
DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K Street, NW, Washington, DC 20581 

(202) 254 - 8955 
(202) 254-8010 Facsimile 

August 29, 1994 

Re: Request for Relief from the "10% Limitation" 
of Rule 4. 7 (a) (1) (ii) (B) (2) (xi). 

Dear 

This is in response to your letter dated June 1, 1994, to the 
Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission") , as supplemented by 
memoranda dated June ·14, 1994, and August 2, 1994, and telephone 
conversations wjth Division staff. By your letter you request on 
behalf of "V".l and "Q", both registered commodity pool o~~ra­
tors ("CPOs"), relief from certain requirements of Rule 4.7-/ in 
connection with the operation of three commodity pools, "R 11

, "S" 
and "Y" (collectively, the "Funds"). 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
"V" is the CPO of "R" and "Q" is the CPO of "S" and "Y". "R" has 
been operating since April 1988, "S" has been operating since May 
1991 and "Y" has been operating since February 1991. Interests in 
the Funds have been privately offered in accordance with Section 
4(2) of the Securities Act of 1933 solely to accredited investors. 
The current minimum investment per subscriber in each Fund is 
$100,000. The Funds follow a multi-manager, multi-strategy invest­
ment approach. The trading manager for each Fund is "T", a 

.1/ Your incoming correspondence represented the name of your 
client to be "W" . However, the National Futures Association 
("NFA") records reflect that "P" is the name of the entity that is 
registered as the commodity pool operator of the commodity pool for 
which you are seeking relief and do not reflect that "W" is regis­
tered with the Commission. Division staff was informed by "A", of 
your office that the entity's correct name is "W". "A" advised 
Division staff that she would inform the NFA of the entity's 
correct name. 

~/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. 
I (1993). 
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registered coq~modity trading advisor ( "CTA") 
"V" and 11 Q. n.l/ 

and an affiliate of 

"Y" is the "core" fund of the three Funds in that "R" and "8" 
invest approximately fifty percent of their assets in "Y". "Y" 
allocates its assets among numerous managers, operating through 
managed accounts and collective investment vehicles (including 
commodity pools and hedge funds organized as limited partnerships 
and offshore corporations). As of April 30, 1994, 11 Y11 had sixteen 
managers, with no single manager being allocated more than fifteen 
percent of "Y"' s assets. "Y"' s managers are all registered as 
CTAs. 

The remaining fifty percent of the assets of "R" and "8" are 
invested in "U", a multi-manager commodity pool for which "V" is 
the general partner and CPO and 11 T" is the trading manager. 
Approximately fifty percent of the assets of "U" are invested in 
securities with the balance invested in commodity interest 
contracts, either directly or through commodity pools. 

"R" has two inv~stors that are not qualified eligible 
participants ("QEPs") ,.1.1 an individual and the individual's IRA, 
both of whom have been investors in "R 11 since July 1990 and whose 
participations represent ppproximately $400,000 of its approximate 
$11 million in assets . .2./ In addition, you represent that this 
non-QEP individual has been a friend of "B" for the past seven 
years. 

As of April 1994, two of the eleven limited partners in "8", 
representing approximately $325, 00? of its approximately $7.5 
million in assets, were non-QEPs.£ Each of these non-QEPs has 
at least $100,000 invested in "8" and each of these investors also 
has a preexisting relationship with "B". 

As of April 1994, four of the twenty-three limited partners in 
"Y", representing approximately $600,000 of its approximately $56 

.l/ "B" is a 100% owner of "V", "Q" and "T" . 

.1./ The definition of a QEP is set forth in Rule 4.7(a) (1) (ii) . 

.2./ Thus, these investors were participants in the Fund prior to 
the proposal of Rule 4.7. 

£1 One of "8's" non-QEPs has been a friend of "B" for the past 
five years and an investor since June 1991 (prior to the proposal 
of Rule 4. 7) . The other non-QEP has been an investor since 
December 1992 and invested with her husband, although they did not 
invest as joint tenants. The husband is a QEP and has been a 
friend of "B" for the past fifteen years. 
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million in assets, were non-QEPs.2/ Each of these non-QEPs has 
at least $100,000 invested in "Y". 

