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CFTC Letter No. 97-26

March 26, 1997
Division of Trading & Markets   

Re: Section 4m(1): Exemption from CTA Registration

Dear :

This is in response to your letter dated January 29, 1997 to the Division of Trading and Markets 
(the �Division�) of the Commodity Futures Trading Commission (the �Commission�), whereby you 
inquire as to whether you may claim an exemption from registration as a commodity trading 
advisor (�CTA�) pursuant to Section 4m(1) of the Commodity Exchange Act (the �Act�).1

Based on your letter, we understand the pertinent facts to be as follows. You intend to sell 
subscriptions to a fax service (the �Service�) entitled �A�, of which you are the sole designer. The 
Service will provide subscribers with buy and sell recommendations for Eurodollar futures and 
option contracts traded on �X�.

Section 4m(1) of the Act generally requires that a person who provides commodity interest trading 
advice to the public must register as a CTA. Section 4m(1) does, however, provide an exemption 
from registration as a CTA for a person who satisfies two conditions: (1) during the course of the 
preceding twelve months, he has not furnished commodity trading advice to more than fifteen 
persons; and (2) he does not hold himself out generally to the public as a CTA. The Division 
views �holding oneself out as a CTA� to include such conduct as promoting advisory services 
through mailings, directory listings, and stationery, or otherwise initiating contact with 
prospective clients.2 Thus, unless a CTA restricts his clients to family, friends, and existing 
business associates, a CTA generally will be viewed as holding himself out to the public as a CTA 
and would not be able to claim the exemption from registration in Section 4m(1). This is true 
whether or not the CTA is advising fifteen or fewer persons, since in order to qualify for the 
Section 4m(1) exemption, the CTA must satisfy both conditions.

Thus, if you plan to solicit clients other than immediate family members, friends, and business 
associates, you would be holding yourself out as a CTA and would be required to register as such 
prior to marketing the Service. You would also be required to comply with all other provisions of 
the Act and Commission�s regulations thereunder applicable to registered CTAs, including Section 
4b and Section 4o,3 the antifraud provisions of the Act, Part 4 of the Commission�s regulations 
applicable to CTAs, and the reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 18, and 19 of 

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/97letters/tm97-26.htm (1 of 2) [5/6/2010 7:34:52 PM]



97-26

the Commission�s regulations.

The advice provided herein is based upon the representations that you have made to us. Any 
different, changed or omitted facts or conditions might require us to reach a different conclusion. 
In this connection, we request that you notify us immediately in the event your activities change in 
any way from those as represented to us.

If you have any questions concerning this correspondence, please feel free to contact me or 
Monica S. Amparo, an attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

Susan C. Ervin

Chief Counsel

1 7 U.S.C. §6m(1) (1994).

2 Division of Trading and Markets Interpretative Letter 91-9, [1990-1992 Transfer Binder] Comm. Fut. 
L. Rep. (CCH) ¶ 25,189 (Dec. 30, 1991). We have enclosed a copy of this letter for your reference.

3 7 U.S.C. §§ 6b and 6o (1994).
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