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TRADING AND MARKETS 

Dear 

July 19, 1995 

Re: Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi) --Request for Relief 
from 10% Limit on Assets Invested in Exempt Pools 
by a Qualified Eligible Participant 

This is in response to your letter dated November 11, 1994 to 
the Division of Trading and Markets (the "Division") of the 
Commodity Futures Trading commission (the "Commission"), as 
supplemented by letters of "A" dated November 23, 1994 and June 12, 
1995, your memoranda dated December 14, 1994 and June 21, 1995 and 
by telephone conversations with Division staff ("the Correspon­
dence"). By the Correspondence, you re<f.4est relief from the 
restriction in Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi)~/ on the percentage of 
assets that a pool may invest in Rule 4.7 exempt pools where the 
investor pool is intended to constitute a qualified eligible 
participant ( "QEP") but where some of the participants in the 
investor pool are not QEPs. You reque9t this relief in connection 
with participation by "X" in "Y" .~1 The Correspondence also 
seeks confirmation that "Z", in operating "X" pursuant to a claim 
of exemption under Rule 4.12 (b) (a "Rule 4.12 (b) Pool"), may 
continue to multiply "X' s" investment in "Y" by ten percent in 

1/ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. 
1 (1994). 

~/ By his November 23, 1994 letter "A" stated: 

"Y" and each of its general partners hereby 
concur in "X' s" request for relief from the 
10% ceiling. Please be advised, however, that 
neither "Y" nor its general partners (i) have 
received a copy of "X's" request to the CFTC 
seeking.such relief, or (ii) make any repre­
sentation regarding the accuracy or complete­
ness of any statements contained in "X' s" 
request. 
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determining whether "X" meets the ten percent commodity interest 
investment criterion of Rule 4.12 (b) (1) (i) (c)l../ notwithstanding 
the fact that "Y" currently is being operated as a Rule 4.7 exempt 
pool. 

Based upon the representations made in the Correspondence, we 
understand the relevant facts to be as follows. "Z" operates "X" 
as a Rule 4.12(b) Pool.~ Approximately twelve percent of the as­
sets of "X" are invested in "Y", which previously had been operated 
as a Rule 4.12(b) pool2/ but, effective January 1, 1995/ is 
being operated as a Rule 4. 7 exempt pool. "Y' s CPO".§. has 
stated its intention to require any partner of "Y" that does not 
qualify as a QEP to withdraw from participation in "Y". As is ex­
plained below, "X" does not qualify as a QEP because non-QEPs 
participate in "X" and more than ten percent of "X's" assets are 
invested in a Rule 4.7 exempt poo1.2/ 

1./ Rule 4.12(b) (1) (i) (C) generally provides that the pool for 
which relief is being sought may not commit more than ten percent 
of the fair market value of its assets to establish commodity 
interest trading positions~ 

~/ Commission records indicate that "Z" filed a Rule 4.12 (b) 
claim of exemption with respect to its operation of "X" on October 
24, 1990. 

2/ Commission records indicate that a Rule 4.12 (b) claim of 
exemption for "Y" was filed on December 19, 1988, and a Rule 4.7 
notice of a claim for exemption for "Y" was filed on December 5, 
1994 (to be effective January 1, 1995). The filing of the Rule 4.7 
notice supersedes the Rule 4.12(b) claim . 

.2./ "W" and "B" are the general partners of "Y". Both "W" and "B" 
are registered CPOs and they are collectively referred to herein as 
"Y's CPO." 