You represent that no additional non-QEPs will be admitted in 
the Funds. Each of the non-QEPs is an "accredited investor" under 
Regulation D of the Securities Act of 1933. 

Rule 4. 7 (a) (1) (ii) (B) (£) (xi) provides, among other things, 
that a pool may not invest more than ten percent of its assets in 
Rule 4. 7 exempt pools ( "Investee Pools") unless all participants in 
the pool are QEPs. You claim that each Fund seeks to invest more 
than ten percent of its assets in Investee Pools because the CPOs 
and CTAs of the Funds believe that Rule 4.7 Investee Pools offer 
favorable investment opportunities. Accordingly, you request 
relief from the ten percent limitation on investments in Rule 4.7 
Investee Pools. 

In further support of your request, you claim that no existing 
non-QEP investor would be adversely affected if the Division grants 
the requested relief. This is because "V" and "Q", the CPOs of the 
Funds, would continue to comply with the reporting and recordkeep­
ing requirements of Rules 4.22 and 4.23, respectively, including 
the requirements of Rule 4.22 to provide quarterly and certified 
annual reports to the pool participants. 

Based upon the representations you have made, it appears that 
granting the relief you have requested would not be contrary to the 
public interest. Accordingly, subject to the condition set forth 
below, the Division will not recommend that the Commission take any 
enforcement action against "V" and "Q", or the CPO of any Investee 
Pool, based solely upon a Fund investing more than ten percent of 
its assets in Investee Pools. This relief is subject to the 
condition that "V" and "Q" notify the participants of the Funds who 
are not QEPs that the Funds may invest more than ten percent of 
their assets in Investee Pools that are operated pursuant to a Rule 
4. 7 exemption and provides them an opportunity to redeem their 
interests in their respective Fund within ten days of their receipt 

21 One non-QEP has been an investor in "Y" since April 1991 
(prior to the proposal of Rule 4.7) and has been a friend of "B" 
for the past fifteen years. He also was a co-worker with "B" at 
the "X" where "B" worked from 1976-1990i one non-QEP has been an 
investor in "Y" since January 1993 and has been a friend of "B" for 
over 20 years. The remaining two non-QEPs are a charitable 
foundation and that foundation's pension plan, both of which have 
been investors since June of 1992. Although the foundation and the 
pension plan do not each have $2,000,000 in securities investments, 
they have approximately $2,000,000 on a combined basis. This 
latter investor was referred to "Y" by "Z", a Memphis-based 
investment consultant to pension plans and other institutional 
investors. Although "Z" is unaffiliated with "Y", "T" and "Z" 
often work together on investment matters. 
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of notification of the intention to invest more than ten percent of 
the assets of the Funds in Investee Pools. 

This letter is based on the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. In this connection, we 
request that you notify us immediately in the event the operations 
or activities of "V" and "Q" in connection with the Funds change in 
any way from those as represented to us. Further, this letter is 
applicable to "V" solely in connection with its operation of "R", 
to "Q" solely in connection with its operation of "S" and "Y" and 
to the CPOs of Investee Pools solely in connection with the Funds' 
investment in them. 

We note that this letter relieves "V", "Q" and the CPOs of 
Investee Pools solely from certain requirements of Rule 4.7 and 
does not excuse them from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act ("Act") , 7 
U.S.C. § 1 et seq. (1988 & Supp. IV 1992), or in the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, each remains subject 
to the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 7 U.S.C. § 6Q 
(1988 & Supp. 1992), to the reporting requirements for traders set 
forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, and 
to all other provisions of Part 4. This letter represents the 
views of this Division only and does not necessarily represent the 
views of the Commission or of any other office or division of the 
Commission. If you have any questions concerning this correspon­
dence, please contact me or Tina Paraskevas Shea, an attorney on my 
staff, at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


