
DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Dear 

COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
2033 K Street, NW, Washington, DC 20581 

(202) 254-8955 
(202) 254- 8010 Facsimile 

March 15, 1995 

Re: Rule 4.7 -- Request to Treat Certain Persons as 
Qualified Eligible Participants 

This is in response to your letter dated June 23, 1994, to 
the Division of Trading and Markets (the "Division") of the 
Commodity Futures Trading Commission (the "Commission"), as 
supplemented by letters dated November 30, 1994, December 14, 
1994, February 22, 1995 and March 7, 1995 and telephone conversa­
tions with Division staff, by whiqh you request relief from 
certain requirements of Rule 4.7~/ in connection with the op­
eration of "W", a limited partnership (the "Partnership"), by 
"X", "Y" and "Z", (collectively the "General Partners"). 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the pertinent facts to be as follows. 
The Partnership commenced operations on November 1, 1988. The 
General Partners are each registered as commodity pool operators 
("CPOs"). Additionally, "Z" is registered as a commodity trading 
advisor ("CTA"). As of February 28, 1995, the Partnership had 
approximately $106.75 million in assets. The Partnership is an 
investment limited partnership which offers diversified asset 
management to its limited partners and operates as a "fund-of­
funds." As of February 28, 1995, the Partnership had eighty-two 
limited partners, seventy-seven of whom are qualified eligible 
participants ("QEPs") as defined in Rule 4.7(a) (1), and five of 
whom are not QEPs. One of these limited partners will withdraw 
from the Partnership on or prior to July 1, 1995. At such time 
there will be four limited partners who are not QEPs (the "Non­
QEPs"). The General Partners seek relief such that they may: (i) 
treat each non-QEP as a QEP; and (ii) invest more than ten 
percent of the fair market value of the Partnership's assets in 
Rule 4.7 exempt pools. 

Specifically, the Non-QEP limited partners of the Partner­
ship are as follows: 

~/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch . I ( 19 9 4 ) . 
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1. "The Trust", which has $750,000 invested in the Part­
nership and became an investor in July 1992. "X" is the sole 
trustee of and decision-maker for the trust. "X" is a QEP and is 
one of the general partners of the Partnership. The grantor of 
the trust, "A", is also a QEP. The beneficiaries of the trust 
are the grantor's adult daughters, "B" and "C", each of whom is 
an "accredited investor" as that term is defined in Regulation D 
under the Securities Act of 1933. 

2. "D" Children 1993 Irrevocable Trust, which has $600,000 
invested in the Partnership and is the successor to a trust that 
became an investor in the Partnership in December 1989. This 
trust has two trustees; who are also the sole beneficiaries of 
the trust and make all investment decisions for the trust. "E", 
one of the trustee/beneficiaries, owns, together with her 
husband, securities and other investments with an aggregate 
market value in excess of $2 million. "E" has investment experi­
ence in stocks, bond, mutual funds and the futures markets. "F", 
"E's" sister and the other trustee/beneficiary, has, together 
with her husband, securities and other investments with an 
aggregate market value in excess of $2 million. Both "E" and "F" 
are accredited investors. The grantors of the trust are the 
parents of the trustee/beneficiaries. Each of the grantors is a 
QEP. 

3. "G" and "H", which has $200,000 invested in the Part­
nership and became an investor in December 1988. The benefi­
ciaries of the foundation are aspiring musicians who have been 
awarded scholarships by the foundation. The persons who make the 
investment decisions for the foundation are "I" (President) and 
her husband, "J" (Vice President), each of whom is a QEP. They 
have extensive experience with securities and other investments. 

4. "K" Children Trust Partners, which has $550,000 in­
invested in the Partnership and became an investor in December 
1989. The beneficiaries of the Trust are the children of the 
co-trustees and grantors, "L" and "M". "L" has a net worth in 
excess of $1 million and is an accredited investor. She has 
invested in marketable and non-marketable securities on numerous 
occasions. "M" is the president of a private investment company, 
and has received a B.A. and M.S. in physics, and a Ph.D. in 
mathematics. "M" has taught at "P", "Q", "R" and "S". "M" was a 
general partner, where his responsibilities involved trading 
activities in various and complex financial strategies and 
financial instruments. "M" is a QEP. 

