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December 23, 1998 
Division of Trading & Markets    

Re: Interpretation of Rule 1.57(a)

Dear :

This is in response to the letter dated January 23, 1998 from "X", a registered futures 
commission merchant ("FCM"), to Mr. Bob Agnew of the Southwestern Regional Office 
of the Division of Trading and Markets ("Division") of the Commodity Futures Trading 
Commission ("Commission"). "X's" letter was referred to this office for reply. 
Subsequently, "X" submitted additional information to this office by letter dated January 
28, 1998, as supplemented by letters from "Y" dated February 4, February 20, and 
December 3, 1998, and from "Z" dated March 9, 1998. By this correspondence, "Y", a 
registered commodity pool operator ("CPO") and a registered introducing broker ("IB") 
guaranteed by "Z", a registered FCM, requests confirmation that it may open an account 
with "X" for a commodity pool operated by "Y" and that such action is permissible under 
Rule 1.57(a).1 Since the requirements of that rule relate to the obligations of an IB, we 
believe that it is appropriate to address this letter to "Y" despite the fact that the original 
request for interpretation was submitted by "X".

Rule 1.57(a) requires that an IB that has entered into a guarantee agreement with an FCM 
(an "IBG") must open and carry a customer or option customer account with its guarantor 
FCM on a fully-disclosed basis. By this rule, the Commission sought to make clear that an 
IBG must introduce all of its customer and option customer accounts to its guarantor FCM 
on a fully-disclosed basis.2 The purpose of the guarantee agreement is to protect the IBG's 
customers. The FCM that is a party to the agreement guarantees performance by the IBG 
of, and is jointly and severally liable for, all obligations of the IBG under the Act and the 
rules, regulations, and orders promulgated thereunder with respect to the solicitation of 
and transactions involving all customer and option customer accounts.3

Based upon the representations made in "X's" January 23, 1998 letter, as supplemented, 
we understand the relevant facts to be as follows. "Y" will serve as the CPO of the 
"Pool".4 "Y" will open an account in the name of the Pool with "X" for execution of trades 
on both United States contract markets and foreign exchanges.5

You have asked us to confirm that it is permissible for "Y" to open an account in the name 
of the Pool at "X" under Rule 1.57(a). The Division believes that, if an entity is registered 
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as an IBG and CPO and clearly separates its activities such that, when it is performing 
CPO functions, it is not also acting as an IB, then the restriction of Rule 1.57(a) would not 
apply with respect to the Pool account. In support of your request, you have represented 
that no owner of an account introduced by "Y" to "Z" will be a participant in the Pool. 
You have also represented that, with respect to the Pool, "Y" will receive management and 
incentive fees, but will not share in the per-trade commission charges that are assessed for 
trades executed on the Pool's behalf. Based on the foregoing, the Division believes that 
"Y's" proposed arrangement with "X" whereby "X" will be acting as the FCM with respect 
to trades executed for the Pool for which "Y" will serve as the CPO would not be 
inconsistent with Rule 1.57(a).6

This letter does not excuse "Y", "X" or "Z" from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Commodity Exchange Act ("Act")7 or the rules 
promulgated thereunder. For example, all parties remain subject to all antifraud provisions 
of the Act, to the reporting requirements for traders set forth in Parts 15, 17, 18 and 19 of 
the rules, and to all applicable provisions of Part 4 of the rules concerning CPOs and 
commodity trading advisors. Moreover, this letter is applicable solely to the issue of 
whether "X's" acting as FCM for the Pool's account with "Y" acting as the CPO of the 
Pool is inconsistent with the duties of any of the parties under Rule 1.57(a).

This interpretation is based on the representations made to us. You must notify us 
immediately in the event that the operations or activities of "Y", "X" or "Z" change in any 
material way from those represented to us. Any different, changed or omitted facts or 
circumstances might render void the views expressed herein. Moreover, this letter 
represents the views of the Division only and does not necessarily represent the views of 
the Commission or of any other office or division of the Commission. If you have any 
questions concerning this correspondence, please contact Lawrence B. Patent, the 
Division's Associate Chief Counsel, at (202) 418-5439.

Very truly yours, 
I. Michael Greenberger 
Director

1 Commission rules referred to herein are found at 17 C.F.R. Ch. I (1998).

2 See 56 Fed. Reg. 37026 at 37030 (Aug. 2, 1991).

3 See 48 Fed. Reg. 35248 at 35264, 35305 (Aug. 3, 1983).

4 "Y" is serving as the CPO because it is the general partner of the Pool.
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5 "Z" provided the Division with a copy of a memorandum dated March 9, 1998 that was sent by "A" at 
"Z" to "B" at "X" stating that "Y" was authorized to open an account in the name of the Pool with "X".

6 We note that, pursuant to Rule 4.24(e)(6), "Y" must disclose in the Pool's Disclosure Document "X's" 
name as the FCM through which the Pool will execute its trades. Further, pursuant to Rule 4.24(i), "Y" 
must disclose all compensation it will receive for acting as the Pool's CPO, including any compensation 
to be received from "X".

7 7 U.S.C. §1 et seq. (1994).

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/99letters/tm99-01.htm (3 of 3) [5/6/2010 7:12:16 PM]


	Local Disk
	CFTC Letter 99-01


