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DIVISION OF 
1RADING & MARKETS 

Dear 

July 8, 1996 

Re: Rule 4.35 (a) (7) -- Request to treat as non-propri­
etary an account owned by the mother of the commod­
ity trading advisor ("CTA") who directs trading of 
the account 

This is in response to your recent letter to the Division of 
Trading and Markets (the "Division") of the Commodity Futures 
Trading Commission (the "Commission") i/as supplemented by telephone 
conversations with Division staff.- By your correspondence, 
you request on behalf of "X", a registered CTA ("X"), relief from 
the requirements of Commission Rule 4. 35 (a) ( 7) 2../ with respect 
to presentation in "X's" Disclosure Document of the past perfor­
mance of an account owned by your mother, "A". Absent relief, "X" 
would be required to place the performance data with respect to 
"A's" account at the. end of the Disclosure Document, and prominent­
ly to label such performance as proprietary. 

Based upon the representations made in your correspondence, we 
understand the relevant facts to be as follows. "X" began trading 
its "Y" Program in January 1996. From the date of inception of 
trading to the present, the sole account traded pursuant to the "Y" 
Program has been "A's" account. You represent that leveraging in 
the "Y" Program is moderate and that client accounts will be 
treated no differently from "A's" account with respect to exposure 
to volatility and risk. The margin to equity ratio for "A's" 
account averages twenty percent and approximately the same ratio 
will be maintained for any client accounts in the "Y" Program. 
Advisory fees charged to "A's" account (zero percent management f~e 

~/ Your letter is undated. Division records indicate that it 
was received May 10, 1996. We note that you met with Division 
staff on June 4, 1996 to discuss the contents of your letter. 

2../ Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. 
Ch. I (1995), as amended by 60 Fed. Reg. 38146 (July 25, 1995, 
effective August 24, 1995). 
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and twenty percent incentive fee) g.re the same fees that "X" 
charges its other current account ,21 and that "X" discloses to 
prospective clients in its Disclosure Document. 

You further represent that "A's" account is charged commis.­
sions for each round turn of fifteen dollars plus the fees charged 
by the National Futures Association and exchange fees. "A's" 
account receives no reduction in commissions by virtue of any 
agreement or relationship between "X" and the futures commission 
merchant with which the account is maintained or the introducing 
broker. This commission rate (which is higher than the rate 
charged to "X' s 11 other existing account) will be charged each 
client accepted into the "Y" Program. 

You state that "A" has no business interest in "X", and that 
she has not exerted (and will not in the future exert) "any 
unnatural or abnormal pressure" on you that might materially affect 
the manner in which her account is traded. On this basis, you 
argue that notwithstanding "A's" family relationship with you, her 
account should be treated as "outside" "X" for purposes of 
calculating assets under management, and for purposes of presenting 
past performance information. 

Effective August 24, 1995 the Commission adopted extensive 
revisions to the disclosure requirements applicable to CTAs and 
commodity pool operators (the "Part 4 Revisions"), in which the 
Commission expressly addressed the inclvsion in Disclosure 
Documents of proprietary trading results.~/ Acknowledging that 
for many start-up CTAs, proprietary trading results are the only 
11 track record" available to present to prospective clients, the 
Commission decided to permit the use of proprietary trading 
results, subject to certain safeguards. As adopted, Rule 
4.35(a) (7) (ii) defines proprietary trading results to include: 

21 "X's" other account is traded pursuant to "X's" "Z" Program. 

i/ See 60 Fed. Reg. 38146 at 38167-38168 (July 25, 1995). 
Prior to the Part 4 Revisions, use of proprietary trading results 
was not specifically referenced in the Commission's rules, 
although Commission staff had advised registrants that any 
proprietary trading results presented in a Disclosure Document , 
must be clearly labeled as such and presented in a separate 
table. See 59 Fed. Reg. 25351, 25360 (May 16, 1994). Staff had 
also required that if fees, expenses, commissions, margin-to­
equity ratios, or any other item pertaining to the proprietary 
trading was materially different from that relevant to the pool 
or trading program offered to participants or clients the regis­
trant must "pro forma" such items to correspond to those in the 
pool or program being offered. The Commission continues to 
require registrants to make such pro-forma adjustments to propri­
etary trading results. 
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the performance of any account in which fifty 
percent or more of the beneficial interest is 
owned or controlled by: 

* * * 
(B) An affiliate or family member of the 

commodity trading advisor; 

Rule 4.34(n) (3) (iii) requires that any proprietary trading results 
(together with any hypothetical, extracted, pro forma or simulated 
trading results~ be placed at the end of the Disclosure Document. 
The Commission noted that this requirement "reflects the relatively 
low utility. of such data and the relatively high poter;.-tial for 
confusion o.f proprietary and customer trading results.".2. 

In proposing and adopting the Part 4 Revisions, the Commission 
discussed a number of significant concerns raised by the use of 
proprietary trading results, noting that proprietary accounts may 
be traded more aggressively, with higher leverage and greater risk 
than customer accounts, and that proprietary accounts and customer 
accounts.are usually subject to different fee schedules. Moreover, 
where proprietary and customer accounts are combined for purposes 
of performance presentations, the total amount of assets under 
management is inflat~d and conceals the actual amount of customer 
funds being traded.Q/ 

In your correspondence you argue that the reasons underlying 
the Commission's special treatment of proprietary trading results 
do not apply to "A's" account, and that you should be permitted to 
present the performance of that account as though it were an 
unaffiliated client account. In support of your position you claim 
that any outside client accounts that are accepted into the "Y" 
Program will be charged the same fees and will be traded in the 
same way and with the same leverage as "A's" account. You contend 
that because "A" has no business interest in "X", her account is 
"outside" "X" and cannot be used to inflate assets under manage­
ment. 

We do not, however, believe that these factors justify a 
waiver of the Commission's requirements, particularly since the 
Commission's rules do not preclude. the presentation of proprieta·ry 
trading results, but only the treatment of such results as the 
results of client accounts. The performance of "A's" account 
clearly fits the definition of a proprietary trading results. Your 
representations that "A's" account is effectively a "customer" 
account notwithstanding that "X's" "Y" Program has yet to attract 
unaffiliated client money do not support, in our view, recharacter-

.2./ 

9_/ 

See 60 Fed. Reg. 38146 at 38167. 

See 60 Fed. Reg. at 38167-38168. 
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ization of the account's trading results as customer account data. 
To the extent that a prospective client were to use ''X's" Disclo­
sure Document to evaluate the ability of "X" to attract and retain 
outside clients, failure to designate "A's" account as proprietary 
would be misleading. 

Accordingly, "X" is required by Rule 4.35 (a) (7) clearly to 
indicate that the performance of "A's" account is proprietary, and 
if included in "X's" Disclosure Document, such performance must be 
placed in accordance with Rules 4.35(a) (7) and 4.34(n). 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or Christopher W. Cummings, an attorney on my 
staff, at (202) 418-5445. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


