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Dear Ms.: 

97-57 

This is in response to your letter dated June 12, 1997, to the Division of Trading and 
Markets ('Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"). By your 
letter, you request on behalf of "X": a registered commodity pool operator ("CPO"), that: ( 1) the 
Division permit "X", in connection with its serving as the general partner and CPO of the "Fund", 
to treat an officer of the Advisor, a registered commodity trading advisor ("CTA") and the Fund's 
CTA, as a qualified eligible participant ("QEP") as that term is defined in Rule 4.7(a); 1 and (2) 
"X" be granted relief from the ten percent investment limitation found in Rule 
4.7(a)(l)(ii)(B)(2)(xi) in connection with its operation of the Fund. 

Based upon the representations made in your letter, we understand the pertinent facts to 
be as follows. The Fund is operated pursuant to the criteria ofRule 4.7(a). 2 You request relief in 
order that "X" may allow "Y", a principal of the Advisor who does not qualify as a QEP, to invest 
in the Fund. "Y" serves as the Chief Financial Officer of the Advisor, Secretary and Treasurer of 
all five general partners of the Advisor and Chief Financial Officer of "Z", a securities broker:. 
dealer. He formerly served as Vice President - Finance for a publicly traded company and as a 
financial consultant. "Y" holds an L.L.B. degree and he is a certified public accountant. In support 
of your request, you state that "Y" consents to being treated as a QEP and that he has access to 
all information pertinent to an investment in the Fund. 

Based upon the foregoing representations and consistent with our prior practice in this 
area, 3 it appears that granting the r~quested relief would not be contrary to the public interest or 

1 Commission rules referred to in this letter are found at 17 C.P.R. Ch. I. (1996). 

2 Pursuant to a Notice of Claim for Exemption under Rule 4.7(a) filed January 16, 1996, interests 
in the Fund may be sold only to QEPs. 

3 See, M.,., CFTC Interpretative Letter No. 97-17, [Current Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) ~ 27,009 (March 21, 1997). 
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the purpose of Rule 4.7(a). Accordingly, the Division will not recommend that the Commission 
take any enforcement action against "X11 based solely upon: (1) its operation of the Fund as an 
exempt pool pursuant to the claim of exemption filed under Rule 4.7(a) notwithstanding 
participation in the Fund by "Y"; or (2) its investment of more than ten percent of the fair market 
value of the Fund's assets in Rule 4.7(a) exempt pools. In addition, the Division will not 
recommend the Commission take any enforcement action against the CPO of any Rule 4.7(a) 
exempt pool in which the Fund is or becomes a participant based solely upon the Fund's 
investment of more than ten percent of the fair market value of its assets in the Rule 4.7(a) 
exempt pool. 

We note that this letter relieves "X" solely from compliance with certain requirements of 
Rule 4.7(a) and does not excuse it from compliance with any otherwise applicable requirements of 
the Commodity Exchange Act4 C1Act") or the Commission's regulations issued thereunder. For 
example, it remains subject to the antifraud provisions of Section 4Q of the Act, 5 the reporting 
requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the regulations and to all otherwise 
applicable provisions ofPart 4. Moreover, this letter is applicable to "X" solely in connection with 
its operation of the Fund. 

The relief granted by this letter is based upon the representations that you have made to us 
and is strictly limited to those representations. Any different, changed or omitted facts or 
conditions might require us to reach a different conclusion. In this regard, we request that you 
notifY us immediately in the event the operations or activities of "X" or the Fund, including the 
composition of the Fund's investors, change in any way from those represented to us. Further, 
this letter represents the position of the Division only. It does not necessarily represent the views 
of the Commission or of any other office or· division of the Commission. If you have any questions 
concerning this correspondence, please contact me or Barbara Stern Gold, Assistant Chief 
Counsel, at 202-418-5450. 

4 The Act is found at 7 U.S.C. §§ 1 et seq. (1994). 

5 7 U.S.C. § 6Q (1994). 

Very truly yours, 

Susan C. Ervin 
Chief Counsel 


