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U.S. COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
Three Lafayette Centre 

1155 21st Street, NW, Washington, DC 20581 
Telephone: {202) 418-5430 
Facsimile: (202) 418-5536 

DIVISION OF 
TRADING & MARKETS 

Dear 

September 3, 1996 

Re: Request for Clarification of Registration Require­
ments with Respect to Unregistered Developers of 
Commodity Trading Software Recommending Introduc­
ing Broker's Associated Person to Software Pur­
chasers 

This is in response to your letter dated March 7, 1996, to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission 11

), as supplemented by 
telephone conversations with Division staff. By your correspon­
dence, you request on behalf of yourself, a registered introduc­
ing broker ("IB 11

) doing business as 11 X11
, clarification of the 

registration requirements
1
under Section 4m(1) of the Commodity 

Exchange Act ("the Act")~ with respect to unregistered devel­
opers of commodity trading software ("Third Party Advisors") that 
recommend "A", an AP of your IB, to purchasers of the software. 

You and "A" represent that "A" has dealt with a total of 
five persons who have developed and offered for sale computer 
software programs that generate buy/sell signals for trading in 
commodity interests:~/ "B" and "C" of 11 Y11

, from October 1994 to 

~/ 7 U.S.C. § 6m(1) (1994). Commission rules referred to 
herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1996). 

~/ Currently, "X" uses two customer agreements to initiate 
trading pursuant to computer systems: an Order Placement Power 
of Attorney authorizing "X" and "A" to place customer orders and 
a Letter of Direction authorizing "X" to place customer orders 
pursuant to signals generated by a trading system. 

You represent that, over the past six months, approximately 
35 percent of "A's" business has involved trading pursuant to 
computer systems. Approximately 70 percent of this business 
involved one account that belongs to a Third Party Advisor who 
does not offer or sell his system to the public, and the remain­
ing 30 percent involved five accounts that are active "from time 
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August 1995; nDn of nun, from November 1994 to October 1995; and 
nEn of "Z" and nF", from January 1995 to the present.~/ Commis­
sion records show that three of the developers are or have been 
registered in some capacity: nBn as a commodity trading advisor 
("CTA") and principal of his own firm, from August 16, 1995 to 
January 17, 1996; nDn as aCTA and principal of his own firm, as 
of June 7, 1995, and as an associated person ( 11 AP 11

) of nwn, as of 
March 18, 1996; and "Fn as a CTA, as of November 23, 1984, and 
principal of his own firm, as of April 9, 1984. Accordingly, "F 11 

has been registered as a CTA during all of your dealings with 
him, and 11 D" was registered as a CTA during four of the months 
that you dealt with him. Neither nyn nor "U" is registered as a 
CTA. 

Based upon your representations, the Division finds that 
the Third Party Advisors were or are engaging in activit~es that 
come within the statutory definition of the term "CTA.".1/ The 
Division previously has determined that persons who provide 
commodity interest trading advice by developing and offering for 
sale computer software are advising others as to the value or 
advisability of trading in commodity interests and thus come 
within the statutory definition of a CTA and must register as 

~/ ( ... continued) 
to time 11 and trade different computer systems that the customers 
have purchased. All of "A's" computer trading represented 
approximately 8.18 percent of "X's" business. 

~/ As evidenced by attachments to a May 1996 report on your 
firm by the National Futures Association, "A" has engaged in the 
promotion and marketing of trading systems in the past. Your 
firm distributed promotional material prepare d by nyn that 
includes a glowing testimonial by "A" regarding a Standard & Poor 
(nS&Pn) trading program developed by "B", as well as hypothetical 
performance r e sults d eveloped at least in part by "A". In 
addition, "A 11 signed a January 20, 1995 letter on your letter­
head, apparently for distribution to customers, that was accompa­
nie d by performance summaries for a pork belly trading s ystem and 
an S&P trading system based on his tracking and testing of the 
systems, solely on a hypothetical basis. Both sets of materials 
mention the potential for significant profit, without mentioning 
the risk of loss in an equally prominent manner . 

.1/ That definition includes, among others, persons who, for 
compensation or profit, advise others either directly or through 
publications, writings or electronic media as to the value or 
advisability of trading in commodity interests. 7 U.S.C. § 1a(5) 
(1994). 
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such.2/ Accordingly, the Third Party Advisors must comply 
with the registration requirements of Section 4m(1) of the Act 
and register as CTAs. 

The question of whether "A" is required to register as a CTA 
would arise whether or not the Third Party Advisors were them­
selves registered as CTAs. To the extent that "A" uses the 
information or trading signals generated by the trading systems 
to discuss or encourage potential trades by customers, even if 
such customers directly own the system, he would be advising 
others as to the value or advisability ol entering into futures 
contracts and would be acting as a CTA . .2. "A" would be re­
quired to register as a CTA unless an exemption from CTA regis­
tration applies. 

