
97-10

CFTC Letter No. 97-10

February 27, 1997
Division of Trading & Markets    

John G. Gaine, Esq.

General Counsel

Managed Futures Association

1150 Connecticut Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20036

Re: Rule 4.26(b) -- Request on behalf of operators of certain publicly offered commodity 
pools for relief from the requirement to provide a prospective pool participant with a copy 
of the pool�s most recent Annual Report at the time that the Disclosure Document is 
delivered

Dear Mr. Gaine:

This is in response to your letter dated February 20, 1997 to the Division of Trading and Markets 
(the "Division") of the Commodity Futures Trading Commission (the "Commission"), as 
supplemented by telephone conversations with Division staff. On behalf of the Managed Futures 
Association (�MFA�),1 you request that exemptive relief be granted to the operators (�CPOs�) of 
certain publicly offered commodity pools (�Public Pools�)2 from the requirement of Commission 
Rule 4.26(b) to deliver a copy of a Public Pool�s most recent Annual Report at the time a 
prospective pool participant is provided with the pool�s Disclosure Document.

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the relevant facts to 
be as follows. Under rules promulgated by the Securities and Exchange Commission (�SEC�) 
pursuant to the Securities Act, if the CPO of a Public Pool provides audited financial statements to 
prospective participants in addition to the financial statements that are required to be included in 
the registration statement, the accountant�s statement must be filed with the SEC (necessitating the 
filing of a post-effective amendment to the registration statement).3 Filing a post-effective 
amendment may require a complete reprinting of the prospectus although, as you acknowledge, 
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the SEC has shown considerable flexibility in this regard.

The relief requested would exempt CPOs of eligible Public Pools from delivering the Annual 
Report at the time of delivery of the Disclosure Document. In lieu of delivering the Annual Report 
with the Disclosure Document, the CPOs would make the Annual Report available upon request 
prior to sale and such information would be readily accessible as an exhibit to the Form 10-K on 
the SEC�s Internet website. Further, the CPO would deliver the Annual Report to all investors with 
the first communication sent to an investor after he or she has purchased an interest in the pool. 
Finally, the Public Pool CPOs would undertake to make the net asset value per unit available on a 
daily basis to prospective participants and would further undertake to furnish such information to 
the brokers who have sold units so that the brokers could, in turn, furnish such information to their 
clients who are participants in the Public Pools.

MFA argues, in effect, that the Disclosure Document, together with the most recent monthly 
Account Statement for the pool, which is required to be delivered with the Disclosure Document 
at the time of solicitation, will include all material information that would be included in the 
Annual Report. MFA stresses that all public pool Disclosure Documents contain detailed audited 
financial statements with full accounting notes.

In order to assure that current financial information is given to prospective pool participants, the 
Commission has required since 1981 that the most recent Account Statement and Annual Report 
accompany the Disclosure Document when it is delivered by the CPO. This requirement became 
effective on July 1, 1981. See 46 Fed. Reg. 26004 (May 8, 1981). Unlike the SEC�s Form S-1 
registration statement which requires inclusion of audited financial information in the prospectus, 
the Commission�s regulations do not require that financial statements be included in the Disclosure 
Document.

In support of your request for relief from the requirement of delivery of the Annual Report with 
the prospectus/Disclosure Document, you argue that the importance of the disclosures provided in 
the Annual Report to prospective participants in publicly offered pools is significantly diminished 
by the following considerations. You contend that the monthly Account Statement that 
Commission Rule 4.26(b) requires the CPO to deliver with the Disclosure Document4 contains 
more current information than the Annual Report5 and should adequately supplement the audited 
financial information contained in the prospectus.6 In addition, the pool�s net asset value per unit as 
of the end of the previous business day will be available upon request either from the brokers 
marketing pool units or directly from the CPO.7 Annual financial information is available in a 
Public Pool�s Form 10-K report, which is filed with the SEC and available over the Internet 
through the SEC�s EDGAR electronic dissemination system. Furthermore, the CPOs of Public 
Pools would undertake to provide a paper copy of the Annual Report to prospective pool 
participants upon written or oral request.
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In any event, both the securities laws and the Commodity Exchange Act (the �Act�)8 require that 
prospectuses/Disclosure Documents be updated prior to use to reflect any material change in 
disclosed information, and you assert that Public Pool CPOs would undertake to include in the 
monthly Account Statements delivered to prospective pool participants any material information 
contained in a Public Pool�s Annual Report and not otherwise included in the prospectus/
Disclosure Document.

