
U.S. COMMODITY FUTURES TRADING COMMISSION 
Three Lafayette Centre 

1155 21st Street, NW, Washington, DC 20581 
Telephone: (202) 418-5430 
Facsimile: (202) 418-5536 

DIVISION OF 
TRADING & MARKETS 

.,;l ,' 

March 21, 1997 

Re: Rule 4.7(a) -- Request for Confirmation of Previous Rule 
4. 7 (a) Relief and to Allow Additional Partners to be 
Treated as Qualified Eligible Participants 

Dear 

This is in response to your letter dated January 27, 1997, to 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity 
Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented by your 
letter dated February 14, 1997, and telephone conversations with 
Division staff. By your correspondence, you request that: (1) the 
Division confirm the applicability of the no-action position it 
previously took in connection with the filing by the "General 
Partner" of a Rule 4. 7 (a) 1 notice of claim of exemption for the 
"Pool", notwithstanding the presence in the Pool of certain non­
qualified eligible participant ("QEP") investors; and (2) the 
Division not recommend that the Commission commence enforcement 
action against the General Partner for failure to comply with Rule 
4. 7 (a) if the General Partner continues to allqw four additional 
non-QEP investors to remain invested in the Pool. 
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Commission rules referred to in this letter are found at 
17 C.F.R. Ch. I (1996). 

You also request that the Division confirm that it will not 
recommend that the Commission take enforcement action solely 
based upon the General Partner's failure to comply with Rule 
4.7(a) if the General Partner accepts future subscriptions in 
the Pool from non-QEP investors who qualify as "knowledgeable 
employees" of the Pool or an affiliate of the Pool as that 
term will be defined by the Securities and Exchange Commission 
("SEC") . The term "knowledgeable employees" appears in the 
National Securities Markets Improvement Act of 1996 (the 
"NSMIA") as part of an amendment to the Investment Company Act 
of 1940 that provides for broader relief from investment 
company regulation. On December 18, 1996, the SEC issued 
proposed rules that would define the term "knowledgeable 
employees". These rules are not final. (Indeed, the NSMIA 
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Based upon the representations made in your correspondence, we 
understand the pertinent facts to be as follows. The Pool has 
operated since October 1991 as a private investment fund. By 
letter dated December 29, 1994, the Division granted no action 
relief to the General Partner with respect to the General Partner's 
filing of a notice of claim for exemption pursuant to Rule 4.7(a) 
with respect to the Pool notwithstanding participation in the Pool 
of twelve non-QEP participants. Eleven of the twelve non-QEP 
participants were employees of the Pool (the "Non-QEP Pool 
Employees") who received interests in the Pool primarily through a 
deferred compensation program. 

Several subsequent developments have caused the General 
Partner to request that Division reaffirm the relief it granted in 
the December 29, 1994 letter. First, effective January 1, 1.996, 
the Non-QEP Pool Employees ceased being employed by the Pool and 
became employees of the "Management Company", a management company 
that ren¥ers services to the Pool at the direction of the General 
Partner. The Non-QEP Pool Employees have the same offices and the 
same responsibilities after the reorganization as they had held 
prior to the reorganization. The deferred compensation program was 
terminated and as a result five of the eleven Non-QEP Pool 
Employees are no longer investors in the Pool. Second, you, a non­
QEP employee of the Management Company, became a partner in the 
General Partner effective January 1, 1997 and, in connection 
therewith, became an investor in the Pool. Finally, three trusts 
that were initial investors in the Pool and were believed to be 
QEPs subsequently have been determ~ned not to be QEPs because the 
trustee of each trust is not a QEP. 

( ... continued) 
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will not become effective until April 9, 1997.) Accordingly, 
we decline to consider this request at this time. You may 
wish to consult with us after the SEC adopts final rules 
concerning the definition of "knowledgeable employees". 

The Management Company was established in order to serve both 
the Pool and "X", which commenced operations on March 1, 1.996. 

The trusts were funded by "A", a billionaire and prominent 
investor, for the benefit of his children. Each trust has a 
current investment in the Pool of approximately $4. 7 million, 
which represents less than twenty percent of the assets of each 
trust. Due to the size of the trusts and their relation to "A", 
the General Partner believed that the trusts met the QEP 
standard. However, while researching the QEP issue for another 
potential investor, the General Partner learned that a trust is 
not a QEP unless the trustee of the trust is a QEP. The General 
Partner immediately contacted the trustee an_g. __ \'1.9-S advised by the 
trustee that he does not satisfy the QEP criteria. 
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In light of the changes discussed above, you have asked that 
the Division confirm that the General Partner may rely upon the 
relief granted in its December 29, 1994 letter. In support of this 
request, with respect to the six remaining Non-QEP Pool Employees, 
you represent that they continue to have the same access to 
information since the January 1996 reorganization as they did when 
they were employed directly by the Pool. With respect to your 
investment in the Pool, you represent that you are an "accredited 
investor," as that term is defined in Regulation D under the 
Securities Act of 1933, and, for the past two and one-half years, 
have served as the general counsel for the Pool and Management 
Company. Finally, with respect to the three non-QEP trusts, you 
represent the following: (1) "A" was responsible for selecting the 
trustee of the trusts; and (2) the trustee is an attorney with more 
than twenty-five years of experience in advising clients in 
corporate, securities and investment matters. 

Based upon the foregoing, it appears that granting your 
request would not be contrary to the public interest and the 
purposes of Rule 4.7. Accordingly, the Division confirms that it 
will not recommend that the Commission take any enforcement action 
against the General Partner in connection with its operation of the 
Pool as an exempt pool pursuant to Rule 4.7(a) solely based upon 
the General Partner continuing to permit you, the six Non-QEP Pool 
Employees, and the three non-QEP trusts to remain investors in the 
Pool notwithstanding the non-QEP status of such investors. This 
relief is, however, subject to the condition that each non-QEP 
investor consents to being treated as a QEP. 

This letter does not excuse the General Partner from compli­
ance with any other applicable requirements contained in the Act or 
in the Commission's regulations issued thereunder. For example, it 
rema~ns subject to the antifraud provisions of Section 4Q of tl!e 
Act, to the reporting requirements for traders set forth in Parts 
15, 18 and 19 of the Commission's rules, and to all otherwise 
applicable provisions of Part 4. 

The position taken herein is based upon the representations 
made to us and is applicable to the General Partner only with 
respect to this Pool. Any different, changed or omitted facts or 
circumstances might require us to reach a different conclusion. In 
this regard, we request that you notify us immediately in the event 
that the activities or composition of the Pool or the General 
Partner differ in any respect from those as represented to us. 

Finally, this letter represents the position of the Division 
of Trading and Markets only. It does not necessarily reflect the 
views of the Commission or any other office or division of the 

5 The Act is found at 7 U.S.C. §§ 1 et seq. (1994). 
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Commission. If you have any questionb concerning this correspon­
dence, please contact me or Teresa Dondlinger Trissell, an attorney 
on my staff, at (202) 418-5450. 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


