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Dear 

January 31, 1996 

Re: Margin Requirements Under the Commodity 
Exchange Act 

This is in response to your letter dated September 28, 1995, 
to the Division of Trading and Markets ("Division") of the 
Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), in which you 
ask: "Does the Commodity Exchange Act require that a commodities 
broker or trader have the investor customer's money in the 
latter's account with the commodity broker firm before the 
customer investor can make any trade or purchase?" 

In commodity futures trqding, the funds paid to a futures 
commission merchant ("FCM")1.1 as a performance bond by each 
party to the contract to secure the mutual promises represented 
by the contract are called margin. Futures margin does not 
represent an extension of credit or result in the passage of 
title to the commodity, which occurs only in those infrequent 
instances where a party takes delivery on the futures contract 
and pays the full value of the commodity_ The amount of funds a 
customer must deposit to enter into a futures transaction is 
called "initial margin;" when market activity erodes the equity 
in a customer's account to the "maintenance margin level" (gener­
ally, seventy to seventy-five percent of initial margin), a 
margin call will be issued to restore funds in the account to the 
initial margin level. 

1./ An FCM is defined as "any individual, association, partner­
ship, corporation, or trust that (A) is engaged in soliciting or 
in accepting orders for the purchase or sale of any commodity for 
future delivery on or subject to the rules of any contract 
market; and (B) in or in connection with such solicitation or 
acceptance of orders, accepts any money, securities, or property 
(or extends credit in lieu thereof) to margin, guarantee, or 
secure any trades or contracts that result or may result there­
from_" 7 U.S.C. § 1a(12) (1994). 
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Section 5a(a) (12) (A) of the Corrunodity Exchange Act ( 11 Act 11 ) 

generally excludes rules relating to margin requirements from 
Corrunission approval. The Act provides in pertinent part that 
each contract market shall: 

except as otherwise provided in this 
paragraph, submit to the Corrunission for its 
prior approval all bylaws, rules, regula­
tions, and resolutions ( 11 rules 11

) made or 
issued by such contract market, or by the 
governing board thereof or any corrunittee 
thereof, that relate to terms and conditions 
in contracts of·sale to be executed on or 
subject to the rules of such contract market, 
as such terms and conditions are defined by 
the Corrunission by rule or regulation, except 
those rule~.relating to the setting of levels 
of margin.-! 

There are, however, three exceptions. The Corrunission has 
authority to sej

1
margins (1) in an emergency (temporary emergency 

margin levels),- /(2) with respect to stock index futures or 
options thereon,~ and (3) with respect to options trading 

~/ 7 U.S.C. § 7a(12) (A) (1994) (emphasis added). 

J./ Section 8a(9) of the Act, 7 U.S.C. § 12a(9) (1994). See 
also Order of the Corrunission in In re November 1976 Maine Pota­
toes Futures Contract of the New York Mercantile Exchange, [1975-
1977 Transfer Binder] Corrun. Fut. L. Rep. (CCH) 1 2 0,233 (Nov. 3, 
1976), and the subsequent e xplanation from the Corrunission con­
cerning its right to change margin levels in emergencies set 
forth in a letter to the president of the New York Mercantile 
Exchange, id. at , 20,237 (Dec. 6, 1976). 

~/ Section 2 (a) (1) (B) (vi) of the Act, 7 U.S.C. § 2a(vi) (1994), 
r equires a contract market in a stock i ndex futures contract or 
option thereon to file with the Board of Governors of the Federal 
Reserve System ( 11 Board 11

) any rule establishing or changing the 
levels of initial and maintenance margin. The section further 
specifies that the Board may request or direct the contract 
market to set margin levels appropriate to preserve the financial 
integrity of the contract market or i ts clearing house or to 
pre v e nt systemic risk, and also provides that "[s]ubject to such 
conditions as the Board may determine, the Board may delegate any 
or all of its authority under this clause only to the Corrunis ­
sion." The Board made such a delegation on March 22, 1993. 
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generally.'i.l 

The rules governing margin requirements are promulgated by 
the individual contract markets. In general, the contract 
markets prohibit members from accepting orders fqr new trades 
unless the initial margin requirements are met.£1 However, 
most of the contract market rules also provide that a contract 
market member need not have initial margin in the member's 
possession prior to accepting an order, provided such margin is 
received within a reasonable time or a memb~r has reasonable 
assurance that margin will be so received.2/ One exchange, the 
Coffee, Sugar & Cocoa Exchange defines "reasonable time" as nqt 
being in excess of five business days except for good cause.~/ 
Other exchanges do not define the term and, thus, members may 
look to a customer's past dealings ~~ requiring initial margin in 
an account prior to making a trade.-/ 