Thus, you propose that Public Pool CPOs be permitted to deliver the most recent Annual Report 
following the sale of units, rather than at the point of solicitation. You assert that other applicable 
safeguards, including concurrent SEC regulation of the Public Pools and the other considerations 
set forth above, warrant granting the requested relief to reduce administrative burdens and 
expenses resulting from simultaneous application of federal securities and futures laws.

Based upon the representations made in your correspondence, the Division believes that the relief 
requested would not be contrary to the public interest. Accordingly, pursuant to Rule 140.93(a)(1) 
and subject to the following conditions, the Division hereby exempts any registered CPO of a pool 
in which units of investment participation are being offered and sold pursuant to an effective 
registration statement under the Securities Act and which is subject to the periodic reporting 
requirements of the Exchange Act, from the requirement of Rule 4.26(b) to provide a copy of such 
pool�s most recent Annual Report to a prospective participant at the time a Disclosure Document is 
required to be delivered to such prospective participant. This relief is conditioned upon 
compliance by such CPO (or its agents) with the following requirements:

1. The monthly Account Statement provided to a prospective participant 
must include any material information contained in, or required to be 
contained in, the Annual Report (although the monthly Account Statement 
will not include audited financial statements, it will disclose any material 
change from the most recent audited financial statements);

2. The pool�s net asset value per unit as of the close of the previous business 
day must be available from the CPO or from the broker marketing units of 
participation in the pool (and the availability of such information must be 
disclosed in the Disclosure Document and/or in the monthly Account 
Statement);

3. A paper copy of the most recent Annual Report must be provided to any 
prospective participant upon request;

4. Within twenty-one days following the purchase of a unit of participation 
in a Public Pool, the participant must be provided a copy of the Public Pool�s 
most recent Annual Report, free of charge. The Form 10-K Annual Report 
will be updated and filed in accordance with the requirements of SEC rules; 
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and

5. The Public Pool�s limited partnership agreement or other organizational 
document must provide for redemptions no less frequently than monthly

This letter is applicable to CPOs of Public Pools in connection with the operation of such 
Public Pools. Furthermore, this letter does not excuse any Public Pool CPO from 
compliance with any other applicable requirements contained in the Act or in the 
Commission's regulations issued thereunder, including all other provisions of Part 4. For 
example, such CPOs remain subject to the antifraud provisions of Section 4o of the Act9 
and to the reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the 
Commission�s regulations.

This letter is based upon the representations provided to us and is subject to compliance with the 
conditions set forth above. Any different, changed or omitted facts or circumstances might require 
us to reach a different conclusion. In this connection, we request that you notify us immediately in 
the event the operations or activities of any Public Pool CPO change in any way from those 
represented to us. If you have any questions concerning this correspondence, please contact me or 
Susan C. Ervin, the Division�s Chief Counsel, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

Andrea M. Corcoran

Director

CWC/cc

cc: Daniel A. Driscoll, National Futures Association

1 The Managed Futures Association is a not-for-profit trade organization representing managed futures 
industry professionals.

2 You request relief only for the CPOs of publicly offered pools that: (1) are distributing units of 
investment participation pursuant to an effective registration statement under the Securities Act of 1933 
(the �Securities Act�); (2) are subject to the periodic reporting requirements of the Securities Exchange 
Act of 1934 (the �Exchange Act�); and (3) satisfy the information delivery undertakings set forth in your 
letter.

3 Commodity pool securities offerings are generally ineligible for registration on SEC Form S-2 or Form 
S-3, each of which allows substantial incorporation by reference.
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4 In lieu of the most recent Account Statement, Rule 4.26(b) permits delivery of performance 
information for the pool current as of a date not more than sixty days prior to the Disclosure Document 
delivery date and covering the period since the most recent performance information contained in the 
Disclosure Document.

5 The Annual Report need not be distributed to pool participants and filed with the Commission until 
ninety days after the end of the pool�s fiscal year.

6 We understand that the monthly Account Statement is being filed with the SEC pursuant to Rule 424 
under the Securities Act.

7 You state that those CPOs of Public Pools whose prospectuses/Disclosure Documents do not already 
advise participants of the availability of the net asset value per unit will undertake to revise their 
documents accordingly at the next scheduled reprinting, and in the interim, to include a statement in the 
monthly Account Statements to the effect that this information is available from the marketing brokers 
or from the CPOs.

8 7 U.S.C. § 1 et seq. (1994).

9 7 U.S.C. § 6o (1994).
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