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Dear 

This is in response to your letter dated July 31, 1996, to 
the Division of Trading and Markets {"Division") , as supplemented 
by facsimile transmissions received September 30 and November 13, 
1996 and telephone conversations with Division staff, in which 
you request on behalf of "V", a registered futures commission 
merchant {"FCM"), that the Division provide relief to "V" such 
that "V" may continue to treat the account of "W" as a customer 
account for the purpo~es of Section 4d(2) of the Commodity 
Exchange Act ("Act") l.l and rules promulgated the reunder, 
rather than bei~g required to reclassify the account as a propri­
etary account.2.1 

Based upon the representations made in your letter, as 
supplemented, we understand the relevant facts to be as follows. 
"V" executes and clears commodity interest trade s on behalf of 
"W", a Mexican entity and banking subsidiary of "X", a Mexican 
holding company, and has been doing so since June 22, 1995. 
Effec~.].ve March 29, 1996, "Y", "V's" u l timate parent com-
pany,-/ purchased a 16 percent equity interest and a 20 percent 
voting interest in "X" when it acquired approximately 951 million 

1./ 7 u.s.c. §6d(2) {1994). 

2./ Commission Rules 1.3(y), 1.20 - 1.30, 1 . 32 and 1.36. See also 
Commission Rule 1.17, which defines certain accounts classified as 
proprietary under Commission Rule 1.3{y) as "noncustomer accounts" 
for purposes of Rule 1.17 since t hey a re not owne d by the FCM 
itself or general partners of the FCM. Commission rules referred.· 
to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. I (1996). 

:2/ "V" is a wholly- owned subsidiary of "Z" which is in turn a 
wholly-owned subsidiary of "Y". 
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shares of Series B voting common stock of "X".1./ You repre­
sent that "Y" is prohibited from acquiring more than 20 percent 
of "X's" voting stock under Mexican law. 

In further support of your request, you represent that none 
of "W's" trading is funded or handled, either through the process 
of offering trading advice and decisions or through operational 
processing, by "Y" or its employees. You further represent that 
"V" does not hold customer segregated funds at "X", "W" or any 
other subsidiary of "X". "V" would notify the Commission prior 
to establishing a relationship to hold customer segregated funds 
at "X", "W" or any other subsidiary of "X" and prior to offering 
any services with respect to "W's" trading activities. 

Commission Rule 1.3{y) delines the term "proprietary ac­
count." Rule 1. 3 (y) (2) (viii) .5. includes in this definition 
the commodity trading account of "a business affiliate that, 
directly or indirectly, is controlled by or is under common 
control with" the futures commission merchant carrying such 
account. "V" does not have a direct interest in "W". However, 
"Y's" acquisition of the interest in "X", mentioned above, 
arguably placed "V" and "W" under common control. In this 
regard, you state that "X's" Series A common stock is available 
for purchase only by Mexican nationals and that controlling 
shares are limited to Series A shares. 

Determining whe ther an FCM and a p a rty whose account is 
carried by the FCM are under common control may require case-by­
case analysis. Although, as you point out, classification of an 
account as a customer account is advantageous to the owners of 
the particular account, the Division must also be concerned that 
protections afforded to other customers are not diluted by 
improper account classification. Unde r circumstances some what 
similar to those you prese nt (involving classification of a c­
counts owned by officers or employees of affiliated companies), 
the Division has indicated that factors to be considered in 
classifying an account may include whether an FCM's holding 

1./ "Y" staf f hold eight of forty - four seats on "X's" and "W's" 
Board of Directors . 

.5./ We note that your letter refers to Rule 1.3(y} (2) (iv) as a 
provision which might require "V" to reclassify the account of "W" 
from custome r to proprietary (or to noncustomer f or purposes of 
Rule 1 .17). This provision requires the .· clas sification as 
p r oprietary o f an account o f , among others , a n owner o f ten perce n t 
or more of the capital s t ock o f a corporate FCM. As "W" does not 
appear to own any interest in "V", · Rule 1. 3 (y) {2) (iv) appears 

.inapplicable on the facts you present. 
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company has a majority or minority ownership interest in the 
affiliated entity and whether that entity is operating as a 
securitie~1broker-dealer or is otherwise engaged in financial 
services.- In this case "V'1 and "W", "V' s" ultimate parent 
has only a minority ownership interest in "W's" parent and 
although "W" provides financial services as a bank, it does not 
operate as a securities broker - dealer or FCM.11 Moreover, "Y" 
is precluded from obtaining a controlling interest in "X", as 
Series A shares cannot be acquired by "Y" as a matter of law. 

Based upon the foregoing, the Division will not recommend 
that the Commission take any enforcement action against "V" based 
solely upon its classification of the account of "W" as a custom­
er account rather than as a proprietary account pursuant to Rule 
1.3(y). This letter is based upon the representations you have 
made to us and is strictly limited to the facts stated above. 
Any different, changed or omitted facts or conditions might 
require us to reach a different conclusion. In this r~gard, we 
request that you notify us immediately in the event that these 
facts change in any way from those represented to us, particul ar­
ly with respect to any intention to hold customer segregated 
funds at "X", "W", or any subsidiary of "X". Finally, this 
letter represents the position of the Division of Trading and 
Markets only. It does not necessarily reflect the views of the 
Commission or any other office or division of the Commission. 

Q./ See CFTC Interpretative Letter No. 87-2, [1986-87 Transfer 
Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 23,652 (June 8, 1987). 

11 See also CFTC Inter pretative Letter No. 85 - 2, [1984 - 86 
Transfe r Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) , 22,491 (February 8, 
1985) (no-action position taken with respect to an FCM's classi­
fication of a pool's trading account as a customer account where 
owners of 20 percent of participation interests in the pool were 
non-supervisory associated persons and clerical personnel of the 
company). 

Although "W" does not oper ate as a securities broker-dealer, 
it has a sister corporation that owns a finn registered as a 

-------iSs-ee-Gc~ul-lr~ities broker-dealer under U.S. law. 
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If you have any questions regarding this letter, please 
contact me or Lawrence Eckert, an attorney on my staff, at (202) 
418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


