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DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Dear 

September 28, 1994 

Re: Rule 4.21(a) --Relief from Requirement To Disclose Joint 
Developer of Trading System as a Principal of Pool 
Operator Where Pool Operator Is Not Acting as a Commodity 
Trading Advisor 

This is in response to your letter dated July 7, 1994, to the 
Division of Trading and Markets (the "Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission (the "Commission"), as supplemented by 
your letters dated August 16, 1994 and September 21, 1994 and by 
telephone conversations with Division staff. By your letter you 
request on behalf of "X" that the Division not recommend that the 
Commission take any enforcement action if "X" fails to

1
comply with 

the disclosure requirements of Commission Rule 4.21~ applicable 
to "A" as a principal of the commodity pool operator ("CPO") of a 
pool for which a Disclosure Document is required to be delivered. 

Based on the representations in your letter, as supplemented, 
we understand the relevant facts to be as follows. "X" is 
currently registered as a commodity pool operator ("CPO"), and is 
forming a new commodity pool (the "Prospective Pool") for which it 
intends to act both as CPO and commodity trading advisor ("CTA"). 
"A" has been registered as an associated person ("AP") of certain 
futures commission merchants and introducing brokers ("IBs") since 
1983. He now owns and operates an IB business. "A" and "B", chief 
executive officer of "X", have known each other for many years, and 
in 1991, "A" brought to "B's" attention an idea for a computerized 
trading system. "X" and "A" agreed to develop and test a new 
trading system (the "System") based on "A's" idea. "X" intends to 
use the System to make trading decisions for the Prospective Pool. 

You have represented that "B" makes all of the decisions 
regarding the characteristics of the System, including without 
limitation, money management guidelines, leverage level and whether 

~/ The Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch . I ( 19 9 4 ) . 
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any revisions or modifications are made. In addition to "A's" role 
in forming the original idea for the System and discussing its 
development with "B", "A" has been involved in testing the System's 
performance against historical price information and researching 
possible modifications. Presently, the System is making trading 
decisions for a proprietary account of "X", in order to test the 
System's ability to select profitable trades prior to using it to 
trade customer accounts. 

With respect to the proprietary account, "A" enters trades 
only if and when directed by the System to do so. His only other 
responsibilities for "X" are to observe the ?peration of the System 
and to suggest possible improvements.~ Once trading with 
customer funds begins, "A" will perform the same functions as he 
has wiih the proprietary account and will have no customer contact 
or control over trading decisions. 

You have further represented that "A" is not an officer, 
director or shareholder, or otherwise involved in the management, 
of "X" or any related entity. He has no right to obtain an 
ownership interest in "X" or any related entity. He does not 
maintain an office at "X" or engage in the solicitation of 
customers for any of the commodity pools operated by "X". "A's" 
only business relationship, past or present, with "X" involves the 
activities referred to above with respect to the System. He has a 
consulting agreement with "X", and his compensation includes a 
monthly fee to cover his expenses, and a portion of the incentive 
fees, if any, earned by "X" using the System. 

In support of this request, you undertake on behalf of "X" to 
list "A" as a principal of "X" (1) in "X's" registration with the 
National Futures Association, and (2) in the Disclosure Documents 
for the Prospective Pool and for each other pool for which "X" acts 
in the capacity of a CTA, (whether or not "X" also acts as CPO) . 
In each instance where "A" is so listed, "X" will make full 
required disclosure with respect to him, including without 
limitation, in the case of any Disclosure Document, the actual 
performance of each account directed by "A" for the three years 
preceding the date of such Disclosure Document. 

Based upon the foregoing representations and compliance with 
the undertaking and subject to the condition that "X" makes full 
disclosure concerning the development and performance history of 
the System, the Division will not recommend that the Commission 
take any enforcement action against "X" if "X" fails to comply with 
the requirements of Rule 4.21 regarding disclosure of information 
concerning ''A" as a principal of "X" with respect to pools that are 

~/ Such improvements can be implemented only with the approval of 
"B". 
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operated by "X", but as to which "X" does not act in the capacity 
of a CTA. 

We note that this letter relates solely to compliance with 
Rule 4.21 with respect to disclosing information concerning "A" as 
a principal of "X", and does not excuse "X 11 from compliance with 
any other applicable re~u;i.rements contained in the Commodity 
Exchange Act (the "Act 11 ) _/ or in the Commission's regulations 
issued thereunder. For example, 11 X11 remains subject, to the 
antifraud provisions of Section 4Q of the Act,~/ to the 
reporting requirements set forth in Parts 15, 18 and 19 of the 
Commission's regulations and to all other applicable provisions of 
Part 4. 

The position taken herein is based upon the representations 
that you have made to us and is subject to compliance with the 
undertaking set forth above. Any different, changed or omitted 
facts or circumstances might require us to reach a different 
conclusion. Therefore, we request that you notify us immediately 
in the event that the responsibilities or activities of 11 A11

, or the 
operations or activities of 11 X" change in any way from those as 
represented to us. 

This letter represents the position of the Division only and 
does not necessarily reflect the position of the Commission or any 
other office or division of the Commission. If you have any 
quest ions concerning this correspondence, please contact me or 
Christopher W. Cummings, an attorney on my staff, at (202) 254-
8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 

J../ 7 U.S.C. § 1 et ~- (1988 & Supp. IV 1992). 

~/ 7 U.S.C. § 6Q (1988 & Supp. IV 1992). 