The determination as to whether "A" is required to register 
as a CTA because of advice offered through the trading systems is 
governed by Rule 4.14(a) (3), which exempts a registered AP from 
registration as a CTA when any advice prov

7
ided is solely in 

connection with his employment as an AP.l Any determination 
in this regard would be based on the facts of the specific 
situation in question. Here, personal endorsement of trading 
systems by "A" in publications touting such systems indicates 
that he is promoting his own trading skill and expertise as a 
trader, marketing himse lf individually and per sonally associating 
himself with the trading systems, which would be inconsistent 
with his providing advice solely in connection with his employ­
ment as an AP. This determination is consistent with the factors 
generally considered by the Division in this context, including: 
(1) whether the advice provided is approved by the IB or consis­
tent with other advice provide d by the IB pursuant to t he trading 

21 Se e, ~, CFTC Interpretative Le tters No. 95-101, [Cur rent 
Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) 1 26,565 (November 21, 
1995) and No. 94-51, [1992-1994 Transfer Binder] Comm. Fut. L. 
Rep. (CCH) 1 26,115 (May 10, 1994) . 

.2./ He also would be providing such advice for compensation 
since all stand to gain financially if a cust omer enters int o a 
trade. It is not necessary that a client actually enter into the 
contract or agreement based on "advice" given for the definition 
of aCTA to apply. CFTC Interpretative Lette r No. 96-17, [Cur­
rent Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) 1 26,629 (February 
9, 1996). 

11 Whethe r you must register as a CTA would be governe d by Rul e 
4.14(a) (6), which exempts a registered IB from CTA registration 
when the IB's commodity interest trading advice is provided 
solely in conne ct i on with its bus i ness as an IB. 
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systems; (2) whether the advice is furnished in the name of an 
individual AP or that of the IB; (3) whether there are substan­
tial variations in the advice provided by APs who make use of the 
trading systems; (4) whether the IBs provide guidelines to APs 
for use of the trading systems when dealing with customers and 
whether the individual APs follow such guidelines; and (5) 
whether the AP exerGises discretionary trading authority over 
customer accounts.~/ 

In essence, the greater the independence or discretion held 
by an AP in using the trading systems, the stronger the likeli­
hood that the AP is required to register individually as a CTA. 
If the Third Party Advisors and their customers likely would 
follow "A" if he became employed by another IB or a futures 
commission merchant or established his own business as a CTA or 
IB, then his advisory services are unlikely to be solely in 
connection with his current employment and thus he would be 
required to register as a CTA. 

Based upon your representations, it appears that "A" should 
register as a CTA under Section 4m(1) of the Act if he intends to 
continue his current relationships with the Third Party Advisors, 
either through your firm or another firm. In addition, it 
appears that he should obtain information regarding the Third 
Party Advisors and their trading programs, including the past 
performance of these programs, sufficient to comply with his 
obligation to provide customers with a Disclosure Document I 
containing all material facts prior to opening an account.2 

~/ See CFTC Interpretative Letters No. 95-85, [Current Transfer 
Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) 1 26,540 (October 12, 1995) 
(discussing CTA registration requirements as applied to APs) and 
No. 75-6, [1975-1977 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) 
1 20,093 (August 13, 1975) (discussing the application of some of 
these listed factors) . 

21 Se e CFTC I nterpretative Letters No. 96-47, [Current Transfer 
Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 26,717 (May 31, 1996) (dis­
cussing disclosure obligations of a CTA using computer trading 
systems) and No. 95-85 (discussing disclosure obligations of I Bs 
and APs); see also CFTC Advisory No. 86-3, [1986-1987 Transfer 
Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 23,037 (April 25, 1986) 
(specifying material disclosures that must be included in Disclo­
sure Documents where CTAs use independent advisory services) . 
Moreover, if the Third Party Advisors solicit customers through 
the efforts of an IB or AP, the Third Party Advisors also may 
ha ve an obligation to deliver Disclosure Documents. 
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Failure to comply with the registration and disclosure 
requirements for CTAs and use of misleading promotional materials 
constitute violations of the Act and the Commission's regula­
tions, and may result in enforcement proceedings or other Commis­
sion actions. You, your firm and any persons participating in or 
aiding in such conduct may be subject to a law enforcement ac t ion 
for viqlation of the antifraud provisions of Section 4Q of the 
Act, 1 0/ regardless of registration status. In addition, im­
mediate compliance with the Commission's registration require­
ments does not necessarily preclude the Commission from taking 
action against you, your firm or any other persons for any past, 
present or future violations of the Act or the Commission's 
regulations thereunder. 

If you have any questions concerning this correspondence, 
please contact me or Natalie A. Markman, an attorney on my staff, 
at (202) 418-5450. 

10/ ( ) 7 u.s.c. § 6Q 1994 . 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


