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CFTC Letter No. 97-60

July 1, 1997
Division of Trading & Markets   

Re: Request for Relief from CPO Registration Requirement of Section 4m(1) of the Act; 
Request for Relief from the QEP Criteria of Rule 4.7(a)

Dear :

This is in response to your letter dated May 22, 1997 to the Division of Trading and Markets 
("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented 
by your facsimile dated June 18, 1997 and by telephone conversations with Division staff. By 
your correspondence, you request that the Division not recommend that the Commission take any 
enforcement action against: (1) "N" for failure to comply with the commodity pool operator 
("CPO") registration requirements of Section 4m(1) of the Commodity Exchange Act ("Act")1 in 
connection with serving as the sole general partner of Fund I and Fund II, both of which are 
organized and operated in the United States ("U.S.") and for which relief has been claimed 
pursuant to Rule 4.7(a)2; and (2) "O", a registered commodity pool operator, for failure to comply 
with the "qualified eligible participant" ("QEP") criteria of Rule 4.7(a) in connection with serving 
as the CPO of Fund I, Fund II, and Fund III, which is not organized and operated in the U.S.

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the relevant 
facts to be as follows. "O" will serve as the commodity trading advisor ("CTA") to Funds 
I and II, each of which is a Delaware limited partnership, and you request that it also be 
deemed to be the CPO of these funds. "O" also will serve as the CTA to Fund III, a 
Cayman Islands company, which will be operated as a Rule 4.7(a) exempt pool.3 "P" and 
"Q" (the "Directors"), each of whom is a U.S. resident, will serve as members of the board 
of directors of Fund III.4 These Directors comprise a minority of the members of the 
board of directors of Fund III.5 "P" and "Q" are listed as principals of "O". In addition, "P" 
is registered as an associated person ("AP") of "O". Funds I, II and III invest in a variety 
of securities and other financial instruments issued by U.S. and foreign issuers and they 
may trade commodity interests. The current minimum investment for Funds I, II and III is 
$1,000,000, 5,000,000, and $1,000,000, respectively, subject to the discretion of each 
Fund's general partner or board of directors.6

Since "N" will be serving as the general partner of Funds I and II, it would, absent relief, be 
required to be registered as a CPO in connection with its operation of each such fund.7 You 
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propose that with respect to Funds I and II, "O" be considered to be these funds' CPO, 
notwithstanding that "N" is the general partner of these funds. In support of this request, you 
represent that (1) "O" is registered as a CPO; (2) "O" and "N" are affiliated companies in that over 
96% of the ownership interest in "O" is held by persons who also hold 98% of the ownership 
interest in "N";8 (3) the holders of a majority of the ownership interest in "N" will be either 
registered as an AP or listed as a principal of "O" in that "P" is and will remain registered as an 
AP of "O" and "P" and "Q" are and will remain listed as principals of "O"; and (4) "N" will not 
engage in any activity that could subject it to regulation as a CPO other than serving as a general 
partner of Funds I and II.9 You have enclosed with your letter a signed acknowledgment, dated 
May 22, 1997, whereby "O" and "N" agree to be jointly and severally liable with each other for 
any violations of the Act and Commission regulations thereunder applicable to CPOs in 
connection with the operation of Funds I, II and III.10

Based upon the foregoing, the Division will not recommend that the Commission take any 
enforcement action against "N" solely on the basis of its failure to register as a CPO pursuant to 
Section 4m(1) of the Act in connection with its serving as the general partner of Funds I and II. 
This position is, however, subject to the following conditions: (1) "O" will serve as the CPO of 
Funds I and II and will remain registered as a CPO; and (2) "N" will not exercise discretion, 
supervision, or control over or participate in: (i) the solicitation, acceptance or receipt of funds or 
property to be used for purchasing interests in Funds I and II11 or (ii) the investment, use or other 
disposition of funds or property of Funds I and II.

As noted above, "O" also seeks relief from the QEP criteria of Rule 4.7(a) with respect to 
investments in Funds I, II and III by six proposed investors who constitute the Non-QEPs. With 
regard to five of the Non-QEPs, by letters dated May 5, 1995 and June 14, 1996, the Division 
granted no-action relief from compliance with the QEP criteria of Rule 4.7(a) to "O" such that 
these five Non-QEPs could invest in the funds described in those letters.12 In support of the 
instant request that these six Non-QEPs be permitted to invest in Funds I, II and III, you represent 
that there have been no material changes with respect to the representations concerning these Non-
QEPs made in your correspondence and as stated in our May 5, 1995 and June 14, 1996 letters, 
which are hereby incorporated by reference.

The sixth person for whom you seek QEP treatment is "X", who has been a Vice President of "O" 
since June 1996. "X" is in charge of financial due diligence functions with respect to new and 
existing investments of the various funds managed or advised by "O". "X" also monitors the 
financial performance and progress of such investments. From January 1995 to June 1996, "X" 
was employed by �G� as an analyst in its financial institutions group; from January 1993 to 
December 1994, "X" was employed by "Y" as a senior financial analyst in the investment banking 
division; and from August 1988 to December 1992, "X" was employed by "Z" as an audit 
manager. "X" has a B.S. in accounting and is a certified public accountant. You represent that 
although "X" is not an accredited investor, "his level of sophistication and responsibility vis-à-vis 
the Funds allow him to be a suitable investor in the Funds."
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Based upon the foregoing, the Division will not recommend that the Commission take any 
enforcement action against "O" for its failure to comply with the QEP criteria of Rule 4.7(a) based 
solely upon its admission of the five Non-QEPs referred to in the Division's letters of May 5, 1995 
and June 14, 1996 and "X" into Funds I, II and III. This position is, however, subject to the 
conditions that each Non-QEP: (1) consents in writing to being treated as a QEP for the purpose of 
investing in Funds I, II and III; and (2) has immediate access to the trading and other records of 
Funds I, II and III in which he seeks to invest.