2/ Nevertheless, "Y' s CPO" has permitted "X" to continue to 
participate in "Y" at a level in excess of ten percent on the 
assumption that the relief requested in the Correspondence would be 
granted. Nothing herein excuses, or in any way limits the 
Commission's ability to proceed against "Y' s CPO" for, any past 
violation of the Commodity Exchange Act (7 u.s.c. § 1 et seq. 
( 1994) , referred to herein as the "Act") or the Commission's 
regulations thereunder. 
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Request for Relief from Rule 4.7 

"Y's CPO" has claimed exemption pursuant to Rule 4.7(a) (2), 
which requires that participations be offered or sold only to QEPs. 
A pool that meets the portfolio requirements of Rule 
4.7(a) (1) (ii) (B) (1) may qualify as a QEP either pursuant to Rule 
4.7(a) (1) (ii) (D), if all of its participants are QEPs, or pursuant 
to Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi), if its assets exceed $5,000,000, 
it was not formed for the specific purpose of participating in Rule 
4.7 exempt pools, its participation in Rule 4.7 exempt pools is 
directed by a QEP and no more than fifteen percent of its assets 
are used to purchase participations in Rule 4.7 exempt pools. 

Approximately one-third of the participants in "X" are not 
QE,Ps, and more than ten percent of "X' s" assets are invested in a 
Rule 4.7 exempt pool. Absent relief, then, "Y's CPO" may not treat 
"X" as a QEP because Rule 4.7(a) (1) (ii) (B)(~) (xi) restricts to ten 
percent the portion of the fair market value of a pool's assets 
which may be invested in Rule 4 . 7 exempt pools, if any of the 
participants in such pool are not QEPs. 

"X" has seventy-seven participants. All but two of the non­
QEP participants are accredited investors within the meaning of 
Regulation D under the Securities Act of 1933. The two non­
accredited investors are relatives of "X" participants who are 
accredited investors. Each non-QEP investor in "X" has invested at 
least $100,000 in the fund, has been a participant in "X" for at 
least two years and has consented to the requested relief. 

The purpose of the ten percent limitation in Rule 4.7 is, 
among other things, to preclude non-QEPs who could not invest in 
Rule 4.7 exempt pools based on their own qualifications from using 
QEP entities to access Rule 4. 7 exempt pools.'§../ In support of 
the requested relief you contend that because "X's" non-QEPs were 
participants prior to any notice that a Rule 4.7 exemption claim 
would be made with respect to "Y", it appears clear that those 
participants did not invest in "X" to gain access to a Rule 4.7 
exempt pool. 

Based upon the representations you have made to us, it appears 
that granting the requested relief would not be contrary to the 
public interest. Accordingly, based upon compliance with the 
conditions set forth below, the Division will not recommend that 
the Commission take any enforcement action against "Z" or "Y's CPO" 
if "Z" fails to reduce "X's" participation in "Y" to ten percent or 
less of "X's" assets. This position is subject to the conditions 
that "Z": (1) notifies "X's" participants who are not QEPs that 

'§../ See 57 Fed. Reg. 3148 at 3152 (January 28, 1992). 
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"Y" has become an exempt pool within the meaning of Rule 4.7 and 
that "Z" intends to maintain "X's" participation in "Y" at a level 
in excess of ten percent of "X's" assets; and (2) within ten days 
of the date of this letter gives such non-QEP participants an 
opportunity to redeem their interests in "X" within three months of 
their receipt of such notification.~/ 

Confirmation of Relief under Rule 4.12(b) 

As a Rule 4.12(b) pool whose trading of commodity interests is 
limited to investing in another Rule 4.12(b) pool, "X" has relied 
upon the relief previously granted bv the Division in Interpreta­
tive Letter 91-6 ("Letter 91-6 11 ) .1SII In Letter 91-6 the Divi­
sion stated: 

[w] here a pool for which relief is sought 
under Rule 4. 12 (b), intends to trade commodity 
interests through investing in a (previously 
qualified) Rule 4.12(b) pool, then the (in­
vesting) pool may multiply its intended in­
vestment by ten percent and add that amount to 
whatever other commodity interest trading 
investments it intends to make (~, directly 
or indirectly under Rule 4.12 (b)) in deter­
mining whether [the pool has complied with the 
restrictions in Rule 4.12(b) with respect to 
aggregate initial margin and option premiums]. 

