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CFTC Letter No. 97-95

September 17, 1997
Division of Trading & Markets   

Re: Request to Treat Employee Partnership as a QEP under Rule 4.7(a), for Relief 
from the Ten Percent Limitation of Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi), and for Relief from 
Providing Quarterly Reports;

Request to Treat Employee Partnership as a QEC under Rule 4.7(b) Where Not All 
Participants are QEPs

Dear :

This is in response to your letter dated August 12, 1997, to the Division of Trading and Markets 
(�Division�) of the Commodity Futures Trading Commission (�Commission�), as supplemented by 
telephone conversations with Division staff. By your correspondence, you request on behalf of �Y�, a 
registered commodity pool operator (�CPO�), that the Division not recommend that the Commission 
take any enforcement action against (1) �Y� if it claims relief from Rule 4.7(a) with respect to the 
operation of the "Fund" notwithstanding participation in the Fund of certain persons which are not 
"qualified eligible participants" ("QEPs") as defined in Rule 4.7(a); (2) �Y� if it does not comply with 
the restriction in Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi)(the "Ten Percent Limitation") on the amount of Fund 
assets that may be invested in pools for which the CPOs thereof have claimed relief pursuant to Rule 
4.7(a)1 (the "Rule 4.7(a) Exempt Pools"); and (3) the CPOs of the Rule 4.7(a) Exempt Pools in 
which the Fund becomes a participant (the "Investee Pools") if the CPOs thereof do not comply with 
the Ten Percent Limitation with respect to the Fund's participation in their pools; and (4) �Y� if it does 
not comply with the requirement in Rule 4.7(a)(2)(ii) to provide quarterly reports to Fund 
participants. You also request that �Y� or an affiliated, registered CPO be able to claim all of the 
aforementioned relief in connection with future funds for which it or the affiliated, registered CPO 
will serve as the CPO and for which the same category of investors, as further described herein, 
would be eligible to participate.

In addition, you request on behalf of �Z�,2 a registered commodity trading advisor ("CTA"), or other 
CTAs retained to trade Fund assets, that the Division not recommend that the Commission take any 
enforcement action against �Z� or the other CTAs if they treat the Fund as a "qualified eligible 
client" ("QEC") as defined in Rule 4.7(b). The Fund, �Y� and �Z� are affiliated with �V�.3

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the pertinent facts to be 
as follows. The Fund will be operated as an employees' investment pool and will be either organized 
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as a limited partnership or limited liability company. The purpose of the Fund is to reward and retain 
key personnel of �U� and to attract talented professionals to the firm. The Fund, when formed, will 
have total assets in excess of $5,000,000 and will not be formed for the specific purpose of investing 
in Rule 4.7(a) Exempt Pools. The Fund will generally be operated as a "fund of funds" and will 
invest primarily in other commodity pools and/or hedge funds. Certain of the pools in which the 
Fund may invest are expected to be Rule 4.7(a) Exempt Pools, which may be operated by �V� affiliates 
or by non-affiliates.

The Fund will not charge its participants any fees, although fees charged to the Fund by the operators 
of the Investee Pools and other funds in which the Fund may invest will be paid by the Fund and, 
accordingly, borne by Fund participants on a pro rata basis. A small percentage of the Fund's assets 
may be allocated to the direct trading of futures contracts or options on such contracts, which will be 
managed by �Z� or another CTA retained by the Fund. The Fund will consist of capital from two 
sources: �U� proprietary capital and the voluntary contributions of certain managing directors and 
limited partners of �U� who will be participants in the Fund, the "LP/MDs." Each LP/MD is an 
"accredited investor" as that term is defined in Regulation D under the Securities Act of 1933, 
although all LP/MDs are not necessarily QEPs.

.   .   .    .

The LP/MDs, which are the Other Individual Limited Partners and the Managing Directors, comprise 
the persons who are eligible to participate in the Fund. The LP/MDs are highly sophisticated 
professionals. For fiscal year 1996, the Managing Directors who are not Participating Limited 
Partners earned over �A� in compensation, including salary and bonus, with an average annual 
compensation in excess of �B�. The LP/MDs who are Participating Limited Partners or Other 
Individual Limited Partners share in the profits or losses of the �U� business or receive a fixed return 
on their capital invested in �V�.

