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Re: Relief From Registration As Commodity Pool Operator 

Dear 

This is in response to your letter dated February 9, 1995 to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission") , as supplemented by 
telephone conversations with the Division staff. By your letter, 
as supplemented, you request that the Division confirm that it will 
not recommend that the Commission commence enforcement action if 
the following wholly-owned subsidiaries of "V", a bank holding 
company ("V"), do not register as commodity pool operators. ("CPOs") 
under the Commodity Exchange Act, as amended ("Act") ,1./ in con­
nection with the operation of the "W", a Delaware business trust 
("Trust"): (1) "X", a Delaware corporation ("X"), (2) "Y", a bank 
chartered under the laws of the State of Delaware ("Y"), and (3) 
"Z", a commercial bank chartered under the laws of the State of New 
York, ("Z"). 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the relevant facts to be as follows. 
"X" is a registered investment adviser under · the Investment 
Advisers Act of 1940 ("IAA") and a registered commodity trading 
advisor ("CTA") under the Act. In connection with the Trust, "X" 
is serving as the investment manager. A second "V" affiliate, "Y", 
is acting as the trustee of the Trust. Finally, "Z", a third 
affiliate of "V", is acting as the placement agent for the Trust. 

Specifically, you represent that the Trust will be operated 
in compliance with all of the operating criteria of Rule 4.5(c), 
includin~1 the limitation on investment in futures and commodity 
options.- The Trust will invest primarily in Japanese securi­
ties, including stocks, warrants and convertible bonds. You state 

1./ 7 u.s.c. § 1 et seq. (1988 & Supp. V 1993). Commission rules 
referred to hereinafter are found at 17 C.F.R. Ch. I (1994). 

~/ This limitation provides that a Rule 4.5 "qualifying entity" 
may not invest more than five percent of the value of the qualify­
ing entity's portfolio in positions which do not constitute "bona 
fide hedging transactions and positions" as defined in Rule 
1.3(z) (1). The five percent investment limitation is measured by 
aggregating initial futures margins and option premiums. 
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that futures and options contracts may be used: (1) during periods 
of large cash inflows, "to reduce risk to the Trust's underlying 
investment strategy"; ( 2) "to protect against the risk of a decline 
in the value of securities andjor property contributed to the Trust 
by a Unitholder pending the conversion of such assets into suitable 
investments for the Trust"; and (3) "to maintain a neutral exposure 
to the equity market." In addition, you represent that Trust 
interests will be privately placed with well capitalized investors. 
You state that each investor in the Trust will hold a beneficial 
interest in the Trust upon the purchase of Trust units and that 
offerees must be institutional investors, who will be solicited in 
a private placement. Each investor must invest a minimum of $10 
million.l./ 

The term "commodity pool operator" is defined in Section 1a(4) 
of the Act in pertinent part as follows: 

[A]ny person engaged in a business which is of the nature 
of an investment trust, syndicate, or similar form of 
enterprise, and who, in connection therewith, solicits, 
accepts, or receives from others, funds, securities or 
property . . . for the purpose of trading in any commodi-
ty for future delivery . . . but does not include such 
persons not within the intent of this definition as the 
Commission may specify by rule or regulation or by order. 

Under Section 1a(4) of the Act!l.J, "X", "Y" and "Z" may each 
be deemed to be acting as a CPO. Rule 4. 5, however, excludes 
certain "otherwise regulated persons" from the definition of the 
term CPO. Specifically, Rule 4. 5 excludes federal and state 
chartered banks from registration as CPOs if, under subparagagraph 
(b) (3), the bank acts as a fiduciary for the trust assets and also 
is vested with investment authority over such assets, and the other 
criteria of the rule are complied with. Although "Y" is acting as 
the trustee of the Trust, it is not vested with investment 
authority. Rather, "X" is serving as the Trust's investment 
manager. 

Notwithstanding the combined involvement with, and management 
of the Trust by, "Y", "X" and "Z", the Division believes that 
relief under Rule 4. 5 should be available. First, but for the 
vesting of investment authority in a "V" affiliate other than "Y", 
the activities of "Y" with respect to the Trust would fall within 
the scope of Rule 4.5(b) (3). Second, "X" is: (1) registered with 
the Commission as a commodity trading advisor and already subject 
to the Commission's regulatory scheme; and (2) registered as an 
investment adviser. Third, "Z" is otherwise regulated by a state 
banking authority. Fourth, as noted earlier, "Y", "X" and "Z" are 
corporate affiliates. Essentially, as you note, the functions 

]j "Z", as placement agent, may waive the minimum investment 
requirement. 

!!./ 7 u.s.c. § 1a(4) (1988 & Supp. V 1993). 
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typically performed by a CPO are allocated among the three 
affiliates, two of which are banks. 

Accordingly, for the reasons set forth above and subject to 
compliance with the filing, operating and other criteria of Rule 
4.5, the Division will not recommend that the Commission take any 
enforcement action against: (1) "X", if its fails to registers as 
a CPO in connection with its activities as investment manager of 
the Trust for which it is vested with and exercising investment 
authority; (2) "Z", if it fails to registers as a CPO in connection 
with its activities as placement agent of the Trust; and (3) "Y", 
if it fails to register as a CPO in connection with its activities 
as the trustee of the Trust, discharging fiduciary responsibili­
ties. 

The positions taken in this letter do not excuse "Y", "X" or 
"Z" from compliance with any applicable requirements contained in 
the Act or the Commission's regulations thereunder. Further, 
this letter is based on the representations you have made to us, 
including the activities and status of each of the above-refer­
enced institutions and their activities with respect to the 
Trust. Any different, changed or omitted facts or conditions 
might require us to reach a different conclusion. In this 
regard, we request that you notify us immediately in the event 
the facts change in any way from those represented to us. 

Finally, this letter represents the position of the Division 
of Trading and Markets only. It does not necessarily reflect the 
views of the Commission or any other office or division of the 
Commission. If you have any questions regarding this letter, 
please contact me or Sharon Zackula, an attorney on my staff, at 
(202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan c. Ervin 
Chief Counsel 