The effect of Letter 91-6 is to permit a Rule 4.12(b) pool to 
invest more than ten percent of its assets in another pool, 
provided that the investee pool's commodity futures and options 

~/ In response to an inquiry by Division staff, you have stated 
that while "X" cannot represent that "Z" would not in the future 
admit any non-QEPs into "X", it represents that: 

the Fund's disclosure document will be ex­
panded to fully disclose to all prospective 
investors that the Fund invests slightly more 
than 10% of its assets in "Y"; that the Fund 
has been granted relief to exceed the 10% 
ceiling; and the regulatory significance of 
exceeding the 10% ceiling [i.e., that "X" 
would be investing more of its assets in "Y" 
than it could without the relief]. 

10 / Division of Trading and Markets Interpretative Letter 91-6, 
[1990-1992 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH} ~ 25,069 (June 
131 1991) o 
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trading is restricted such that the investor pool has effectively 
exposed less than ten percent of its assets to the risks involved 
in futures and options trading. The limitation on the investee 
pool's trading may be either the result of a claim of exemption as 
a Rule 4.12(b) pool, or a contractual restriction (~, a 
provision in the pool's partnership agreement). 

In determining whether "X" qualifies for exemption under Rule 
4.12(b), "Z" has multiplied "X's" investment in "Y" (approximately 
twelve percent of "X's" assets) by ten percent, with the result 
that for the purpose of Rule 4.12 (b), "X" is committing 1. 2 percent 
of its assets to establish commodity interest trading positions. 
However, the conversion of "Y" to a Rule 4.7 exempt pool from a 
Rule 4.12 (b) pool has raised an issue as to whether "Z" may 
continue to rely on Letter 91-6 in connection with its investment 
in "Y". 

If, for example, "Y" were contractually bound to limit to ten 
percent the fair market value of its assets to be committed to 
establishing commodity interest trading positions, then under 
Letter 91-6 "X" would continue to qualify for exemption under Rule 
4.12(b), notwithstanding "Y's" Rule 4.7 exemption claim. Although 
there is no contractual restriction limiting "Y's" aggregate 
initial margin and option premiums to ten percent of the fair 
market value of its assets, because "Y" intends to continue to 
comply with the Rule 4.12(b) exemption requirements, you contend 
that "Z's" claim of exemption for "X" under Rule 4.12(b) should not 
be vitiated by "Y's" status as a Rule 4.7 "exempt pool." Further, 
"A 11 has represented that "Y' s 11 "level of its commodity futures 
trading activity will be such that if not for its Rule 4.7 status, 
["Y"J would fall within the level required by Rule 4.12(b) . 11 

Based upon the foregoing representations, we confirm to you 
that "Z" may continue to multiply by ten percent "X's" investment 
in "Y", for the purpose of determining "X's" compliance with the 
trading limits of Rule 4.12(b) (1) (i) (C). You should be aware that 
the no-action position taken by this letter relieves "Z", "W" and 
"B" solely from certain requirements of Rule 4. 7 and does not 
excuse them from compliance with any otherwise applicable require­
ments contained in the Act or in the Commission's regulations 
thereu~der. For example, each remains subject to Section 4Q of the 
Act, 111 to the reporting requirements for traders set forth in 
Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations, and to all 
other provisions of Part 4. In addition, the Division notes that 
it is not excusing or in any way limiting the Commission's 
authority to proceed against "Z", "W" or "B" for any past viola-

11/ 7 u.s.c. §6Q (1994). 
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tions of the Act or the Commission's rules thereunder. The 
positions taken herein are prospective in nature only. 

This letter is based on the representations that have been 
made to us and is subject to compliance with the conditions set 
forth above. Any different, changed or omitted facts or conditions 
might require us to reach a different conclusion. In this 
connection, we request that you notify us immediately in the event 
that the participant composition or commodity interest trading 
activities of "X" or "Y" change in any way from those as represent­
ed in the Correspondence. Further, this letter represents the 
position of the Division of Trading and Markets only. It does not 
necessarily reflect the views of the Commission or of any other 
division or office of the Commission. If you have any questions 
concerning this letter, please contact me or Christopher W. 
cummings, an attorney on my staff, at (202) 254-8955. 

Very truly yours, 

Susan c. Ervin 
Chief Counsel 


