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CFTC Letter No. 99-17

April 5, 1999
No-Action
Division of Trading & Markets    

Dear :

This is in response to your letter of February 26, 1999 in which you request an exemption from 
the requirements of Rules 4.35(a)(7) and 4.34(n).

Based upon the representations made in your letter, the relevant facts are as follows. "A"'s 
trading program is called the "B" Program. The "B" Program is purely systematic and does not 
employ subjective analysis and as a result all accounts are traded exactly alike. Each account 
receives the same trade price as a result of the use of the Chicago Board of Trade's Average 
Pricing System. All accounts are maintained at the same futures commission merchant and are 
charged the same brokerage rates. "A" has only thirteen accounts, three of which fall under the 
definition of proprietary.

A currently has approximately $$$$,000 under management. The three proprietary accounts 
represent 11 percent of the total assets under management. Two of these proprietary accounts 
are owned by "A"'s Branch Office Manager and the third is owned by a sibling of "A"'s 
president. One of these accounts was opened as a client account in January 1998, and became a 
proprietary account when the account owner became an associated person and branch office 
manager of "A." You request that the Commission grant no-action relief and allow the 
proprietary accounts to remain in the composite performance table of "A." In the alternative "A" 
requests relief from having to retroactively restate its tables to exclude these accounts and seeks 
permission to simply exclude these accounts prospectively.

The use of proprietary trading results in soliciting customer accounts is a practice which has 
long been of concern to the Commission. The Commission expressly addressed the issues raised 
by the inclusion of proprietary trading results in Disclosure Documents in extensive revisions to 
the disclosure requirements applicable to commodity trading advisors and commodity pool 
operators (the "Part 4 Revisions") which were adopted effective August 24, 1995.1

In proposing and adopting the Part 4 Revisions, "several commenters suggested that if 
proprietary accounts are traded in a manner similar to pool and customer accounts, the rules 
should permit CPOs and CTAs to include the performance in a composite with customer 
accounts, provided pro forma adjustments are made for fees or other differences."2 Your 
arguments in this area are well presented and provide a close case that has required careful staff 
analysis.
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As a result of arguments, such as yours, the Commission regulation permits the use of 
proprietary trading results, subject to certain safeguards to ensure that past performance 
presentation is consistent across CTAs. However, in order to assure consistency of presentation 
of performance data across CTAs with varying levels of customer and proprietary trading, it was 
determined that Rule 4.34(n)(3)(iii) would be written to require that any proprietary trading 
results (together with any hypothetical, extracted, pro-forma or simulated trading results) be 
placed at the end of the Disclosure Document in order to minimize the likelihood that the 
proprietary results will be afforded undue weight.3

Thus, in order to ensure consistency in presentation among diverse CTAs, the circumstances 
presented by your request do not justify a waiver of the Commission's requirements, despite the 
individual circumstances discussed in your letter. This is particularly true since the 
Commission's rules do not preclude the presentation of proprietary trading results. 
Consequently, the Division will not grant no-action relief to enable you to consider these 
accounts as non-proprietary.

Further, there is no compelling reason advanced for permitting the restatement of the track 
record to only be prospective from the date of this letter. Rather, the tables need to be restated 
for all periods where the accounts are proprietary in nature. However, it should be noted that, for 
the period the affiliate's account was in fact a customer account (all times prior to the date the 
AP status became effective) it may be treated as such in the performance table.

If you have any questions concerning this letter, please contact Kevin P. Walek at (202) 418-
5463.

Very truly 
yours,

Robert B. 
Wasserman

Associate 
Director

cc: Daniel A. Driscoll

National Futures Association

1 See 60 Fed. Reg. 38146 at 38167-38168 (July 25, 1995). Prior to the Part 4 Revisions, use of proprietary 
trading results was not specifically referenced in the Commission's rules, although Commission staff had 
advised registrants that any proprietary trading results presented in a Disclosure Document must be clearly 
labeled as such and presented in a separate table. See 59 Fed. Reg. 25351, 25360 (May 16, 1994).

2 See 60 Fed. Reg. at 38167-38168.
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3 See 60 Fed. Reg. 38146 at 38167.
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