Participation in the Fund will not be offered to any other persons, including members of the general 
public. Each LP/MD who invests in the Fund will receive a detailed offering memorandum which 
will describe, among other things, the types of investments that can be made by the Fund, including 
investments in other trading vehicles, and the risks associated therewith. Each participant will also 
receive an annual report regarding the operations and assets of the Fund and that contains financial 
statements audited by certified public accountants.

You further represent that �Y� will undertake to: (1) obtain from each LP/MD investor in the Pool 
written confirmation of such investor's understanding that the Fund will be operated pursuant to 
relief granted by the Division, including relief from the Ten Percent Limitation; (2) obtain from each 
LP/MD investor in the Fund written confirmation of such investor's understanding of the risks 
inherent in investing in the Fund; and (3) obtain from each LP/MD investor who is not a QEP prior 
written consent to be treated as a QEP.
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Absent the requested relief, �Y� will not be able to treat the Fund as a QEP because although the Fund 
has assets in excess of $5 million, it wishes to invest more than ten percent of its assets in Investee 
Pools, and not all participants in the Fund will be QEPs. Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi) provides that 
unless all of the participants in a collective trading vehicle, such as the Fund, are themselves QEPs, 
the collective trading vehicle cannot commit more than ten percent of the fair market value of its 
assets to purchase interests in Rule 4.7(a) Exempt Pools. Further, absent the requested relief, the 
CPO of any Rule 4.7(a) Exempt Pool could not accept more than ten percent of the Fund's assets as 
an investment in its pool.

Absent the requested relief, �Z� or other CTAs retained by the Fund would not be able to treat the 
Fund as a QEC because not all its participants are QEPs. In support of your request, you represent 
that the LP/MDs are sophisticated investors, will have ready access to information regarding the 
Pool's operation and investments, and will be provided with a detailed offering memorandum.

Based upon your representations, it appears that granting the requested relief would not be contrary 
to the public interest or the purpose of Rule 4.7(a). Accordingly, the Division will not recommend 
that the Commission take any enforcement action under Rule 4.7(a) against: (1) �Y� solely on the basis 
that it operates the Fund pursuant to Rule 4.7(a) notwithstanding that not all participants in the Fund 
will be QEPs; (2) �Y� if it does not comply with the Ten Percent Limitation on the amount of Fund 
assets that may be invested in Investee Pools (3) the CPO of any Investee Pool based upon the Fund's 
investment of more than ten percent of its assets in that Investee Pool; and (4) �Y� if it does not 
provide quarterly reports to Fund participants as is otherwise required by Rule 4.7(a)(2)(ii). �Y� or an 
affiliated, registered CPO may also claim all the aforementioned relief in connection with future 
funds for which it will serve as the CPO and for which the same category of investors will be able to 
participate. In addition, the Division will not recommend that the Commission take any enforcement 
action under Rule 4.7(b) against �Z� or other CTAs retained by the Fund if they treat the Fund as a 
QEC as defined in Rule 4.7(b).

This letter is based upon the representations made in your correspondence. Any different, changed, 
or omitted facts or circumstances might require us to reach a different conclusion. In this regard, we 
request that you notify us immediately in the event that the operations or activities of �Y�, �Z�, the CTAs 
retained by the Fund, or the Fund itself, including the composition of its investors, change in any 
way from those represented to us.

The relief granted by this letter relieves �Y�, �Z�, and other CTAs retained by the Fund solely from 
certain requirements of Rule 4.7 in connection with the operation and advisement of the Fund, 
respectively, and does not excuse them from compliance with any other applicable requirements 
contained in the Commodity Exchange Act (the �Act�) or in the Commission�s regulations issued 
thereunder. For example, �Y�, �Z�, and the other CTAs retained by the Fund remain subject to the 
antifraud provisions of Section 4o of the Act,4 to the reporting requirements for traders set forth in 
Parts 15, 18 and 19 of the Commission�s regulations, and to all other applicable provisions of Part 4.
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This letter represents the positions of this Division only and does not necessarily represent the views 
of the Commission or any other office or division of the Commission. If you have any questions 
concerning this correspondence, please contact me or Monica S. Amparo, an attorney on my staff, at 
(202) 418-5450.

Very truly yours,

Susan C. Ervin

Acting 
Director

1 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1997).

2 Commission records indicate that �W�, which is registered under the Commodity Exchange Act as a futures 
commission merchant, CPO and CTA, does business as �Z�.

3 Footnote redacted.

4 7 U.S.C. § 6o (1994).
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