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CFTC Letter No. 98-17

March 12, 1998
Division of Trading & Markets    

Re:  Rule 166.4 -- No-Action or Exemptive Relief from Listing a Branch 
Office

Dear :

This is in response to your letter dated January 22, 1998, to the Division of Trading and Markets 
("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented 
by telephone conversations with Division staff, in which you request, on behalf of registered 
commodity trading advisor ("CTA"), "X", relief from the branch office requirements of Rule 
166.4.1 Specifically, you request that the Division grant relief from the requirement that "X" list 
the home workplace of an associated person ("AP"), "A", as a branch office.

"X's" main office is located in Michigan. "A" is a principal of "X" who works full-time from his 
home in Nevada. "X" utilizes computerized trading systems to trade discretionary accounts. These 
systems use trading models developed, in large part, by "A". "A" monitors the performance of 
"X's" current computer trading models, refines those models and researches and develops new 
models.

You represent that "A" does not solicit customer accounts, open customer accounts, participate in 
the implementation of "X's" discretionary trading system or place orders for execution from his 
home. You further represent that "A" is registered as an AP solely for the following reasons: 1) to 
permit "A" to assume responsibility for trading "X's" discretionary accounts in the event that "X's" 
other principals, "B" and "C", become incapacitated; 2) to permit "A" to respond to requests for 
instructions on how to open discretionary trading accounts and for information on the performance 
of "X's" trading systems in the event such inquiries arise while "A" is conducting seminars, or 
being interviewed by the media; and 3) to permit "A" to respond to customer inquiries regarding 
the mechanics of "X's" computer trading systems or the trading models developed by "A".2

Commission Rule 166.4 provides that "[e]ach branch office of each Commission registrant must 
use the name of the firm of which it is a branch for all purposes, and must hold itself out to the 
public under such name . . . ." The Commission explicitly stated when enacting this provision that 
"an associated person must be situated in either the home office or designated branch office of the 
registrant and that each such office must have either a branch office manager or designated 
supervisor."3
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You contend that the activities taking place at "A's" home do not warrant listing that location as a 
branch office. However, it is "A's" status as a registered AP that is the controlling factor in 
determining the applicability of the branch office requirement to his Nevada home, not the nature 
of the business activities he conducts there. As several Commission cases have held, if a person or 
entity is registered in a particular capacity, they are permitted to perform all functions permitted 
under registration. Even though a registrant may not be performing those functions at a particular 
point in time, the registrant could do so without further notice to the Commission, and the 
Commission therefore requires adherence to the statutory provisions, as well as the rules and 
orders thereunder, applicable to such a registrant.

In re Premex, Inc. dealt with the issue of whether a futures commission merchant ("FCM") was 
required to meet the FCM capital requirements despite its claim that it never traded futures 
contracts.4 The Commission stated that it was the firm's status as a registered FCM that was 
controlling for purposes of determining whether the capital requirements applied, not the fact that 
it did not trade futures contracts. The Commission noted:

[T]he fact that Premex to date elected to refrain from trading in futures contracts has little, 
if any relevance to the purposes of section 4f(2) [of the Commodity Exchange Act] and 
regulation 1.17. Rather, we regard Premex's status as a registered FCM, not the present 
nature of its business activities, as the controlling factor in determining the applicability of 
the net capital requirements. Contrary to respondents' apparent view, it is not actual 
trading in futures that triggers an FCM's obligation[s] . . . .5

Similarly, in In re New York Currency Research Corporation,6 the Commission held that "once an 
entity elects to register with the Commission, it is subject to both the rights and responsibilities 
that stem from its status as a registrant" and, therefore, an entity registered as a CTA and as a 
CPO, even if it was not proven to be operating in either capacity, was obligated to comply with 
the Commission's recordkeeping requirements.7

It is respondent's status as a registrant that governs the applicability of the bookkeeping 
requirements (citation omitted). It is irrelevant whether respondent is currently engaging 
in any CPO and CTA activities. When New York Currency elected to register with the 
Commission, it agreed to comply with the obligations that such registration imposed in 
exchange for the right to hold itself out as a CPO and CTA. Having received the benefits 
that registration provides, respondent cannot now avoid its responsibilities under the Act. 
When New York Currency registered as a CTA, the public had the right to expect that it 
was complying with the recordkeeping and inspection obligations that accompany the 
statute.8

As these decisions demonstrate, one cannot have the imprimatur of registration under the 
Act without fulfilling the duties attendant to such registration. Moreover, notwithstanding 

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/98letters/tm98-17.htm (2 of 4) [5/6/2010 7:30:24 PM]



98-17

your assertions that "A" need not actually be registered as an AP of "X", it is not clear his 
activities as you describe them do not necessitate registration.9

In summary, associated persons must be situated in either the main office or a designated branch 
office of the CTA with whom they are associated. "A" is registered as an AP and is engaged in 
activities in his Nevada home that are within the scope of his employment. "A's" status as a 
registered AP is the controlling factor in determining the applicability of the branch office 
requirement to his Nevada home, not the nature of the business activities he currently conducts 
there. Accordingly, the Division has determined that "A's" home must be registered as a branch 
office.

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Jocelyn B. Barone, an 
attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

I. Michael Greenberger

Director

1 Commission rules referred to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. I (1997).

2 Section 4k(3) of the Commodity Exchange Act (the "Act") requires anyone associated with a CTA "as 
a partner, officer, employee, consultant, or agent (or any person occupying a similar status or performing 
similar functions), in any capacity which involves (i) the solicitation of a client's or prospective client's 
discretionary account or (ii) the supervision of any person or persons so engaged" to be registered with 
the Commission as an associated person of the CTA. 7 U.S.C. § 6k(3) (1994). Due to "A's" extensive 
role in the development of "X's" trading models, "X" refers inquiries regarding its trading models and 
systems directly to "A" at his home. The scope of these conversations and "A's" discussions during 
seminars and interviews may extend beyond the technical aspects of "X's" trading models to inquiries 
regarding discretionary accounts.

3 48 Fed. Reg. 35248 at 35252-53 (August 3, 1983) (footnote omitted) (emphasis in original).

See also Park v. Balfour Maclaine Futures, Inc., [1990-1992 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. 
(CCH) ¶ 25, 045 (Initial Decision April 26, 1991) (a registrant did not list an AP's home as a branch 
office when he worked out of his home while recuperating from back surgery, and no one from the AP's 
employer ever went to the AP's home to inspect the procedures being utilized or to determine whether 
the AP was in compliance with federal and exchange rules; the CEO of the AP's employer was held to 
have failed properly to supervise the AP's actions and to be liable vicariously for the AP's acts), aff'd by 
Park v. Haynes, CFTC Docket No. 90-R149 (May 26, 1992) (Order of Affirmance).
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4 In re Premex, Inc., [1982-1984 Transfer Binder] Comm. Fut. L. Rep. (CCH) ¶ 21,992 (Feb. 1, 1984), 
aff'd, 785 F. 2d 1403 (9th Cir. 1986).

5 Id. at (CCH) p. 28,355, 785 F.2d at 1406 n.7.

6 In re New York Currency Research Corporation, CFTC Docket No. 98-3 (February 6, 1998) (Opinion 
and Order).

7 Id. at 11.

8 Id. at 10 (emphasis in original).

9 In any event, "A" is registered and, given the reasoning outlined above, there is no need to address this 
issue to resolve your request.
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