
97-80

CFTC Letter No. 97-80

September 10, 1997
Division of Trading & Markets   

Re: Section 1a(5) of the Act: Whether an FCM Must Register as a CTA

Dear :

This is in response to your letter dated August 18, 1997 to the Division of Trading and Markets 
("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented 
by telephone conversations with Division staff. By your correspondence, you inquire about 
whether �X�, a registered futures commission merchant ("FCM"), is required to register as a 

commodity trading advisor ("CTA") if it solicits and manages retail customer accounts.
1

Section 1a(5) of the Commodity Exchange Act ("Act")2 provides a statutory exclusion from the 
CTA definition for certain categories of persons, such as banks, publishers, teachers, and FCMs, 
who provide commodity interest advice in a manner "solely incidental" to the conduct of their 
business or profession.3 As a general rule, the Commission has not required an FCM which 
manages a customer's commodity interest account to register as a CTA so long as the firm is 
acting as an FCM with respect to the account, i.e., carrying the account on its books and accepting 
customer funds in connection with commodity interest transactions.4 However, if a registered 
FCM were not acting as an FCM with respect to an account it was advising or managing, the 
statutory exclusion from the CTA definition based on "solely incidental" conduct may not apply.

We trust that the foregoing information will be helpful. If you have any further questions, please 
contact me or Monica S. Amparo, an attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

Susan C. Ervin

Acting Director

1 You have advised Division staff that such retail customers will consist solely of natural persons.

2 7 U.S.C. § 1a(5) (1994).
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3 In construing the term "solely incidental," the Division has said that the term is not "meant to denote a 
numerical standard" but rather, "must be construed in the context of the business concerned and the 
factual situation in which the services are rendered." The Division noted, by way of example, that a 
planned or periodic expression of views as to the advisability of trading commodity futures by a futures 
commission merchant may be solely incidental to its business, while the same advice rendered by a 
publisher or bank may not. CFTC Interpretative Letter No. 76-1, [1975-1977 Transfer Binder] Comm. 
Fut. L. Rep. (CCH) ¶ 20,135 at 20,907 (Feb. 26, 1976).

4 See, e.g., CFTC Interpretative Letter No. 77-13, [1977-1980 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) ¶ 20,476 (Sept. 1, 1977) wherein the Commission's Office of the General Counsel stated that it 
would not recommend any enforcement action to the Commission if a company, registered as both an 
FCM and CTA, instituted a managed account program and contemporaneously withdrew its CTA 
registration.
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