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CFTC Letter No. 99-23 

May 19, 1999 
Division of Trading & Markets    

Re: Denial of No-Action/Interpretative Request and Grant of Exemptive Relief Regarding "O" 

Dear : 

This is in response to your letter dated March 12, 1999 to the Division of Trading and Markets 
(the "Division") of the Commodity Futures Trading Commission (the "Commission"), whereby 
you request that the Division confirm that "O" did not become a commodity pool operator 
("CPO") solely as a result of becoming a general partner of "N" and "P"). In the alternative, you 
request that the Division confirm that "O" is eligible for exemption pursuant to Rule 4.13(a)1 
from the requirement to register as a CPO. 

Based upon the representations made in your March 12, 1999 letter, in your prior letters to the 
Division dated October 28, 1998 and November 20, 1998, and in telephone conversations with 
Division staff, we understand the facts to be as follows. "N" is a Cayman Islands limited 
partnership. Prior to September, 1998, the sole general partner of "N" was "Q", a Cayman Islands 
limited partnership that is registered with the Commission as a CPO. The general partner of "Q", 
is "R", a Cayman Islands limited liability company that is wholly-owned by "S", which is also 
registered as a CPO. "N" trades with funds contributed to it by its limited partners, ten feeder 
funds. Investors participate in "N's" trading profits and losses by becoming participants in one or 
another of the feeder funds. Each of the feeder funds is operated by "S" and contributes 
substantially all of its assets to "N". "N" is advised by "S", by "T", and by "U". Each of "T" and 
"U" is under common ownership with "S" and is registered as a commodity trading advisor 
("CTA"). As noted above, "S" is registered as a CPO.2 

In September 1998, in response to severe financial stress at "N", fourteen financial institutions 
formed a consortium (the "Consortium") for the purpose of making an investment (the 
"Investment") in "N" that was "considered necessary at that time in light of the potential risk to 
the financial community and follow-on harm to the general public in the event that existing 
market and credit conditions were to suffer further deterioration."3 The Consortium organized 
"O" as the entity that would make the Investment. Initially, it had been contemplated that one of 
the feeder funds, "V", would be the vehicle through which the Investment would be made - i.e., 
"O" would contribute 99 percent of the Investment to "V", through which the funds would pass 
to "N", and it would contribute the remaining one percent of the Investment directly to "N" in 
exchange for a general partner interest in "N". To address certain foreign bank regulatory and tax 
considerations, it was determined to make "V" and "O" general partners of a new entity, "X", that 
would in turn contribute all of its assets to "N". "O" contributed 99 percent of the Investment to 
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"X" and contributed the remaining one percent to "N" in exchange for its general partner interest 
in "N". In connection with making the Investment, "O" assumed the role of monitoring the 
operation and management of "N", both directly by acquiring a general partner interest in each of 
"N" and "X", and indirectly by becoming listed as a principal of "S", the entity through which all 
trading activities for "N" are coordinated. 

Since becoming a general partner of "N", "O" has acted through two groups of individuals. The 
"Governing Board" consists of one representative from each of the fourteen Consortium 
members. Six individuals chosen by the members of the Governing Board make up the 
"Oversight Committee." There are no common members of the Governing Board and the 
Oversight Committee. Day-to-day investment decisions continue to be made by "Q" and "S" 
under the supervision of the Oversight Committee, which participates in risk management 
meetings, subject to the general governance of the Governing Board. The Governing Board is not 
involved in specific trading decisions and is not informed of "N's" market positions. Such 
information is restricted to the Oversight Committee members, consistent with their supervisory 
duties. Ten of the fourteen Governing Board members are registered as associated persons 
("APs") or are listed as principals of Commission registrants. Three of the six members of the 
Oversight Committee are registered as APs or listed as principals of Commission registrants. 

The Request 

By your correspondence, you ask the Division to concur in your position that "O" should not be 
required to register as a CPO as a result of becoming a general partner of "N". To support your 
position, you claim that: (1) under the current scheme of operation, "N" is not a commodity pool 
within the meaning of the Commodity Exchange Act (the "Act")4 and the Commission's 
regulations issued thereunder; and (2) the Commission already has comprehensive jurisdiction 
over (a) "O", as a listed principal of "S"; (b) "T" and "U", as registered CTAs; (c) "S", as a 
registered CPO; and (d) most of the members of the Governing Board and Oversight Committee 
are registered as APs and/or listed as principals of existing Commission registrants. 

Analysis 

"N" Remains a Commodity Pool 

"N" was organized and is operated as a collective investment vehicle for the purpose of trading, 
among other things, commodity interests. As such it falls within the definition of "pool" in Rule 
4.10(d)(1). The Act and the Commission's regulations do not provide for an exclusion from the 
pool definitions based upon a de minimis level of commodity interest trading beneath which a 
collective investment vehicle is deemed not to be a pool. Similarly, they do not require a 
minimum number of participants to make an investment vehicle a pool. You claim that since 
"virtually all of the resources available to "N" following the Investment were contributions made 
by the Consortium members" and since "O" "has retained ultimate decision making power over 
"N's" activities," "N" has ceased to be a pool. However, nothing in the Act or Commission rules 
renders a pool a non-pool because the CPO that operates it is a participant. 
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You further claim that the Act's definition of CPO speaks of soliciting funds, securities or 
property "from others" and that the owners of "O" are not "others." If your argument were to 
prevail, then CPO registration could be avoided where investors formed and funded an entity to 
operate an investment vehicle that would trade only the funded entity's money. This result is not 
contemplated by the Act and Commission rules. 

