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Dear 

This is in response to your letter to the Division of 
Trading and Markets ("Division") dated September 23, 1993, as 
supplemented by telephone conversations with Division staff, 
wherein you request on behalf of "X'', a registered futures 
commissiqn merchant ("FCM"), relief from Rules 1.33(f) and 
1.46(a)~/ such that the confirmation, monthly and purchase-and­
sale statements required by those rules to be issued by "X", are 
not required to indicate that certain customers' accounts have 
been introduced by "Y", a registered commodity pool operator and 
independent introducing broker ("IB"). 

Based upon the representations made in your letter as 
supplemented, we understand the facts to be as follows. "Y" 
specializes in order entry and trade processing for managed 
accounts and, to a lesser extent, for non-discretionary customer 
accounts. Specifically, "Y" accepts orders from commodity 
trading advisors ("CTAs"), IBs and customers and then routes the 
orders to the floor of the appropriate exchange. In the case of 
orders received from CTAs, "Y" primarily accepts orders from CTAs 
whose customers' accounts are cleared by "X" and from CTAs whose 
customers' orders are ex~cuted by "X" but are "given up" to and 
cleared by another FCM.'J./ In either case, "Y" performs the 
non-disqretionary aspects of order placement and daily reconcili­
ation.]_; To a lesser extent, "Y" provides these same order 

~/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F:R. 
Ch . I ( 19 9 3 ) . 

'J./ All CTA accounts referred to herein are carried and/or 
executed by "X". You represent that "Y" is currently accepting 
orders from ten CTAs. 

]_/ You describe daily reconciliation or "check-out" as the 
process by which an FCM's back office personnel confirms that all 
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entry services to both independent IBs and those IBs guaranteed 
by "X" that introduce CTA-managed accounts. In the case of an 
independent IB using "Y", that IB's CTA-managed accounts are 
cleared by "X". 

In addition, "Y" works directly with customers of other IBs 
and associated persons ("APs") of "X". Here, the customers, the 
majority of whom are institutional, are provided the same order 
entry facilities that "Y" offers to an IB or CTA, thereby en­
abling the customers to deal directly with an "order desk," which 
you describe in your letter as ''a group of individuals whose 
attention is concentrated on the servicing of customer accounts 
and who are always available to respond to customer demands." 
Here, the customer is told by the AP or IB when an account is 
first opened that the AP or IB who has solicited that customer's 
account may not be involved in the day-to-day handling of the 
customer's orders and that "Y" will be responsible for performing 
the actual order entry function. The customer is provided with 
the name of a contact person at "Y" and with "Y's" phone number. 
You represent that the employees of "Y" performing the order 
entry function are all registered APs of "Y". 

You have requested that the Division confirm your view that 
"Y" is not introducing the customer accounts referred to herein 
for which it acts as an "order desk,'' irrespective of whether 
such accounts are managed by CTAs, introduced by IBs or handled 
directly by "X" and its APs. Accordingly, you ask that "X" not 
be required to insert in the confirmation, monthly and purchase­
and-sale statements required by Rules 1.33(f) and 1.46(a), 
respectively, a legend that their accounts have been introduced 
by "Y". 

Rule 1.33 requires every FCM to provide written monthly and 
confirmation statements to each of its commodity customers, 
option customers and foreign futures and foreign options custom­
ers. Rule 1.33(f) states, with respect to introduced accounts, 
that: 

(f) Introduced accounts. Each statement 
provided pursuant to the provisions of this 
section, must, if applicable, show that the 
account for which the futures commission 
merchant is providing the statement was in-

~/ ( ... continued) 
trades requested by the CTA and confirmed by the FCM have in fact 
been executed at the prices, in the quantities, and in the 
markets that previously have been orally confirmed by the FCM's 
employees on the trading floor. 
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traduced by an introducing broker and the 
names of the futures commission merchant and 
introducing broker. 

In addition, Rule 1.46(a) requires every FCM to provide each 
customer with a purchase and sale statement which shows the 
financial result of the transactions involved. Rule 1.46(a) 
states in pertinent part that such statement must indicate, if 
applicable, "that the account was introduced to the futures 
commission merchant by an introducing broker and the names of the 
futures commission merchant and introducing broker." 