In short, therefore, the answer to your question is no; the 
Act does not explicitly or specifically require that a customer 
have margin in his account before making a trade. In particular, 
an FCM is defined (see footnote 1, supra) in part as one who 
"accepts any money, securities, or property (or extends credit in 
lieu thereof) to margin, guarantee, or secure any trades or con-

'i./ The Commission has p lenary aut hority concerning opt ions 
generally under Section 4c(b) of the Act, 7 U.S.C. § 6c(b) 
(1994). The Commission has exercised this authority to require 
full payment of option premiums by option purchasers, i.e., such 
premiums cannot be margined, but has generally allowed contract 
markets to establish margin levels for option grantors. See 
Commission Rule 33.4(a) (2), 17 C.F.R. § 33.4(a ) (2) (199 5 ); 46 
Fed. Re g. 54500, 54504-0 5 (Nov. 3, 1981). 

£1 Thomas A. Russo, Regulation of the Commodities Futures and 
Options Markets 1-35 (1983 and Supp. 1994); Philip McBride 
Johnson and Thomas Lee Hazen, Commodities Regulation 331-32 (1989 
and Supp. 1994). 

21 Russo, Regulation o f the Commodities Fut ure s and Options 
Markets at 1-35; Johnson and Hazen, Commodities Regulation at 
331-32. 

~I Rules 4.01 a nd 4.02, 
(CCH) , 2601 (1994). 

Coffee, Sugar & Cocoa Exchange Guide 

'i_/ Russo, Regulation o f the Commodities Futures and Options 
Markets at 1-35; Johnson and Hazen, Commodi t ies Regulation at 
331-32. 
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tracts." 101 However, it also may be instructive to note that 
when the Commission adopted Rule 33.4(a) (2), which requires full 
payment of the option premium by an option purchaser, it stated 
that "[t]he Commission wishes to emphasize that § 33.4(a) (2) does 
not require payment of the premium prior to the actual purchase 
of the option so long as grompt payment is contemplated at the 
time of such purchase." 117 However, you should also be aware 
Commission 5~1es specifically prohibit an FCM or introducing bro­
ker ("IB")LI from in any way representing that it will not 
call for or attempt to collect initial margin

1
as established by 

the rules of the applicable board of trade. 13 Moreover, an 
FCM or IB also must know that it will be able to collect iqitial 
margin from a customer as a matter of internal controls. 141 
Consequently, although it may not be required that margin funds 
be deposited prior to a broker effecting a customer transaction, 
margin funds must nevertheless be collected or the broker may 
effectively be indicating that it will not collect initial margin 
or that its internal control systems are deficient. Further, an 
FCM will accrue capital charges if a customer accouqt remains 
under-margined for more than three business days. 151 

This letter represents the views of this Division only and 
does not necessarily represent the views of the Commission or of 

10/ ) ( ) 7 U.S.C. § 1a(12 1994 . 

111 46 Fed. Reg. 54500, 54504-05 n.12 (emphasis added). 

121 An introducing broker is "any person (except an individual 
who elects to be and is register ed as an associated person of a 
f utures commission merchant) engaged in soliciting or in accept ­
i ng orders (other than in a clerical capaci t y) for the purchase 
or sale of any commodity f or future delivery on or subject to t he 
rules of any contract market who does not accept any money, 
securities, or property (or extend credit in lieu thereof) to 
margin, guarantee, or secure any trades or contacts that result 
of may result there from." 7 U.S.C. § 1a(14) (1994). 

13 / ( ) 17 C.F. R . § 1. 5 6 1995 . 

14 / An FCM or IB must maintain internal accounting controls to 
enable it to promptly complete transactions and promptly dis­
charge responsibilities to cust omers and other creditors, to 
avoid materia l financial loss, to avoi d material mi sstatements in 
financial rep o r ts, a nd to maintain compliance with t he Com­
mission's s egregat i on and secured amount (in t he case o f a n FCM), 
recordkeeping and reporting requireme n t s. See id. § 1.16 (d) (2). 

15/ Id. § 1.17 (c) (5) (viii). 
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any other office or division of the Commission. Further, this 
letter is based upon the representations made in your letter. 
Any different, changed or omitted facts or circumstances might 
require us to reach a different conclusion. 

I hope the foregoing is helpful to you. If you have any 
questions regarding this letter, please contact me or Gary L. 
Goldsholle, an attorney on my staff, at (202) 418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


