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CFTC Letter No. 99-44

September 15, 1999
Interpretation 
Division of Trading & Markets    

Re: Rule 4.14(a)(1) -- Relief from Registration as a Commodity Trading Advisor for a 
Firm Involved in Providing Energy Management Services

Dear :

This is in response to your letter dated June 9, 1998 to the Division of Trading and 
Markets (�Division�) of the Commodity Futures Trading Commission (�Commission�), as 
supplemented by your letter dated August 20, 1998, by which you requested the Division�s 
opinion concerning the availability of the exemption from registration as a commodity 
trading advisor (�CTA�) set forth in Commission Rule 4.14(a)(1)1 to �X�.

Based upon the representations made in your correspondence, we understand the facts to 
be as follows. �X� is an independent gas marketing company based in Ohio. It supplies 
natural gas to residential, commercial and industrial customers by purchasing natural gas 
from producers and/or other marketing companies and transporting the natural gas along 
interstate pipelines to the receipt facilities of its customers or to storage facilities. �X� also 
provides various services for its natural gas customers which allow customers more easily 
to buy natural gas from an independent marketer, such as �X�, rather than from the local 
utility. �X� further will analyze a customer�s usage of natural gas to help the customer 
identify its future needs for supplies.2 �X� does not provide customers with advice on using 
futures or options contracts to hedge price risk as part of this service. There is no 
additional charge or fee for any of these services. Many of �X�s� customers choose to buy 
from �X� because it can provide its customers with �one-stop shopping,� thereby minimizing 
the work that the customer must do in order to purchase from an alternate gas supplier 
rather than a local utility.3

Previously, all �X�s� contracts for delivery of natural gas were based upon spot market 
prices. To remain competitive, �X� now offers more flexible pricing options. �X� therefore 
may recommend to customers, or customers may request, that a fixed price contract be 
used, rather than using a contract in which the price varies with the monthly spot price. 
Under these circumstances, �X� generally tries to secure an order from a producer or other 
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marketer for physical supplies at the same fixed price less a profit margin. Although �X� 
does not currently use commodity interests in any capacity, �X� may decide to enter into a 
commodity interest contract to lock in �X�s� profit margin on fixed price transactions.4 �X� 
will be entering into these contracts for its own account. �X� does not, nor does it intend to, 
enter into commodity interest transactions on behalf of customers.5 Nevertheless, you are 
concerned that �X�s� use of commodity interests for hedging purposes or to lock-in its profit 
margins on flexible-price transactions entered into with customers will constitute an 
indirect means of providing commodity trading advice to those customers and thus, will 
require �X� to register as a CTA with the Commission.

The Act defines a CTA as any person who:

(i) for compensation or profit, engages in the business of advising others, 
either directly or through publications, writings, or electronic media, as to 
the value of or the advisability of trading in�

(I) any contract of sale of a commodity for future delivery made or to be 
made on or subject to the rules of a contract market;

(II) any commodity option authorized under section 4c; or

(III) any leverage transaction authorized under section 19; or

(ii) for compensation or profit, and as part of a regular business, issues or 
promulgates analyses or reports concerning any of the activities referred to 
in clause (i).

Section 4m(1) of the Act6 generally requires each person who comes within the CTA 
definition to register as a CTA with the Commission.

Thus, in order for �X�s� activities to bring it within the statutory definition of a CTA and the 
attendant registration requirement, �X� would be required to be offering advice to its 
customers on the value or advisability of trading or using commodity futures or option 
contracts in return for some form of direct or indirect compensation.

Based upon your representations, the Division understands that �X� intends to trade 
commodity interests to hedge price risk arising from its own commercial dealings, 
specifically its purchases or sales of natural gas. This activity would not, in the Division�s 
opinion, implicate the statutory definition of a CTA. Thus, it does not appear necessary for 
�X� to register as a CTA in order to trade commodity interests for its own account, as 
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described above.7

This letter is applicable to �X� solely with respect to its trading of commodity interests for its own 
account, as described above. It does not excuse �X� from compliance with any other applicable 
requirements contained in the Act or the Commission�s rules. For example, �X� remains subject to all 
antifraud provisions of the Act and the large trader reporting requirements of Parts 15, 18 and 19 of the 
Commission�s rules.

This letter, and the interpretation provided herein, are based upon the representations that you have made 
to us. Any different, changed or omitted material facts or circumstances might render this interpretation 
void. In this regard, we request that you notify us immediately if the activities or operations of �X� change 
in any material way from those represented to us.

This letter represents the views of this Division only. It does not necessarily reflect the 
views of the Commission or any other office or division of the Commission. If you have 
any questions concerning this correspondence, please contact me or Thomas E. Joseph, an 
attorney on my staff, at (202) 418-5450.

Very truly yours,

I. Michael Greenberger

Director

1 Rule 4.14(a)(1) exempts from registration as a CTA any person who �is a dealer, processor, broker, or 
seller in cash market transactions of any commodity (or product thereof) and the person�s commodity 
trading advice is solely incidental to the conduct of its cash market business.�

2 Among other things, �X� will: (1) submit a recommended monthly nomination; (2) confirm nominations 
and shipment schedules to pipelines; (3) confirm gas flows with producers, pipelines and local utilities; 
(4) monitor gas consumption and perform a mid-month analysis of customer usage and adjust flows of 
gas as required; (5) perform a cost of gas analysis and show savings to customers; (6) reconcile 
deliveries with producers, pipelines and local utilities; and (7) represent a customer�s interest at the state 
utility commission. �X� provides these services under a program named �Y�, for which �X� has established a 
trademark.

3 �X� currently also acts a wholesale marketer between electric utilities and other marketing companies for 
the purchase and sale of electric power. �X� has been issued a power marketing license by the Federal 
Energy Regulatory Commission (�FERC�) to engage in this activity. �X� is reviewing its electricity 
wholesale operation, and the future direction of this operation is uncertain. By this letter the Division is 
not providing any opinion as to whether �X�s� activities in the electricity market would implicate any 

file:///S|/Website%20Management/LegacyDataCopyasof2010-04-21/tm/letters/99letters/tm99-44.htm (3 of 4) [5/6/2010 7:14:23 PM]



99-44

provisions of the Commodity Exchange Act (the �Act�) or the Commission�s rules issued thereunder.

4 It is our understanding that �X� will enter into commodity interests traded on designated contract 
markets.

5 Further, it is our understanding that the prices �X� receives under its new contracts will not be linked to 
the prices at which �X�s� futures or options trades are executed. For example, in trading futures or options, 
�X� will not link a futures or options trade to a contract signed with a customer, or a supplier, such that the 
price paid by the customer, or the price that �X� pays to a supplier, would change as the value of the 
corresponding futures or option transaction changes. Contracts that have a price element linked to a 
specific futures or option transaction may raise issues under the Act that were not addressed in �X�s� 
original request and, therefore, are not being addressed by this letter.

6 7 U.S.C. § 6m(1) (1994).

7 Since the Division does not believe that the activities described in your letter would bring �X� within the 
statutory definition of a CTA and the attendant registration requirement, it is not necessary for us 
separately to consider whether �X� is exempt from registration as a CTA pursuant to Rule 4.14(a)(1).
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