In support of your request, you state that "Y's" handling of 
the orders it receives from CTAs, IBs and customers encompasses 
the types of activities enumerated in the "clerical capacity" 
exemptions found in Rule 1.3(mm) and in §4k(1) of the Commodity 
Exchange Act (the "Act"), 7 U.S. C. §4k (1) (1988 & Supp. IV 1992) 
In this connection, you note that all "Y" employees performing 
order entry functions are registered APs of "Y". In addition, 
you state that "Y" : ( 1) does not solicit the accounts for which 
it performs order entry functionsi (2) plays no role in the 
opening of these accountsi and (3) performs only mechanical, non­
discretionary aspects of placement of orders for execution and 
daily reconciliation. Finally, you represent that the CTA or IB 
engaging "Y", or "X" if one of its APs engages "Y", is the party 
ultimately responsible for the customer account in question. 

Based upon the foregoing, including that "Y" did not solicit 
and played no role in opening any of the accounts discussed 
herein, the Division will not recommend that the Commission take 
enforcement action against "X" under Rules 1.33 and ·1.46 if it 
fails to provide a legend on the confirmation, monthly and 
purchase-and-sale statements indicating that certain customers' 
accounts have been introduced by "Y". 

You should be aware that this letter does not excuse "X", 
"Y" or any other IB or CTA referred to herein from compliance 
with any otherwise applicable requirements contqined in the Act 
or in the Commission's regulations thereunder.±! For example, 

±I To the extent that "X" has contact with the CTAs managing 
customer accounts either carried or cleared by "X", we suggest 
that "X" communicate to these CTAs that it may be desirable for 
them to include a statement in their Disclosure Documents to the 
effect that in certain instances the CTA may not be involved in 
the entry of customer orders and that "Y" will perform the actual 
order entry. See, ~' CFTC Interpretative Letter No. 93-26 
[Current Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) ~ 25,703 

(continued ... ) 
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"X" remains subject to Section 4b of the Act, 7 U.S.C. §6b (1988 
& Supp. IV 1992), and to the reporting requirements for traders 
set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regula­
tions.2/ In addition, the Division notes that it is not excus­
ing or in any way limiting the Commission's ability to proceed 
against "X", "Y" or any other IB or CTA referred to herein for 
any past violation of the Act, 7 U.S.C. §1 et seq. (1988 & Supp. 
IV 1992) or of the Commission's regulations thereunder. The no­
action relief provided herein is prospective only. 

The positions taken in this letter are based upon the 
representations that have been made to us. Any different, 
changed or omitted facts or conditions might require us to reach 
a different conclusion. Finally, this letter represents the 
views of the Division of Trading and Markets only. It does not 
necessarily represent the views of the Commission or any other 
office or Division of the Commission. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please feel free to contact me or Associate Chief Counsel Law­
rence B. Patent at (202) 254-8955. 

±/ ( ... continued) 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 

(March 31, 1993) and CFTC Interpretative Letter No. 93-63 [Cur­
rent Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) ~ 25,782 (July 7, 
1993). In those cases, the CTA/CPO was required to disclose in 
its Disclosure Document .that the original books and records 
required by Commission rules would be kept at other than the 
CTA/CPO's main business office, as is required, and to disclose 
the location where such books and records would be kept. 

21 In our view, "Y" is "X's" agent with respect to order 
handling functions. "X" cannot shield itself from liability with 
respect to the performance of those functions by means of "Y's" 
involvement, including liability for having "selected the floor 
broker" executing the customer orders referred to herein for 
purposes of Section Sa (11) (C), 14 (a) (1), 17 (b) (10) (C) and 
22 (a) (3) of the Act, 7 U.S.C. §§ 7a(11) (C), 18 (a) (1), 
21 (b) (10) (C) and 25 (a) (3) (1988 & Supp. IV 1992). "X" also 
remains liable for recordkeeping responsibilities under Commis­
sion Rule 1.35 and for prompt execution of customer orders. 


