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CFTC Letter No. 98-53

June 22, 1998
Division of Trading & Markets    

Re: Rule 4.7(a) -- Request for Exemptive Relief to Treat Certain Participants in a 
Fund as Qualified Eligible Participants ("QEPs") and Confirmation that the Fund 
is a QEP under Rule 4.7(a)(1)(ii)(D)

Dear :

This is in response to your letter dated January 21, 1998 to the Division of Trading and Markets 
("Divi-sion") of the Commodity Futures Trading Commission ("Commis-sion"), as supple-
mented by your letters dated February 19, 1998, March 4, 1998, March 11, 1998, March 19, 
1998 and telephone conversations with Division staff. By your correspon-dence, you request 
relief on behalf of "P", a registered commodity pool operator ("CPO") and the CPO of the 
"Fund", so that it may treat three of its employees as if they satisfy the qualified eligible partic-
ipant ("QEP") crite-ria of Rule 4.7(a).1 In addition, you request confirmation of your view that 
the ten percent investment limitation of Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi) (the ''Ten Percent 
Limitation") should not be applicable to the Fund, and that "P" may treat the Fund as if it 
satisfies the QEP criteria of Rule 4.7(a)(1)(ii)(D).

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the facts to be as 
follows. The Fund is being operated pursuant to the criteria of Rule 4.7(a). Accordingly, interests 
in the Fund are offered solely to QEPs.2 "P" seeks relief to permit it to accept investments from 
the following non-QEP employees (the "Proposed Non-QEP Participants"):

(1) A, a registered associated person ("AP") and listed principal of "P" who has 
been employed by the firm since March 3, 1998 as a trading strategist and risk 
manager for Research/System Development, Global Risk Management, Global 
Trade Strategy and Global Trading. "A" previously was employed by "U" from 
July 1990 to January 1997 where, among other things, he traded United States ("U.
S.") government securities for the firm's proprietary account, implemented trading 
strategies in U.S. government bonds, swaps, options, treasury, eurodollar and 
municipal bonds, and developed models of mortgage backed securities for use by 
the firm's proprietary trading group. "A" earned a B.A. from "QQ" in 1988 with a 
double major in physics and mathematics and a M.A. in physics in 1990. He is an 
accredited investor under Regulation D of the Securities Act of 1933 ("Regulation 
D").

(2) "B", a registered AP of "P" who has been employed by the firm since March 3, 
1998 as a trader and supervisor of trade execution. "B" previously was employed 
by "U" from April 1990 through January 1997, where he served most recently as 
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Vice President and Trader in the U.S. government bond and fixed-income 
derivatives trading units. "B" received his B.S. in Finance with high honors from 
"V" in 1989, where he graduated first in his class. He is an accredited investor 
under Regulation D.

(3) "C", a registered AP of "P" who has been employed by the firm since March 3, 
1998 as the Chief Financial Officer. He previously was employed by "W", where 
he served as a Managing Director from March 1992 to November 1997 and was 
responsible for accounting, operations and finance for various hedge funds advised 
or managed by "W". From October 1989 to February 1992, "C" served as Chief 
Financial Officer of "X", a $3 billion hedge fund, where he was responsible for all 
accounting, operations and finance. From September 1988 to September 1989, he 
worked for `Y" as an Assistant Vice President and was employed by "Z" in the 
commodity trading audit group from September 1985 to September 1988. "C" 
earned a B.S.B.A. in Accounting from "PP" in 1985 and is a Certified Public 
Accountant. He is an accredited investor under Regulation D.

In support of your request, you represent that "P" will obtain the written consent of each 
Proposed Non-QEP Participant to be treated as a QEP and further, that each Proposed Non-QEP 
Participant has access to the books and records relating to an investment in the Fund.

In addition, "P" wishes to invest more than ten percent of the Fund's assets in other pools for 
which the CPOs thereof have claimed relief pursuant to Rule 4.7(a). Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi) 
(the `Ten Percent Limitation") provides that "except where the pool . . . would constitute a 
qualified eligible participant under paragraph (a)(1)(ii)(D) of [Rule 4.7], no more than 10 percent 
of the fair market value of the assets of such entity are used to purchase units in exempt pools." 
Rule 4.7(a)(1)(ii)(D) defines as a QEP "an entity in which all of the unit owners or participants 
are persons listed in paragraphs (a)(1)(ii)(A) or (a)(1)(ii)(B) of [Rule 4.7]." You assert that if the 
Division permits "P" to treat the Proposed Non-QEP Participants as if they satisfy the QEP 
criteria for purposes of investing in the Fund, then "P" should also be permitted to treat them as 
QEPs under Rule 4.7(a)(1)(ii)(D). Since the Fund's status as a QEP would then be based on Rule 
4.7(a)(1)(ii)(D), and not Rule 4.7(a)(1)(ii)(B)(2)(xi), the Ten Percent Limitation would not be 
implicated.

Based upon the representations you have made, it appears that granting the requested relief with 
regard to the Proposed Non-QEP Participants would not be contrary to the public interest and the 
purposes of Rule 4.7(a). Accordingly, by the authority delegated to it under Rule 140.93(a)(1), 
the Division hereby grants "P" an exemption such that it may treat the Proposed Non-QEP 
Participants as QEPs and continue to claim relief pursuant to Rule 4.7(a) notwithstanding the 
Proposed Non-QEP Participants' investment in the Fund. Further, based upon this determination 
and the reasoning set forth above, the Division grants "P" an exemption such that it may treat the 
Proposed Non-QEP Participants as QEPs for purposes of qualifying the Fund itself as a QEP 
under Rule 4.7(a)(1)(ii)(D).

The relief granted by this letter does not excuse "P" from compliance with any other applicable 
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requirements contained in the Commodity Exchange Act (the "Act")3 or in the Commission's 
regulations issued thereunder. For example, "P" remains subject to all antifra-ud provisions of 
the Act- and of Commission regulations, -to the re-port-ing re-quire-ments for traders set forth in 
Parts 15, 18 and 19 of the Commis-sion's regulations and to all other provi-sions of Part 4. 
Moreover, this relief is applicable to "P" solely in connection with its operation of the Fund, as 
discussed above.

This letter, and the exemptions granted herein, are based upon the representations that have been 
made to us. Any different, changed or omitted material facts or circumstances might render the 
exemptions void. You must notify us immediately in the event the operations or activities of "P" 
or the Fund, including the composition of the investors in the Fund, change in any material way 
from those as represented to us.

If you have any questions concerning this correspondence, please contact Monica S. Amparo, an 
attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly 
yours,

I. Michael 
Greenberger

Director

1 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1997).

2 "P" filed a Notice of Claim for Exemption pursuant to Rule 4.7(a) for the Fund effective _________.

3 7 U.S.C. § 1 et seq. (1994).
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