In addition, you claim that Portfolio is effectively a joint venture or joint account. This argument 
and your earlier claims fail to address the continued participation of other investors in the feeder 
funds, which continue to be limited partners of, and participants in, "N". Whether or not those 
investors are entitled to a return on the capital contributed by "O", "N" remains structured as a 
collective investment vehicle that uses pooled funds to trade commodity interests. 

Accordingly, we believe that, notwithstanding the Investment, "N" remains a commodity pool. 

"O" Is Not Eligible for Exemption under Rule 4.13(a) 

You claim that, consistent with the requirements of Rule 4.13(a)(1), "P" receives no 
compensation for operating "N"; "O" does not operate more than one pool; "O" neither is 
required to register with the Commission nor is a business affiliate of a person so required; and 
"O" does not advertise in connection with "N". Thus, you claim that "O" qualifies for exemption 
from CPO registration pursuant to Rule 4.13(a)(1). 

We believe, however, that "O" operates two pools -- "X" and "N" -- inasmuch as it is a general 
partner of each pool. With respect to "X", in particular, we note that "X" was organized to accept 
the Investment contributed by the members of the Consortium and to transmit the Investment to 
"N". A claim of exemption under Rule 4.7(a) has been filed with respect to "X" Absent relief, as 
the co-general partner of "X", "O" is required to register as a CPO. Accordingly, we cannot agree 
with your argument that "X" should be ignored in counting the number of pools operated by "O". 

Also, while neither the Act nor Commission rules defines "business affiliate" for purposes of 
Rule 4.13(a)(1), we note that "O" is a principal of "S", a registered CPO, and a co-general partner 
with "Q", also a registered CPO. We further note that the Commission proposed and adopted 
Rule 4.13(a)(1) with the primary intention of exempting from CPO registration "those pool 
operators whose operation of commodity pools is limited to . . . pools that are essentially clubs or 
family groups (and that meet other specified conditions)."5 Clearly, this is not the case here. 

Accordingly, "O" is outside both the letter and the intent of Rule 4.13(a)(1). 

Conclusion Regarding Registration Issues 

For the reasons set forth above, we believe that "O" is required to register as a CPO in 
connection with its activities as a general partner of "N" and "X". With respect to the members of 
the Governing Board and the Oversight Committee, we believe that each of them must be listed 
as a principal of "O". However, inasmuch as neither "O" nor anyone acting on its behalf has 
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solicited or supervised the solicitation of any participants in "N" and will not do so in the future, 
we do not believe that they need to register as APs of "O".6 Thus, no member who currently is 
not in the registration system will be required to take and pass the "Series 3" examination, nor 
will he or she be subject to the mandatory ethics training for registrants in Rule 3.34. 
Accordingly, the listing as principals of "O" of those members who currently are not in the 
registration system should not be difficult or burdensome. 

Location of Books and Records 

In your correspondence, you note that the only offices of "O" are located in the Cayman Islands. 
Nevertheless, the activities of the Oversight Committee take place at the offices of "S" in 
Connecticut. Ordinarily, upon registering as a CPO, "O" would be required to keep and maintain 
all books and records required by Rule 4.23 at its main business office. However, based upon the 
fact that all of the supervisory activities conducted by "O" occur in Connecticut, we believe that 
it would not be contrary to the public interest and the purposes of Rule 4.23 to permit "O" to 
maintain the required books and records at the offices of "S". Moreover, by letter dated May 13, 
1999, "S" has represented that the records kept by "O" will be open to inspection by any 
authorized Commission personnel. Accordingly, pursuant to the authority delegated by Rule 
140.93(a)(1), the Division hereby exempts "O" from the re quirements of Rule 4.23 to the extent 
that "O" may maintain the books and records required by the rule at the offices of "S" in 
Connecticut. 

The relief granted in this letter relieves "O" solely from compliance with certain requirements of 
Rule 4.23 as set forth above and does not excuse it from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Act or in the Commission's regulations issued thereunder. Thus, 
for example, "O" remains subject to all antifraud provisions of the Act, to the reporting 
requirements for traders set forth in Parts 15, 18 and 19 of the Commission's regulations and to 
all other applicable provisions of Part 4. Moreover, this letter applies solely with respect to "O's" 
operation of "N" and "X", as discussed above. 

This letter, and the exemption granted herein, are based upon the representations provided to us. 
Any different, changed or omitted material facts or circumstances might render the exemption 
void. You must notify us immediately in the event that the operations of "O" change in any 
material way from those represented to us. Further, this relief is prospective only. If you have 
any questions concerning this correspondence, please contact Christopher W. Cummings, an 
attorney on my staff, at (202) 418-5445. 

Very truly 
yours, 

I. Michael 
Greenberger 

Director 
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1 Commission rules referred to in this letter are found at 17 C.F.R. Ch. I (1998). 

2 "S" relies upon the exemption from the requirement to register as a CTA provided by Rule 4.14(a)(4), based 
upon "S's" sole ownership of the general partner of "N's" general partner, and upon "S's" functional role in 
operating "N". 

3 Pages 1-2 of your March 12, 1999 letter. 

4 7 U.S.C. § 1 et seq. (1994). 

5 45 Fed. Reg. 51600, 51601 (August 4, 1980). 

6 We concur with your position that listing of the Governing Board and Oversight Committee members on 
"O's" Form 7-R as principals is sufficient to effect the required listing. Each of the individuals in question has 
submitted or will submit a Form 8-R in connection with being registered as an AP and/or listed as a principal of 
his or her primary employer or of a Commission-registered affiliate of that employer. 
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