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CFTC Letter No. 98-58

June 12, 1998
Division of Trading & Markets    

Re: No-Action Relief

Dear :

This is in response to your letter dated January 6, 1998, to the Division of Trading and 
Markets ("Division") of the Commodity Futures Trading Commission, as supplemented 
by telephone conversations with Division staff. By your correspondence, you request 
confirmation that certain relief previously issued by the Division to "P", as stated below 
("Relief"), may now be claimed by "Q".

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the relevant 
facts to be as follows. By letter dated December 11, 1995 the Division issued to "P" 
certain relief from: (l) the disclosure, reporting and recordkeeping requirements of Rules 
4.21, 4.22 and 4.23(a)(10) and (a)(11) ("Rules")1 in connection with its operation of "T"; 
and (2) the qualified eligible participant ("QEP") criteria of Rule 4.7(a) in connection with 
its operation of "U". By letter dated February 6, 1997, the Division subsequently extended 
this relief to include certain additional participants in these funds. By letter dated May 20, 
1996 the Division issued to "P" certain relief from: (l) the Rules in connection with its 
operation of the "R"; and (2) the QEP criteria of Rule 4.7(a) in connection with its 
operation of "S". (The December 11, 1995, May 20, 1996 and February 6, 1997 letters are 
collectively referred to below as the "Letters".) The Division issued the Letters based 
upon, inter alia, representations that the participants in the funds at issue would be officers 
or professional - level employees of "P" who were involved with the day-to-day 
operations of "P" or the funds its operated.

Subsequent to the issuance of the Letters, and "as part of a general restructuring of the "V" 
organization", in March of 1997, "Q" succeeded to the advisory and pool operator 
activities of "P".

In support of your request, you represent that the replacement of "P" by "Q": has had no 
material effect on the operation of the [foregoing] funds. Specifically, at the time "Q" 
replaced "P", the management, personnel, and trading strategies of "Q" were identical to 
its predecessor, "P".2

Additionally, prior to the noted restructuring, all "P" employees were required to attend 
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meetings wherein a comprehensive explanation of the restructuring of the "V" 
organization was presented. . . . Each employee-[fund] participant has provided written 
acknowledgment that he or she has attended such meeting and was give further 
information as to the restructuring and its relation to an investment in [a fund].

Based upon the foregoing representations, and subject to compliance with the conditions set forth 
in the Letters, the Division confirms that "Q" may claim the Relief that the Division previously 
granted to "P" in the Letters.

This letter applies to "Q" solely in connection with its operation of the funds stated herein. It does 
not excuse "Q" from compliance with any other applicable requirements contained in the 
Commodity Exchange Act ("Act") or the Commission's regulations issued thereunder. For 
example, "Q" remains subject to all antifraud provisions of the Act and the Commission's 
regulations issued thereunder, to the reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 
19 of the Commission's regulations and to all other applicable provisions of Part 4.

This letter is based upon the representations you have made to us. Any different, changed 
or omitted material facts or circumstances might render the position we have taken herein 
void. You must notify us immediately if the operations of "Q" change in any material way 
from those represented to us.

If you have any questions concerning this correspondence please contact Barbara S. Gold, 
Assistant Chief Counsel, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

I. Michael Greenberger

Director

1 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1997).

2 By telephone conversation held on January 7, 1997 with Division staff you explained that while there 
has been a change in the ownership from "P" to "Q", the controlling interest has remained the same. "W" 
had been the sole owner of "P". "X" now owns l00 percent of "Q". "W" owns a controlling, 51 percent 
voting interest in "X". The remaining, non-controlling 49 percent voting interest in "X" is owned by "Y", 
of which "A", the president and chief executive officer of "X", is the sole owner.
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