
U.S. COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
Three Lafayette Centre 

1155 21st Street, NW, Washington, DC 20581 
Telephone: (202) 418-5430 
Facsimile: {202) 418-5536 

DIVISION OF 
1RADING & MARKETS 

Dear 

January 4, 1996 

.Re: Rules 4.35(b) and 4.25(b); Relief From Dis­
closing The Past Performance Of The CTA' s 
Principals. 

This is in response to your letter to the Division of Trading 
and Markets ("Division 11

) of the Corrunodity Futures Trading Corrunis­
sion ("Corrunission 11

) dated May 25, 1995, as supplemented by your 
letter dated September 11, 1995 and telephone conversations with 
Division staff. By your letter, as supplemented, you request 
relief from Rule 4.35(b) in connection with the Disclosure Document 
of (the 11 Advisor") and relief from Rule 4.25(b) in connection with 
the Disclosurj:: Documents for funds currently operated by (the 
"Operator") .1.1 

Based upon the representations made in your correspondence, we 
understand the pertinent facts to be as follows. The Advisor is an 
Illinois corporation registered as a corrunodity trading advisor 
(

11 CTA") effective April 24, 1995. "A", "B" and "C" are the only 
listed principals and the president, vice-president and treasurer, 
respectively, of the Advisor. The Advisor has not previously 
directed any commodity interest trading accouns' and, to date, does 
not have any actual past performance history.-

"B", 11 A 11 and 11 C" are also listed principals and the chairman, 
president and vice-president, respectively, of the Operator. The 
Operator, a general partnership organized under the laws of 
Illinois, is a registered corrunodity pool operator ("CPO") and 
futures commission merchant ( 11 FCM 11

). The Operator serves as the 

1./ Corrunission rules referred to herein are found at 
I (1995), as amended Qy 60 Fed. Reg. 38146 (July 25, 

17 C.F.R. Ch. 
1995) . 

2./ Subsequent to the making of this representation through your 
correspondence, the Advisor commenced trading corrunodity interests 
for clients and thus, it now has an actual past performance 
history. 
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general partner and the CPO of "X" and "Y". 

Rule 4. 35 (b) requires that a CTA disclose the actual past 
performance of all accofnts directed by the CTA and by each of its 
"trading principals."]. Therefore, based upon the foregoing and 
on behalf of the Advisor, you request relief such that the Advisor 
need not disclose in its Disclosure Document the performance of "X" 
and "Y". In support of your request, you make the following 
representations. "A", as president of the Advisor, has been and 
will continue to be the sole "trading principal" of the Advisor. 
He has not been and will not in the future be a "trading principal" 
of the Operator. "B", as chairman of the Operator, as been and 
will continue to be the sole "trading principal" of the Operator. 
He has not been and will not in the future be a "trading principal" 
of the Advisor. "C" has not been and will not be a "trading 
principal" of either the Advisor or the Operator. The persons 
engaged in making the trading decisions for "X" and "Y" are 
independent CTAs which are not affil!'ated with the Operator, the 
Advisor or the principals thereof.~ These CTAs employ trading 
strategies that have been developed independently of those employed 
by the Advisor. They do not participate in any of the trading 
decisions of the Advisor. The Advisor has not and will not provide 
commodity interest trading advice to either "X" or "Y". "A", "B", 
and "C" have not otherwise directed the trading of client commodity 
interest accounts. 

In light of the foregoing representations, the Division will 
not recommend that the Commission take any enforcement action 
against the Advisor for failure to comply with Rule 4.35(b) if it 
fails to disclose in its Disclosure Document the performance of "X 11 

and "Y" as would otherwise be required under the rule. This 
position is, however, subject to the condition that for each of "X" 
and "Y" the Advisor disclose in its Disclosure Document: (1) the 
net income or loss of a unit of participation for the most recent 
five calendar years and year-to-date or for the life of a pool, if 

.l/ Rule 4.10 (e) (2) (ii) states that the term "trading principal," 
with respect to a CTA, means a principal who participates in making 
trading decisions for the account of a client or who supervises or 
selects persons so engaged. Rule 4.10(e) (2) (i) similarly states 
that, with respect to a CPO, the term "trading principal" means a 
principal who participates in making trading decisions for a pool, 
or who supervises, or has authority to allocate pool assets to, 
persons so engaged. 60 Fed. Reg. at 38182. 

~/ You represent that since 1992 the CTAs of "X" have been "V" 
and "W". Since 1993 the CTAs of "Y" have been "V" and "R". You 
further represent that each other CTA of "X" and "Y" has been 
independent of and not affiliated with the Operator, the Advisor or 
the principals thereof. 
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less than five years;2/ (2) the largest monthly draw-down during 
the most recent five calendar years and year-to-date, expressed as 
a percentage of the pool's ne~1asset value and indicating the month 
and year of the draw-down;- and (3) the worst peak-to-valley 
draw-down during the most recent five calendar years and year-to­
date, expressed as a percentage of the pool's net qSset value and 
indicating the months and years of the draw-down.l/ 

As noted above, on behalf of the Operator you also request 
relief from Rule 4.25(b) such that the Operator need not disclose 
the performance of client accounts traded by the Advisor in 
Disclosure Documents for "X" and "Y", each of which has been in 
operation for more than three years. You represent that during 
this greater than three-year period at least seventyfive percent of 
the contributions to "X" and "Y" were made by persons unaffiliated 
with the Operator, the CTAs of both or the principals of any of the 
foregoing. The Division notes that, under Rule 4.25(b), where the 
offered pool has at least a three-year operating history and for at 
least such three-year period, seventy-five percent or more of the 
contributions to the pool were made by persons unaffiliated with 
the CPO, the trading manager, the pool's CTA, or the principals of 
any of the foregoing, the CPO must only disclose the performance of 
the offered pool, in accordance with paragraphs (a) (1) (i) (A) 
through (H) and (a) (2) of Rule 4.25. Therefore, under Rule 4.25(b) 
the Operator need not disclose in the Disclosure Document of "X" or 
"Y" the performance of the Advisor and, thus, the relief that you 
request on behalf of the Operator is not needed. 

The positions taken in this letter are based upon the specific 
representations that you have made to us and are subject to 
compliance with the conditions set forth above. Any different, 
changed or omitted facts or conditions might require us to reach a 
different conclusion. In this connection, we request that you 
notify us immediately in the event the operations and activities of 
the Advisor, the Operator or the principals thereof change in any 
way from those as represented to us. 

This letter relieves the Advisor solely from certain require­
ments under Rule 4.35(b). It does not excuse the Advisor or the 
Operator from compliance with any other applicable requirements 
contained in the Commodity Exchange Act (the "Act"), 7 U.S.C. §1 
(1994), or the Commission's rules thereunder. For example, each 

21 The year - to-date information should be current as of a date 
not more than three months preceding the date of the Document. See 
Rule 4. 36 (a) 

Q/ See Rule 4.25(a) (1) (i) (F). 

11 See Rule 4.25(a) (1) (i) (G). 
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remains subject to the antifraud provisions of Section 4Q of the 
Act, 7 U.S.C. §6Q (1994), to the reporting requirements for traders 
set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's rules, and to 
all other applicable provisions of Part 4 of the Commission's 
rules. 

Further, this letter represents the position of the Division 
of Trading and Markets only. It does not necessarily reflect the 
views of the Commission or of any other office or division of the 
Commission. If you have any questions concerning this letter, 
please contact me or Barbara S. Gold, Assistant Chief Counsel, at 
(202) 418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 




