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This letter responds to your letter dated April 25, 1995, in 
which you requested confirmation from the Division of Trading and 
Markets ("Division") that 
proposed use of "bunched" orders by a registered investment 
advisor ("Advisor"), as described, will not violate the Commodity 
Exchange Act ("Act") and Commodity Futures Trading Commission 
("Commission") regulations thereunder. Based upon the 
representations made in the letter, we understand the facts to be 
as described below. 

a registered futures commission merchant ("FCM"), 
has established accounts which represent retirement plans created 
for the ben~fit of partners and employees 
("Plans") )J The Advisor has discretion over certain assets 
of the Plans and invests and trades the assets committed to its 
management through a variety of programs and strategies 
involving, among other instruments, equity and fixed income 
securities, currencies and money market instruments. In 
connection with these activities, the Advisor purchases and sells 
futures and options on futures on commodities, currencies, 
government securities, stock indexes and other instruments in a 
manner incidental to the trading of securities, for hedging and 
non-hedging purposes. The Advisor also invests and trades the 
assets of other accounts committed to its management. Although 
you state that the Advisor is not affiliated with , you 
also state that the chairman, chief executive officer and sole 
controlling shareholder of the Advisor was formerly a general 

l/ recognizes that because general partners and senior 
employees of ~ave interests in the Plans, the accounts 
of the Plans are considered proprietary accounts of 
under Commission Regulation 1.3(y). 
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partner and is currently a limited partner of 2/ 

The Advisor has proposed to include futures and futures 
option orders entered for the accounts of the Plans in bunqhed 
orders which include other accounts under its management.~/ 
All bunched futures and futures option orders would be entered 
using an identification number which represents the accounts 
included in the bunched order and the executed transactions would 
be allocated to the included accounts through the use of the 
average pricing systems operated by the Chicago Mercantile 
Exchange and the Chicago Board of Trade. As a result of this 
allocation method, the accounts of the Plans would receive the 
same average price received by the other accounts included in the 
bunched order. In the event that an order is not completely 
filled, you state that the Advisor will allocate parti-al fills on 
a pro-rata basis to assure fairness. would disclose to 
the customer accounts that all accounts included in the bunched 
order would receive allocations based on an average price and 
that partial fills woule be allocated among accounts on a pro­
rata basis. Further, customer accounts would be notified that in 
the event of a pro-rata allocation, the inclusion of the accounts 
of the Plans in the bunched order would result in customer 
accounts receiving fewer contracts than they would have had the 
accounts of the Plans not been included. 

You note that the Commission, in a proposed amendment to its 
Regulation 1.3s,!l/ stated that "both the Commission and the 
courts. have accepted the use of allocation formulas for properly 
documented bunched customer orders provided that the formulas 
result in fair allocatioqs of the fills to the customers included 
in the bunched orders.n.S./ You state that because the orders 
described in your proposal would be allocated in accordance with 
exchange average pricing systems that would assure "fair 
allocations" to all accounts, the proposal is consistent with 

~I 

!1/ 

.5./ 

You state that this individual is not currently involved in 
the operations or management of and that he has an 
interest of less than one percent in the overall assets of the 
Plans and of approximately one percent in the assets of the 
Plans allocated to his management. 

proposes to execute and clear the transactions on 
behalf of the Advisor, including the accounts of the Plans. 

currently provides brokerage and custodial services to 
certain other accounts ("customer accounts") managed by the 
Advisor. 

58 Fed. Reg. 26170 (May 3, 1993) . 

Id. at 26272. 
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existing law and should be permissible under the Act and 
Commission regulations. 

You also note that the proposed amendment addressed the 
issue of including in a bunched order proprietary accounts of an 
advisor entering, or of an FCM executing, the bunched order along 
with customer accounts. Under the proposed amendment, such 
proprietary account orders could be bunched with customer account 
orders only if the proprietary accounts "receive the worst fills, 
both quantitatively and qualitatively" and are "allocated fills 
only if all customer orders are filled."fi_/ Because the 
accounts of the Plans would be considered proprietary accounts of 

under both the definition of proprietary account in the 
proposed amendment and under Commission Regulation 1.3(y), they 
would be required to receive the "worst fill" if bunched with 
customer account orders and executed through -Thus~ the 
proposed amendment could be applied to prohibit the Advisor from 
including accounts of the Plans in the bunched orders because the 
accounts of the Plans would not receive the "worst fill" under 
the average pricing systems and would be allocated fills even if 
all customer orders have not been completely filled. 

