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DIVISION OF 
TRADING & MARKETS 

November 1, 1996 

Re: Request for Relief from Registration as a CTA under Rule 
4.14 (a) (6) 

Dear 

This is in response to your letter dated September 23 , 1996 to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission"), by which you request 
r e lief from registratiop as a commodity trading advisor ( "CTA") 
under Rule 4.14(a) (6) .~/ 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented by telephone conversations with Division staff, we 
understand the facts to be as follows . You are the sole proprietor 
of an introducing broker ( 11 IB"), "X". You have about 35 clients. 
You hold a power of attorney over two o r three of these accounts, 
although you typically speak to the client before trading for his 
account. Between February and April of this year, you established 
a hotline service for your customers. The service allows clients 
to call in and receive daily commentary and trading strategies. 
The same advice is given to all clients, even when they call and 
spe ak to you individually. A mailbox and a personal identification 
numbe r are r e quired in order t o access the service , and no fee is 
charged to clients for using the service. The advice given out 
over the hotline is generated solely by you, and about half of your 
clients listen to the hotline. Shortly after establishing the 
hotline, you decided to allow non-clie nts to use the service for a 
f ee . You keep track of the names, addresses and phone numbers of 
non - clients who reques t acceps to the hotl ine, and t hey are charged 
a f ee of $1. 5 0 per minute.~/ 

~/ Commiss ion rules referre d to here in are f ound at 17 C.F.R­
Ch . I ( 19 9 6 ) . 

~/ You repr esent that one non-client is charge d a f lat yearly rate 
for accessing the system, and you believe the rate will approximate 

--------- $1.50 per minute. 
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You state that the main purpose of the hotline is to service 
the needs of your existing clientele and to generate new clients. 
On an average day, the hotline will receive about 25 to 30 calls 
and all but two or three of those calls will be from current 
clients. You represent that so far about half of the non-clients 
who access the hotline have become clients, but it is possible for 
a non-client to continue to access the hotline without ever 
becoming a client. 

Rule 4.14(a) (6) provides an exemption from CTA registration 
for any registered IB whose 11 trading advice is solely in connection 
with its business as an introducing broker. n Based upon your 
representations, you are providing advice not only to current 
clients but also to prospective clients who could potentially 
utilize the trade information received from the hotline but whose 
accounts would not be introduced by you. The Division has 
previously stated that such activity is not 11 solely in connection 
with 11 an IB's business as an IB. CFTC Interpretive Letter 93-43, 
[1992-1994 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 25,734 (May 
19, 1993). Your request for relief is, accordingly, denied. 

Based on the foregoing, you are operating as an unregistered 
CTA without an exemption. Therefore, you must immediately either 
cease to provide your hotline service to non-clients or register as 
a CTA. The Division requests that within thirty days of the date 
of this letter you notify the Division as to whether you have 
ceased to provide your hotline service to non-clients or applied 
for registration as a CTA. 

If you continue to offer your hotline service to non-clients, 
and thus are required to register as a CTA, or if you decide to 
register as a CTA for any other reason, Rule 4.31 prohibits you 
from soliciting or entering into an agreement with a prospective 
client to 11 direct the client's commodity interest account or to 
guide the client's commodity interest trading .. unless you deliver 
a Disclosure Document to the prospective client. We note that 
under Rule 4.10(f), aCTA 11 directs 11 any accounts for which the CTA 
holds a power of attorney, and you have indicated that you hold a 
power of attorney for two or three accounts. The Division would 
not recommend that the Commission take enforcement action against 
you under Rule 4. 31 based solely upon a failure to provide a 
Disclosure Document to your current clients for whom you direct or 
guide accounts. 

. However, if you continue activities that require registration 
as a CTA or if you decide to so register, you would be required to 
provide a Disclosure Document to any new prospective client for 
whose account you seek to direct or guide trading, and you would 
also be required to provide all cli~nts for whom you direct or 
guide trading, including existing clients, with any corrections -or 
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supplements to the Disclosure Document which may be necessary 
pursuant to Rule 4.31(b). If you were not originally required to 
provide a client with a Disclosure Document because that client was 
an existing client, you should provide the client with a Disclosure 
Document at the time a correction or supplement to the document is 
required."J/ 

We note that nothing in this letter in any way limits the 
Commission's ability to proceed against you or "X" for any past 
violations of the Commodity Exchange Act or the Commission's 
regulations promulgated thereunder, if the Commission determines 
that such action is appropriate. 

This letter and the relief granted herein are based upon the 
representations made to us and the relief is subject to compliance 
with the conditions set forth above. Any different, changed or 
omitted facts or circumstances might require us to reach a 
different conclusion. If you have any questions concerning this 
correspondence, please contact me or Teresa Dondlinger Trissell, an 
attorney on my staff, at 202-418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 

"11 If you register as a CTA, so long as you do not solicit or 
enter into an agreement with a prospective client to direct or 
guide that client's account, you will not be required to prepare a 
Disclosure Document in the first instance, nor will you be required 
to provide Disclosure Document corrections or supplements. See 
CFTC Interpretive Letter 95-62, [Current Transfer Binder] Comm. 
Fut. L. Rep. (CCH) , 26,464 (June 21, 1995). 


