Commission permitted the unconsolidated rule 1. 55 
and rule 30.6 risk disclosure statements to be used until July 1, 
1994. Subsequently, the Commission published an advance notice of 
proposed rulemaking on the generic risk disclosure statement which 
would address the risk disclosure statement obligations currently 
required by Commission rules 1. 55, 33.7, 190.10 as well as the 

See 59 Fed. Reg. 1506 (January 11, 1994). 

See 58 Fed. Reg. 17495 (April 5, 1993). 
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special disclosure related to futures-style margining of the option 
premiums which is permitted on certain foreign exchanges. 

You have noted that some firms are in the process of updating 
their disclosure forms to conform to the consolidated rule 1.55 
disclosure statement while others have been postponing action on 
this matter pending a final determination by the CFTC in the near 
future on whether or not to proceed with the generic risk 
disclosure statement. 

In consideration of the foregoing 1 the Division will not 
recommend any enforcement action against those firms that continue 
to use the separate rule 1. 55 and rule 3 0. 6 risk disclosure 
statements to comply with the risk disclosure requirements of 
Commission rule 1.55 after July 1, 1994. This position will not 
extend past sixty days after formal notification by the CFTC 
regarding its determination whether or not to adopt the proposed 
generic risk disclosure. During this interim period, the Division 
confirms that firms may rely on amended rule 1.55(d) related to the 
single signature acknowledgement by the customer 1 provided however, 
that, in executing such signature, the customer also expressly 
acknowledges receipt of the separate rule 30.6 disclosure 
statement. The Division also confirms that the separate 
acknowledgement of 190.10(c) (1) (ii) is no longer required. 

The positions adopted herein are based on the information 
provided to us. Any different, changed or omitted facts or 
conditions might require us to reach a different conclusion. 
Further 1 these positions are solely those of the Division of 
Trading and Markets and do not necessarily represent the views of 
the Commission or those of any other unit of its staff. 