The Partnership is a QEP, as that term is defined in Rule 
4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi), but not all of its limited partners are 
QEPs. Thus, absent relief, the General Partners may not file a 
Rule 4.7 Claim of Exemption for the Partnership and they are 
subject to the provision in Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi) prohib-
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iting a pool in which not all of the participants are QEPs from 
investing more than ten percent of its assets in Rule 4.7 exempt 
pools (the "Ten Percent Limitation") . 

In support of your request you note that: (1) the Trustees 
of the non-QEP trusts are, at a minimum, accredited investors; 
(2) the grantors of the trusts (with the exception of "L") are 
QEPs; and (3) the decision-makers for the non-QEP foundation are 
an accredited investor and a QEP. You further represent that: 
(1) all of the non-QEPs are personally known to the General 
Partners and have been limited partners in the Partnership for at 
least the past five years, except for the Trust, a trust whose 
grantor and financial/investment manager are QEPs; (2) the 
General Partners will not accept any future investments by any 
investor who is not a QEP; and (3) each of the limited partners 
has consented to being treated as a QEP and to a waiver of the 
Ten Percent Limitation and understands that more than ten percent 
of the fair market value of the assets of the Partnership will be 
invested in Rule 4.7 exempt pools if the relief requested is 
granted by the Division. 

Based upon the foregoing, it appears that granting the 
requested relief would not be contrary to the public interest and 
the purpose of Rule 4.7. Accordingly, subject to the condition 
set forth below, the Division will not recommend that· the Commis­
sion take any enforcement action against: (i) the General 
Partners for failure to comply with the QEP criteria of Rule 4.7; 
or (ii) the CPO of any Rule 4.7 exempt pool in which the Partner­
ship is or becomes a participant based solely upon the Partner­
ship investment of more than ten percent of the Partnership's 
assets in such Rule 4.7 exempt pool. This relief is, however, 
subject to the condition that the General Partners comply with 
the procedures set forth in Rule 4.7(a) (3) (i) (I)(£) for previous­
ly offered pools for which the CPO proposes to file a claim for 
exemption under Rule 4.7.£/ 

This letter is based upon the representations provided to 
us. Any different, changed or omitted facts or circumstances 
might require us to reach a different conclusion. In this 
connection, we request that you notify us immediately in the 
event the operations or activities of the Partnership, the 

£1 Rule 4 .. 7 (a) ( 3) ( i) (I) (£) requires that, where a pool has been 
offered or sold in full compliance with Part 4, the CPO must notify 
the pool's existing participants of its intention to claim a Rule 
4.7 exemption, provide the participants with twenty-one days from 
the date of notification to object to such exemption, and provide 
objecting participants with disclosure and reports that comply with 
Part 4 or allow such participants to redeem their units within 
ninety days of the Rule 4.7 filing. 
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General Partners, or the participants in the Partnership change 
in any way from those as represented to us. Further, this letter 
is applicable to the General Partners solely in connection with 
their operation of the Partnership and to the CPOs of Rule 4.7 
exempt pools in which the Partnership is a participant solely in 
connection with the Partnership's participation therein. 

We note that this letter relieves the General Partners 
solely from certain requirements of Rule 4.7 and does not excuse 
them from compliance with any other applicable requi~ements 
contained in the Commodity Exchange Act (the "Act")'l./ or in 
the Commission's regulations issued thereunder. For example, 
they rema~n subject to the antifraud provisions of Section 4Q of 
the Act,~/ to the reporting requirements for traders set forth 
in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, and to 
all other applicable provisions of Part 4. 

This letter represents the views of this Division only and 
does not necessarily represent the views of the Commission or of 
any other office or division of the Commission. If you have any 
questions concerning this correspondence, please contact me or 
Myra Silberstein, an attorney on my staff, at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan c. Ervin 
Chief Counsel 

'l./ 7 u.s.c. §1 et seg. (1988 & Supp. V 1993). 

~/ 7 u.s.c. §6o. 


