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By Electronic Mail 

March 9, 2011 

Mr. David A. Stawick 
Office of the Secretariat 
Commodity Futures Trading Commission 
115521 st Street, N.W. 
Washington, D.C. 20581 

t~ elF 
Karl D. Cooper 
Chief Regulatory Officer 
NYSE Liffe U.S. 
20 Broad Street, 10th Floor 
New York, NY 10005 
T +1 2126564300 

Re: NYSE Liffe U.S. - Guidance Regarding the Application of Exchange 
Rule 616(a) to the Activities of Designated Market Makers 

Dear Mr. Stawick: 

I am the Chief Regulatory Officer of NYSE Liffe US LLC ("NYSE Liffe US" or the 
"Exchange"). Pursuant to Section 5c(c)(1) of the Commodity Exchange Act, as amended 
(the "Act"), and U.S. Commodity Futures Trading Commission Regulations (the 
"Regulations") Section 40.6, I enclose a Cover Sheet for NYSE Liffe US Submission 
2015-106 and NYSE Liffe US Notice 04\2011 which provides guidance regarding the 
application of Exchange Rule 616(a) to the activities of designated market makers. 

NYSE Liffe US herby certifies that this notice complies with the Commodity Exchange 
Act and regulations thereunder. 

If you have any questions, please call me at (212) 656-4568. 

Yours Truly, 

Karl D. Cooper 

Enclosures 



VSE Li e'M 

ISSUE DATE: 
EFFECTIVE DATE: 

U.S. 

NYSE llFFE U.S. NOTICE No.04/2011 

March 9,2011 
March 10, 2011 

NYSE Liffe U.S. - Guidance Regarding the Application of Exchange Rule 616(a) to the 
Activities of Designated MarJ{et Mal{ers 

Summary 
This Notice provides guidance regarding the application of Exchange Rule 616(a) to trading by 
designated market makers under the Exchange's market maker programs. 

1. Introduction 

1.1 NYSE Liffe U.S. (the "Exchange") Rule 616(a) prohibits the acceptance of simultaneous buy and sell 
orders from the same customer for the same delivery month in a particular Contract. Some market 
makers have expressed concern that this Rule could be applied in such a way as to prevent them from 
maintaining a two-sided market as they are obligated to do under the Exchange's market maker 
programs. 

1.2 As discussed below, Rule 616(a) is superseded by Rule 426 so as to permit designated market makers 
to submit simultaneous buy and sell orders under the terms of the Exchange's market maker programs. 

2. Interpretive Guidance 

2.1 Under Rule 426, the Exchange will implement market making programs from time to time so as to 
ensure that its markets have sufficient liquidity. In accordance with such programs, the Exchange 
designates a person as a market maker and enters into a written agreement with the market maker that 
obligates the market maker to maintain a two-sided market in the relevant Contract(s). 

2.2 The Exchange designates both Members and qualified non-members as market makers under these 
programs. Non-members must execute transactions on the Exchange's Trading Platform through 
customer accounts carried by Member brokers. Under Rille 616(a), a Member is prohibited from 
accepting simultaneous buy and sell orders from the same customer for the same delivery month in a 
particular Contract. Additionally, as part of the agreement entered into between the Exchange and the 
non-member under the market maker program, the non-member market maker must expressly agree to 
comply with all ofthe Rules of the Exchange, as well as the Commodity Exchange Act (the "Act") 
and the rules and regulations thereunder. 

2.3 Rule 426 provides that where there is a conflict between the terms of an Exchange implemented 
market maker program and the Rules of the Exchange, the terms of the market maker program prevail. 
Accordingly, pursuant to Rule 426, a non-member market maker's obligations to maintain a two-sided 
market under an effective market maker agreement supersedes the prohibition on a Member accepting 
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simultaneous buy and sell orders under Rule 616(a). The simultaneous submission of a buy and sell 
order by a non-member market makel', acting in good faith as such, to meet its obligation to maintain a 
two-sided market, and the acceptance of the orders by a Member carrying the account of such mal'ket 
maker, would not be a violation of Rule 616(a), by the market maker or the Membel'. 

2.4 It should be noted that Rule 426 does not alter or waive a Member or non-member market maker's 
responsibility to comply with the Act or the rules and regulations of the Commodity Futul'es Trading 
Commission. The agreements entered into between the Exchange and mal'ket makers reminds the 
market makel's that they are obligated to comply with all applicable laws, regulations and Exchange 
Rules. 

2.5 Mal'ket makel's al'e reminded that although pennitted to entel' simultaneous buy and sell orders for 
purposes of maintaining a two-sided mal'ket they may not entel' fictitious or other manipulative orders. 
Rather market makers must entel' orders with the intent to enter into a bona fide transaction that is 
subject to market risk. 

2.6 The Exchange continuously monitors orders entered into its Trading Platform and where appropriate 
will take disciplinal'Y action against any mal'ket maker that it believes to be placing bids and offers 
other than in good faith for the purpose of executing bona fide transactions, entering into fictitious 
transactions 01' otherwise manipulating or attempting to manipulate the market of any Contract, in 
violation of Exchange Rules, as well as any Member assisting or enabling such transactions. 

* * * * 
Fol' further information in relation to this Notice, Members should contact the following: 

New York Office 
Chicago Office 

12126564300 
1 312 442 7730 
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nyseliffe@nyx.com 
nyseliffe@nyx.com 


