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CFTC Letter No. 98-28

March 31, 1998
Division of Trading & Markets    

Re: Rule 4.7(a); -- Request for Confirmation of Exemptive Relief from the 
Ten Percent Limitation on Investments in Exempt Pools by New General 
Partner and for Continuation of Relief Notwithstanding the Admission of 
Additional Limited Partners

Dear :

This is in response to your letter dated January 5, 1998 to the Division of Trading and Markets 
("Division") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commission"), as supplemented 
by your letter dated February 25, 1998 and telephone conversations with Division staff. By your 
correspondence, you request confirmation that the exemptive relief from the ten percent 
investment limitation of Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi)1 that the Division previously granted to the 
"Corporation", the general partner and commodity pool operator ("CPO") of the "Partnership", 
may be claimed by "S" upon "S" becoming the general partner and CPO of the Partnership. You 
also request confirmation of this relief if an additional limited partner, a qualified eligible 
participant ("QEP"), becomes a participant in the Partnership.

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the facts to be as 
follows. The Corporation is engaged in the "B" business and is closely held and owned 
exclusively by members of the "A" family. It has a net worth in excess of $70 million and serves 
as the general partner and CPO of the Partnership. The Partnership, in turn, was formed by the 
Corporation on ________, to serve as an investment vehicle exclusively for members of the "A" 
family and certain executive officers and directors of the Corporation. Participation in the 
Partnership has been made available to those family members, officers and directors that qualify 
as accredited investors as that term is defined in Regulation D under the Securities Act of 1933. 
As of February 25, 1998, the Partnership had in excess of $64 million in assets. The Corporation 
operates the Partnership pursuant to a Claim of Exemption from CPO registration under Rule 4.13
(a)(1)2

On July 20, 1994, the Division granted relief to the Corporation to permit the Partnership, a QEP 
that meets the criteria of Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi), to invest more than ten percent of its assets in 
Rule 4.7 exempt pools notwithstanding the fact that not all of the participants in the Partnership 
are QEPs. The relief was based upon representations that: (1) with the exception of the 
Corporation's executive vice president, who was responsible for managing the Partnership on 
behalf of the Corporation, each limited partner of the Partnership was a member of the "A" family; 
(2) each participant in the Partnership had extensive investment experience; (3) all but one of the 
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participants had a net worth of approximately $2 million; (4) each participant had an investment 
portfolio of at least $1,575,000, including the shares of the Corporation; (5) each participant 
consented to the waiver of the ten percent limitation; and (6) any Rule 4.7 exempt pool in which 
the Partnership invested would devote most of its assets to securities trading, in a manner 
consistent with Rule 4.12(b), such that its commodity interest trading would be incidental to its 
securities trading.

The Corporation is now seeking to transfer its interest in the Partnership to "S" and "T", two 
newly-formed entities that will be wholly-owned by the Corporation, and to admit "U" as a limited 
partner in the Partnership. Upon that transfer, "S" will become the general partner and CPO of the 
Partnership and will claim exemption from CPO registration under Rule 4.13(a)(1).3 "S" also will 
have assets in excess of $5 million. "T", which will be a limited partner in the Partnership, will 
have assets in excess of $50 million. Thus, both "S" and "T", who will be managed by an officer 
of the Corporation, will be QEPs. "U", the entity the Corporation seeks to admit as a new limited 
partner, will be owned by the Corporation and three dynasty trusts established by members of the 
"A" family, each with $1 million in assets. It will have assets in excess of $10 million and will 
invest $3 million in the Partnership. In addition, "U" is being formed to hold certain operating 
assets of the Corporation and not for the specific purpose of investing in the Partnership.

In support of your request, you assert that the Corporation's transfer of its interest in the 
Partnership to "S" and "T" should have no detrimental effect on the Partnership or any of its 
existing limited partners. You represent that "S" and "T" both qualify as QEPs under Rule 4.7(a)(1)
(ii)(D) in that they are both owned exclusively by the Corporation, an entity that itself qualifies as 
a QEP under Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi). You also assert that since "U" is a QEP, its admission to 
the Partnership should not jeopardize the relief previously granted by the Division to the 
Corporation. "U" qualifies as a QEP under Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(viii) by virtue of the fact that it 
will own securities of unaffiliated issuers with an aggregate market value of at least $2 million and 
will be a corporation with total assets in excess of $5 million not formed for the specific purpose 
of participating in the exempt pool.4

Based upon the foregoing, it appears that your request would not be contrary to the public interest 
or the purposes of Rule 4.7(a). Accordingly, by the authority delegated to it under Rule 140.93(a)
(1), the Division confirms that "S" may claim the exemption from the ten percent investment 
limitation of Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi) that previously had been granted to the Corporation. The 
Division also confirms the grant of this exemptive relief, notwithstanding the participation of "T" 
and "U" as limited partners in the Partnership. The relief granted in this letter, however, is subject 
to the condition that "S" will file a Rule 4.13(a)(1) Claim of Exemption with respect to the 
Partnership by no later than five calendar days after it becomes the general partner and CPO of the 
Partnership.

The relief granted by this letter does not excuse "S", upon its becoming the general partner and 
CPO of the Partnership, from compliance with any otherwise applicable requirements contained in 
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the Commodity Exchange Act (the "Act") or in the Commission's regulations thereunder. For 
example, "S", will then become subject to Section 4o of the Act,5 the reporting requirements for 
traders set forth in Parts 15, 18, and 19 of the Commission's regulations, and all other provisions 
of Part 4. Moreover, this relief is applicable to "S" solely in connection with its operation of the 
Partnership, as discussed above.6

This letter, and the exemption confirmed herein, are based both upon the representations you have 
made to us and the conditions stated above, and is applicable to "S" solely in connection with 
serving as the general partner and CPO of the Fund. Any different, changed or omitted material 
facts or circumstances might render this exemption void. You must notify us immediately in the 
event the operations or activities of "S" or the Partnership, including the composition of the 
investors in the Partnership, change in any material way from those as represented to us.

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Helene D. Schroeder, an 
attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

I. Michael Greenberger

Director

1 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1997).

2 Commission records indicate that the Corporation filed a claim of exemption under Rule 4.13 on June 
30, 1994.

3 You assert that "S" will be exempt from registration as a CPO pursuant to Rule 4.13(a)(1) because: (a) 
"S" will receive no compensation, directly or indirectly, for operation of the Partnership; (b) "S" will 
operate no other pools; (c) "S" otherwise will not be required and will have no business affiliate 
otherwise required to register with the Commission; and (d) no person will do any advertising in 
connection with the Partnership.

4 Even though "S", "T" and "U"all qualify as QEPs, you were concerned about making the proposed 
changes in the organization and composition of the Partnership given our request in the July 20, 1994 
letter that you "notify us immediately in the event the operations or activities of the Partnership, the 
Corporation, or the participants in the Partnership change in any way from those as represented to us."

5 7 U.S.C. § 6o (1994).

6 Of course, the Corporation also is subject to these requirements for the period during which it serves as 

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/98letters/tm98-28.htm (3 of 4) [5/6/2010 7:30:16 PM]



98-28

the general partner and CPO of the Partnership.
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