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U.S. COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
Three Lafayette Centre 

1155 21st Street, NW, Washington, DC 20581 
Telephone: (202) 418-5430 
Facsimile: {202) 418-5536 

DIVISION OF 
1RADING & MARKETS 

Dear 

July 12, 1996 

Re: Rule 3.34 -- Request for Clarification of Ethics 
Training Requirements for Registered APs Who Do Not 
Conduct Any Futures or Commodity Interest Business 

This is in response to your letter dated June 18, 1996, to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented by 
telephone conversations with Division staff. You request clari­
fication of the

1
ethics training requirements set forth in Commis­

sion Rule 3.34~ on behalf of twenty - two registered associated 
persons ("APs") employed by "X", a registered futures commission 
merchant and commodity trading advisor. 

Based upon the representations contained in your letter, as 
supplemented, we understand the relevant facts to be as follows. 
The twenty-two APs ("22 APs") do not wish to complete ethics 
training because they ~7 not conduct any futures or other commod­
ity interest business.- You represent that "X" has suspended 
the 22 APs' ability to do any business and has emphasized the 
importance of completing the required training . The firm would 
prefer that the 22 APs remain registered, without tra ding privi ­
leges, until they comple te the require d training. "X" requests 
guidance on any rules or written procedures describing the 
actions it should take. 

~/ Commission rules referred to herein are f ound at 1 7 C.F.R. 
Ch. I (1995), as amended by 60 Fed. Reg . 38146 (July 25, 1995). 

2._/ The APs a re : "A", "B", "C", "D", "E", "F", "G", "H", " I ", 
"J" ' "K" ' "L" ' "M" ' II N II ' II 0 II ' "P II ' II Q" ' "R" ' II S " ' "T" ' "U" a nd 
"V". "K" a nd "F", 11 G", "J", "0" and "V" a r e lis t e d as b ranch 
managers as well. 
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Section 4p(b) of the Commodity Exchange Act ("Act 11 )J./ and 
Rule 3.34 impose certain ethics training requirements on all 
Commission registrants. Rule 3.34(d) (5) provides in pertinent 
part that APs granted registration after April 26, 1993 must 
attend four hours of initial ethics training within six months 
from the date registration is granted and one hour of training 
every three years thereafter. Pursuant to Rule 3.34(d) (4), those 
persons who were registered when Rule 3.34 became effective on 
April 26, 1993 were given until April 26, 1996 to attend an 
initial ethics training session of two hours, with one hour of 
training every three years thereafter.~/ As the 22 APs did 
not attend an ethics training session that would satisfy the 
requirements of Rule 3.34 by April 26, 1996, they have been and 
continue to be in violation of Rule 3.34. 

The Commission's general policy is to require a person 
registered in a particular capacity to comply with all of the 
regulations pertaining to that category of registrant, irrespec­
tive of whether such person actively engages in all act~vities 
permitted by virtue of his or her registration status.2/ In 
adhering to the Congressional mandate for ethics training, the 
Division has not granted any exemptions from such training. If a 
person is registered, he or she is therefore subject to the 
ethics training requirement under Rule 3.34, regardless of his or 
her level of activity. Moreover, as the Commission stated when 
it enacted Rule 3.34, it is 11 part of the firm's supervisory 
obligation to assure that training has been attended by APs and 
failure of an AP to attend as required co4ld subject both the AP 
and his sponsors to enforcement action ... ~/ · 

In light of the foregoing, the 22 APs remain subject to the 
requirement that they attend an ethics training program that 
satisfies Rule 3.34 and 11 X 11 is obligated to assure that they do 
so. Since each day that passes without compliance with ethics 

J./ 7 u . s . c . § 6 p (b) ( 19 9 4 ) . 

~/ With the exception of "S", all of the 22 APs were granted 
registration before April 26, 1993 and were required to attend 
two hours of initial ethics training by April 26, 1996. "S" was 
required to attend four hours of such training by the same date ' 
since he became registered on October 26, 1995. 

2/ CFTC Interpretative Letter No. 94-24, [1992-1994 Transfe r 
Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 26,015 (March 14, 1994) 
(citing Premex, Inc. v. CFTC, 785 F.2d 1403, 1406 n.7 (9th Cir. 
1986)) . 

~/ 58 Fed. Reg. 19575, 19587 (April 15 , 1993). 
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training requirements could be considered an additional viola­
tion, the 22 APs must attend such training without delay. 
However, this will not absolve the 22 APs or "X" for any past 
violations of the Act or Commission regulations and the Commis­
sion may proceed against the 22 APs or "X" for any past viola­
tions of the Act or the Commission's regulations promulgated 
thereunder, if the Commission determines that such action is 
appropriate . 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or Natalie A. Markman, an attorney on my staff, 
at (202) 418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