This letter is based on the representations made in your correspondence and is subject to 
compliance with the conditions set forth above. Any different, changed or omitted facts or 
circumstances, for example, the creation of additional funds,13 might require us to reach a 
different conclusion. In this regard, we ask that you notify the Division immediately in the event 
the operations or activities of "N", "O", the Directors, or Funds I, II and III change in any way 
from those as represented to the Division.

We note that this letter is applicable to "O" and "N" solely in connection with the operation of 
Funds I, II and III. It does not excuse "O" or "N" from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Act or in the Commission's regulations issued thereunder. For 
example, each remains subject to the antifraud provisions of Section 4o of the Act,14 to the 
reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations 
and to all other applicable provisions of Part 4. We note that the pool operator must provide 
material disclosures, including fee information, with respect to offerings pursuant to Rule 4.7(a).

This letter represents the views of this Division only and does not necessarily represent the views 
of the Commission or of any other office or division of the Commission. If you have any 
questions concerning this correspondence, please contact me or Monica S. Amparo, an attorney on 
my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

Susan C. Ervin

Chief Counsel

1  7 U.S.C. §6m(1) (1994).

2  "O" filed Notices of Claim for Exemption pursuant to Rule 4.7(a) on behalf of Fund I and Fund II, 
which were effective April 14, 1997 and May 12, 1997, respectively. Commission rules referred to 
herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1996).

3  "O" filed a Notice of Claim for Exemption pursuant to Rule 4.7(a) on behalf of Fund III, which was 
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effective May 27, 1997. Fund III will have as participants persons who are not "U.S. persons," as that 
term is defined in Rule 4.7(a), tax-exempt U.S. persons who are QEPs under Rule 4.7(a), and certain 
Non-QEPs as described below in this letter ("Non-QEPs"). You explain that there is a tax advantage for 
U.S. tax-exempt investors to invest through an offshore corporate vehicle, such as Fund III, because 
such investors are not required to recognize "unrelated business taxable income" from investments in 
offshore corporate vehicles. The Division takes no position concerning the validity or effect of the 
structures described under U.S. internal revenue laws or any other legal requirements other than those 
specifically addressed herein. Further, the Division notes that the CPO of a pool operated pursuant to 
Rule 4.7(a) remains subject to the requirement in Rule 4.24(w) to "disclose all material information" and 
to statutory and regulatory antifraud prohibitions.

4  It does not appear necessary for the Directors to request CPO registration relief in connection with 
Fund III inasmuch as: (1) they are listed as principals of "O"; and (2) the only U.S. persons who may 
invest in Fund III are U.S. tax-exempt entities who satisfy the eligibility criteria of Rule 4.7(a) and the 
Non-QEPs, who are either principals of "O" or its affiliate, "R". See CFTC Interpretative Letter No. 92-
3, [1992-1994 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) ¶ 25,221 (Feb. 3, 1992) and CFTC 
Interpretative Letter No. 94-65, [1992-1994 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) ¶ 26,154 (June 
22, 1994) (CPO registration relief for Board of Directors of a Rule 4.7(a) offshore fund which included 
certain tax-exempt U.S. persons meeting the eligibility criteria of Rule 4.7(a)).

5  The majority of the members of the board of directors of Fund III are non-U.S. citizens and residents 
who are unaffiliated with "N", "O" or any of their affiliates.

6  However, this amount may be waived for the Non-QEPs described below.

7 See, e.g., CFTC Staff Interpretative Letter No. 75-16, [1975-77 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) ¶20,104 (October 15, 1975).

8  Specifically, the ownership of these firms is as follows. "P" and "Q" each owns a 48.05% interest, and 
"S" owns a 3.9% interest, in "O". "P" and "Q" each owns a 49% interest, and other employees of "N" 
own a 2% interest, in "N".

9  You have explained that the Directors are authorized to, and from time to time do, allocate their 
profits from "N" to other persons employed by "N" or an affiliated company. Such allocation does not 
affect the ownership of the firm as stated in note 8, above.

10  Although Fund III is included in the above-referenced acknowledgment, we note that "N"'s sole role 
with regard to Fund III is that of investment manager. You represent that pursuant to the organizational 
documents, "N" has delegated this responsibility to "O".

11  Thus, in the event that "P" seeks to engage in such activity, he must do so in his capacity as an AP of 
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"O". You have also explained that in furtherance of compliance with federal and state law (e.g., 
Delaware law), the general partners of a limited partnership (i.e., "N" with respect to Funds I and II) 
must exercise discretion, supervision and control over, and must participate in, the admission of new 
limited partners, to the extent of confirming their qualifications as accredited investors and having 
authority to refuse to accept any person as a limited partner. Compliance with the foregoing federal and 
state law provisions will not be deemed to be in conflict with condition (2).

12  These Non-QEPs are: "T", "U", "S", "V", and "W".

13  You have indicated in your correspondence that "N" may serve as the general partner and/or 
investment manager for other funds which may be formed in the future. However, in general, 
Commission staff letters consider only the specific matters presented and, accordingly, this letter is 
limited to the three funds identified above. You should consult the Division for further guidance at the 
time that the creation of additional funds is contemplated.

14  7 U.S.C. §6o (1994).

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/97letters/tm97-60.htm (5 of 5) [5/6/2010 7:36:32 PM]


	Local Disk
	97-60