You conclude, however, that the proposed bunching of 
customer and proprietary orders by the Advisor should be 
permissible. First, executions would be allocated "fairly and 
equitably" to customer accounts included in the bunched order. 
Accounts of the Plans would not receive the "worst fills", but 
would receive fills which are no better than those received by 
any other accounts included in the bunched order. The use of an 
average price system would assure that the accounts of the Plans 
would receive the same average price received by other accounts 
included in the orders. 

Second, you state that "the Advisor's fiduciary obligations 
to the Plans under the Employee Retirement Income Security Act of 
1974 would not permit the Advisor to allocate fills to the Plans 
'only if all customer orders are filled.'" You do, however, 
agree that "the Advisor will allocate partial fills on a pro-rata 
basis to assure fairness." Thus, with regard to the quantity of 
the fills, the accounts of the Plans would be treated on a pro­
rata basis with other accounts included in the orders. 

Finally, you note that although the accounts are proprietary 
with respect to ., the Advisor would make all trading 
decisions subject to its fiduciary obligations. Neither 
nor its other partners, employees or affiliates would exercise 
any discretion or control over such orders. 

fi_/ 
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Commission regulations include provisions relevant to 
customer orders. Specifically, Regulation 1.35(a-1) (1) requires 
that immediately upon receiving a customer's or option customer's 
order, an FCM prepare a written record of such order including, 
among other things, the account identification and order number. 
Regulation 1.35(a-1) (4) requires that each member of a contract 
market reporting the execution of a customer's order from the 
floor of a contract market make a written record of such order 
including, among other things, the account identification and 
order number. 

Regulation 155.3 requires that FCMs insure, to the extent 
possible, that a customer order executable at or near the market 
price is transmitted to the floor before any like order for any 
proprietary or affiliated account. ~ 

The Commission's proposed amendments to Regulation 1.35 
would codify an exception to the Regulation 1.35(a-1) (1) and (4) 
requirement to include the individual customer account 
identification on a written record at time of entry and report of 
execution. The exception would be applicable to a bunched order 
for which the person placing the order provided both a single 
identifier that identified all the customer accounts included in 
the order and a predetermined allocation formula for allocating 
the fills. 

In addition, "some industry participants believe that it is 
not improper for proprietary orders to~be bunched with customer 
orders as long as the proprietary account always receives the 
worst fill."27 The proposed amendment specifically allows 
the bunching of proprietary orders with customer orders under 
"~orst fill" conditions. 

Therefore, for purposes of account documentation 
requirements, the Div~sion believes that in the specific 
circumstances you have described the individual account 
identification requirement of Regulation 1.35(a-1) (1) and (4) is 
satisfied by using an identification number for the bunched order 
that refers to each of the accounts included in the order. 

Regulation 155.3, which requires that a customer order be 
transmitted to the floor before a like proprietary order, is 
designed to prevent an FCM from trading ahead of, and thus taking 
advantage of, a customer's order. Your proposal would result in 
a customer's order being transmitted to the floor at the same 
time as a like proprietary order, in that customer and 
proprietary account orders would be bunched for execution as a 
single order. 

]_/ Id. 
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The Commission's proposed amendment to Regulation 1.35 
proposed to permit such bunching subject to a "worst fill" 
requirement with respect to a proprietary account order included 
in the bunched order. This was intended as an additional 
safeguard against the possibility of preferential allocation to 
the proprietary accounts. The overriding issue, however, is the 
fairness of the allocation formula. The use of an average 
pricing formula should result in allocations that are fair with 
respect to price allocation, or quality of fills. Also, pro-rata 
allocation of partial fills should result in allocations that are 
fair with respect to quantity of fills. 

Subject to the facts and conditions stated above and based 
upon the representations in your letters of April 25 and June 12, 
1995, the Division will not recommend an enforcement action.under 
Section 4b of the Act or Commission Regulations 1.35 or 155.3 if 
the Advisor bunches the orders of the accounts of the Plans with 
other customer account orders for execution by, and clearing 
through, using an average pricing formula and pro-rata 
allocation of partial fills. All other provisions of the Act and 
Commission regulations will continue to apply, including sections 
4b and 4o of the Act, 7 U.S.C. §§ 6b, 6o. 

Please be advised that the Division's conclusion is based on 
its understanding of the facts and circumstances as represented. 
Any different, omitted or changed facts or conditions might 
require a different conclusion. Of course, this conclusion is 
also subject to any further regulatory.~action which the 
Commission may take in this area. Finally, you should note that 
the views expressed herein are solely those of the Division and 
are not binding on the Commission or any ot~er division or office 
of the Commission. \ 

//~,~~1]7? ( 
~~_......~~ea M. Corcoran··· ' 

Director ·----


